Cel mai așteptat articol din fiecare lună, „Planificare alimentară cu buget eficient”, un proiect susținut de Lidl România, a ajuns la numărul 9. Subiectul de luna aceasta este dedicat pachețelului pentru școală și sper cu această ocazie să ofer ajutor părinților și mai multă varietate în caserola de prânz a copiilor.
Desigur, nu înainte de a vă povesti despre un nou meniu pentru 7 zile, un meniu integrat în familia noastră, așa cum se întâmplă de fiecare dată.
Îmi doream de foarte mult timp să realizez această categorie pe blog, cu planuri alimentare și multe idei despre mese principale/gustări, planificarea cumpărăturilor și alte sfaturi de organizare pe acest plan despre care discutăm în fiecare lună.
Și în această meserie, la fel ca în viața personală, ai nevoie de un partener care să te susțină și cu care să faci echipă. Cum spuneam mai sus și așa cum bine știti din restul articolelor pe acest subiect, partenerul meu în acest proiect este Lidl România, un partener cu care am rezonat de la bun început, iar pe măsură ce am înaintat, de la o lună la alta am descoperit că ne potrivim de minune în această misiune.
Mie aplicația LidlPlus îmi este de mare ajutor atunci când pregătesc planificarea meniului, produsele din gama de produse bio sunt preferatele noastre, iar varietatea de fructe și legume pe care le găsesc în Piața Lidl mă ajută să mă organizez pe fiecare zonă de alimente. Vă amintesc că folosind aplicația Lidl Plus aveți acces la oferte și promoții săptămânale. Iar mai multe despre planificarea și întocmirea listei de cumpărături puteți citi aici.
Încă o mențiune importantă: Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă.
Vă spuneam că subiectul de luna aceasta este „pachețelul pentru școală”, dar ideile pe acest subiect le voi detalia după ce vă trec prin meniul stabilit pentru cele 7 zile.
Ziua 1:
Mic dejun: omletă cu mărar, ceapă verde și baby spanac, servită în lipie graham cu somon afumat + castraveți și ridichi
Gustare: 1 iaurt de cocos
Prânz: supă minestrone de toamnă
Gustare: 1 kefir Pilos
Cină: salată de quinoa cu ton, roșii, castraveți, ardei kapia și ceapă roșie
Ziua 2:
Mic dejun: terci de ovăz cu cacao și zmeură congelată
Gustare: salată de fructe (afine, papaya, kiwi) + câteva nuci caju Alesto
Prânz: supă minestrone
Gustare: 1 cottage cheese Milbona
Cină: biban de mare cu cartofi natur și salată
Ziua 3:
Mic dejun: iaurt de cocos cu crumble de prune
Gustare: suc de sfeclă roșie + ananas
Prânz: tocană de vinete la cuptor servită cu orez
Gustare: avocado + cottage cheese și păstârnac copt
Cină: stripsuri de curcan cu legume mexicane
Ziua 4:
Mic dejun: lipie graham cu cremă de brânză, baby spanac și somon afumat
Gustare: salată de fructe(kiwi, afine, nectarină și măr)
Prânz: supă minestrone de toamnă
Gustare: avocado + cottage cheese Milbona servit pe rondea de orez
Cină: salată de orez cu legume la cuptor (ardei, ceapă roșie, vinete) + ou fiert
Ziua 5:
Mic dejun: iaurt de cocos cu crumble de prune
Gustare: suc de sfeclă roșie cu ghimbir și lămâie
Prânz: salată prestigio cu ton, porumb, ardei și castraveți
Gustare: 1 pahar băutură neîndulcită de migdale + 1 felie chec de brânză cu afine
Cină: carne de curcan la grill + legume mexicane
Ziua 6:
Mic dejun: pancakes cu făină integrală servite cu fructe și iaurt
Gustare: 1 pahar băutură neîndulcită de migdale + 1 felie chec de brânză cu afine
Prânz: salată grecească (roșii, castraveți, ceapă roșie, brânză feta)
Gustare: cookies de ovăz cu banana
Cină: vinete la cuptor, servite în lipie unsă cu pastă de avocado + ridichi și frunze de baby spanac
Ziua 7:
Mic dejun: ou fiert + pâine fără gluten, guacamole și somon afumat
Gustare: muffins cu făină de migdale și afine
Prânz: salată de paste cu porumb și ton + parmezan
Gustare: pancakes cu făină integrală
Cină: cartofi la cuptor cu parmezan și creveți cu unt, ghimbir și usturoi
Idei pentru pachețelul de școală
Știu că nu este ușor să faci planificare alimentară când începe școala, mai ales dacă ai și un copil mofturos așa cum este al meu. Dacă cel mic mănâncă din toate, atunci ești din categoria mămicilor fericite și cu un stres în minus. Iar dacă este deschis la tot felul de idei și gustări, atunci nu sper decât să găsești inspirație și idei pe care să le integrezi cu succes în alimentația copilului.
