Nu am făcut niciodată tort de mere și asta pentru că la toate petrecerile din familie, Sărbătorile și alte ocazii de bucurie mama ne făcea tort de mere. Din acest motiv s-au și născut multe glume de-a lungul timpului de fiecare dată când ne întâlneam cu toții la masă.
Evident că a venit un moment când tortul cu mere nu a fost atât de interesant, eu am renunțat la zahăr, ba chiar și mama și-a schimbat mult alimentația și a început să schimbe meniul. Acum face prăjituri cu ovăz, zahăr tot mai puțin spre deloc, mi-e clar că merge în direcția potrivită.
Probema este că a dispărut tortul de mere din peisaj, așa că din dorința de a nu fi dat uitării m-am mobilizat și am făcut varianta mea de tort de mere.
Bineînâeles că nu seamănă cu ce ne făcea ea, acolo erau bucăți de mere, acoperite cu frișcă, detalii la care nu mă pricep mai deloc.
Partea haioasă a fost când am sunat-o agitată pe mama să îmi spună în linii mari rețeta și se blocase că primul lucru pe care mi l-a zis e că poți face, dar ce faci cu zahărul?
Nu pun, îi zic eu..
Mă rog, nu are sens să scriu toată conversația, însă concluzia a fost ”vezi și tu cum faci, te pricepi, o sa-ți iasă ceva” Adică m-a lămurit de m-a liniștit.
Lămurită așa cum eram am scos arsenalul pe blatul de lucru după cum urmează: ulei, ouă, mere, scorțișoară, făină integrală, praf de copt, bicarbonat de sodiu, nucșoară.
Și am folosit mai concret:
- 5 linguri de ulei
- 5 ouă
- 3 linguri smântână lichidă
- 4 linguri de făină integrală
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță scorțișoară
- un praf nucșoară
- 5 mere
- 1 lingură stafide
- 2 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Am început cu merele pe care le-am dat pe răzătoare și le-am călit la foc mic undeva în jur de 5-7 minute, mă rog, până s-au înmuiat mai bine. Le-am stropit cu lămâie și am adăugat stafidele.
Pentru blat am separat ouăle și am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, într-un alt vas am amestecat gălbenușurile împreună cu uleiul peste care am adăugat făina amestecată cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, smântâna lichidă și condimentele, apoi am încorporat și albușurile.
La final am adăugat merele complet răcite și am amestecat încet, ca o delicată ce sunt, cu o spatulă. Ultima oară când am fost așa delicată am uitat să mai adaug albușurile, dar asta este o altă poveste că doar cu toții avem povești uluitoare din bucătărie 🙂
Compoziția am turnat-o într-o formă cu pereți detașabili, unsă cu unt, apoi introdusă în cuptorul preîncălzit la 185 de grade pentru 30 de minute. Am înfipt și eu scobitoarea ca un om care știe ce face, am concluzionat că prăjitura este gata, am pozat-o repede să-i trimit mamei și am lăsat-o să se răcească.
Când s-a răcit ne-am minunat de gust și ca toate rețetele care nu sunt în plan să ajungă pe blog, i-am tras două fotografii simple și s-a atacat, s-a savurat, numai belele.
Am promis rețeta pe blog, aceasta este, vă doresc spor la gătit și țin să menționez că spre deosebire de mama car emi-a zis că mă descurc eu să iasă bine, eu i-am dat ingredientele exacte! Fac gluma asta pentru că știm cu toții că cele mai bune, mai delicioase și mai apetisante mâncăruri, acelea din copilărie și nu numai, erau făcute la ochi 🙂
Pe deasupra are o cremă de brânză frecată cu unt și cu puțină miere de albine.
Cu drag,
D
Noemi
Putem înlocui smântâna lichida cu iaurt grecesc?
danielaniculi
2 linguri de iaurt grecesc cu 10 % grăsime poți folosi cu siguranță, eu folosesc iaurtul grecesc în multe prăjituri.
Anonim
Și uleiul când se pune? 🙂
danielaniculi
Se amestecă cu galbenusurile, mi-a scapat, dar imi place ca am cititori foarte atenti 🙂 Merci
Mioara
Cata făină și de care? Nu am vazut-o specificată la lista de ingrediente. Mulțumim!
Anonim
Ne spui și cât bicarbonat trebuie?
danielaniculi
Cred ca am scris reteta asta intr-un moment de oboseala crunta de am cam uitat sa mentionez exact tot ce trebuie 🙂 Acum e completa reteta 🙂 SPOR
Mihaela
Salut! Ieri am facut prajitura aceasta cu mere si a iesit cam umeda.. Nu imi dau seama daca asa trebuie, sau am tinut o prea putin in cuptor (35 minute). Asa ar trebui sa fie textura ei, mai umeda?
danielaniculi
Hello! Este usor umed aluatul, dar maine o sa fie altceva la gust 🙂
Nu este un blat pufos, repet, doar usor umed. Astept maine un semn
Mihaela
Hey, da! Much better 🙂
Anonim
Buna! Ieri am facut aceasta prăjitură fără zahăr și imi place tare mult gustul ei fără zahăr.Este dulce acrisoara combinația. Probabil dulce de la mere si stafide .Multumesc pentru reteta
danielaniculi
Buna! Ma bucur mult ca te-a atras reteta si ca ai incercat-o. Retetele fara zahar au farmecul lor si important este sa fie descoperite 🙂 Sper sa incerci si alte retete de pe blog
Gina
Vreau să o incerc. Mă încântă ideea de prajitura fără zahăr. Ce dimensiuni are tava?
danielaniculi
Buna ziua, cam 24 cm are tava mea 🙂 Astept vesti 🙂
Marcela
Bună,
Imi pare interesantă această rețeta. După ingredinete și mod de pregătire cred că e una asemănătoarea cu o rețetă inventată de mama mea care are în loc de mere bostanul placintar . Încerc rețeta mulțumesc.
danielaniculi
Buna! Este o reteta simpla si rapida, iar ca si punct de plecare tot am avut idei de la mama mea, asa ca sigur sunt elemente asemanatoare 🙂 Astept vesti dupa ce incerci reteta 🙂
iulisa
frisca lichida trebuie data la mixer?
danielaniculi
Buna. Nu, nu 🙂
Oana
Buna. Am făcut astăzi această prăjitură. Este delicioasa și consistenta. E prima dată când combin mere cu stafide, gustul dulce-acrisor face insesizabila lipsa zahărului. Ce-i drept am folosit mere roșii. Citind in comentarii că prăjitură ar putea ieși ușor umeda, am adăugat în compoziție și 2 linguri de gris, iar timpul de coacere a fost de 45 min la 180.
danielaniculi
Buna! Uite ce detalii utile pentru comunitate. Iti multumesc Este o prajitura simpla, dar gustoasa, iar da, lipsa zaharului chiar nu este o problema pentru gustul final 🙂
Corina
Buna! Având in vedere ca este și mai buna a doua zi aceasta prăjitura, ma întreb dacă ar trebui ținuta in frigider peste noapte sau merge mai bine lăsată pe masa sa se mai “usuce” puțin …
danielaniculi
Eu las in prima zi prajiturile la temperatura camerei, mai ales acum in sezonul rece si daca nu necesita sa fie pastrata la frigider imediat.