Pachețelul pentru școală trebuie să fie unul echilibrat. Să ofere sațietate, dar și energie pentru că nu este chiar ușoară revenirea la școală după o vacanță atât de lungă.
Ce punem în pachețel e un motiv de stres pentru toată lumea. Chiar dacă Alexia are mesele asigurate, vă spun sincer că nu mănâncă mai nimic la școală. Iar după ce o preiau de la școală, plecăm spre echitație, așa că trebuie să mă pregătesc cu diverse gustări și mese care să-i fie nutritive. Desigur, încercăm echilibrul între gustările gata ambalate și variantele pregătite de mine, pentru că nu e copil care să nu caute și ceva ambalat prin gentuță.
- Lipie cu cremă de brânză, somon și spanac + castravete sau orice altă variantă de gustare pe bază de lipie, din ce am observat nu există prea mulți copii care să refuze o lipie umplută.
- Brioșe cu făină de migdale și afine sau brioșe din ovăz și banană + 1 măr. Brioșele sunt preferatele celor mici, așa că putem să le oferim variante mai consistente și pregătite din ingrediente care să le ofere sațietate. Lista este lungă la capitolul brioșe, iar pe blog se regăsesc câteva idei.
- Sandviș cu emmentaler și salam de mangaliță (Pikok) și frunze de salată sau sandviș cu carne de curcan la grill și avocado + pesto de busuioc. La capitolul sandvișuri gama este variată și le puteți adapta în funcție de preferințele copiilor. Variantele la sandwich-maker sunt cu siguranță în topul preferințelor. Optați totuși pentru variantele de pâine integrală/cu semințe etc.
- Roșii cu mozzarella și busuioc. Kefir, banană și nuci caju + merișoare.
- Chipsuri de mere + kefir. Alexia adoră chipsurile de mere Alesto de la Lidl ca gustare crocantă. I le ofer cu drag, cu condiția de a suplimenta și cu un kefir/iaurt.
- Batoane raw (gama BIO) batoanele Raw din gama de produse BIO se găsesc în mai multe combinații. Sunt o sursă bună de energie și le am pe listă în special în zilele cu sport. Înainte/după sport, un astflel de baton este de mare ajutor.
- Cookies cu ovăz și banană.
- Fructele preferate.
- Lipie integrală cu humus și crudități. Am văzut câțiva copii care să aprecieze această combinație, desigur că nu al meu copil. Dar voiam să vă spun că acest combo îl integrăm de multe ori în meniu și într-o zi, poate va dori și Alexia să încerce.
- Pandișpan proteic, o gustare sățioasă și menită să ofere energie. Cu zmeură, afine sau fructe de pădure amestec, în orice variantă îl veți pregăti va fi un succes pentru toată familia.
- Hot-dog și neapărat ceva roșii, castraveți și ardei alături. Eu folosesc crenvurștii de la Pikok.
- Bomboane vegane. Combinațiile dintre fructe uscate, ovăz, cacao, fulgi de cocos vă vor ajuta să pregătiți diverse gustări dulci pe care cei mici să le aprecieze.
- Cottage cheese și nuci, o altă gustare proteică și sățioasă.
- Batoane muesli, eu le-am descoperit pe cele din Lidl – gama Crownfield, în varianta cu mere sau bucăți de ciocolată, cu etichetă fără zahăr adăugat. Alexia s-a dovedit încântată de alegere.
- Waffe sau pancakes din făină integrală, sevite cu iaurt, fructe și peanut butter.
Cu drag,
D
Carmen
De ceva timp nu am mai gasit la Lidl faina de migdale si nici fulgi de migdale. Cel putin unde merg eu: la Lidl Dristor si Lacul Tei. Si celelalte produse vegane listate aici se gasesc din cand in cand. Multumesc
danielaniculi
Buna, Carmen. Sa stii ca am remarcat si eu ca in magazinul din care cumpar cel mai des nu am mai vazut, dar in altele am gasit. Eu in general cumpar 2 pungi. E drept ca nu folosesc des, dar imi place sa am in dulap. 🙂