
LIPIE GRECEASCĂ
Îmi vine să spun ”hai că am făcut-o și pe asta”, pentru că nu sunt genul care să mă dau în vânt după astfel de rețete pregătite acasă. În general îmi place să le comand când sunt la un restaurant cu specific. Nu refuz lipii calde și le savurez fie că sunt din categoria grecească sau libaneză.
Doar că de această dată mi-am dorit să îmi surprind soțul cu o cină completă cu specific grecesc, astfel încât nu putea lipsi pita caldă de pe masă. Perfectă pentru gyros, dar la fel de bună și pentru creveții saganaki.
Ce-i al ei, e al ei, cum e vorba. Pita caldă e bună și ne place. Iar acum că mi-am dat doctoratul în materie de lipii și am pregătit acasă, sunt convinsă că nu o să scap așa ușor de ai mei și am să pregătesc mai des. Ideea e să caut formula perfectă și pentru lipii 100% din graham. Așa cum fac pizza din făină integrală, cu siguranța vor ieși bune și lipiile integrale.
Să vă povestesc cum am procedat!
Ingrediente:
- 500 g făină
- 1 linguriță sare
- 10 grame drojdie uscată
- 1 linguriță miere de albine
- 3 linguri ulei de măsline
- 300 ml apă călduță
- oregano
Mod de preparare:
- Am scos toate ingredientele pe blatul de lucru. Am trecut făină prin sită și am adăugat drojdia uscată împreună cu sarea. Am amestecat cu o lingură, iar în centrul vasului am făcut o gaură în care am adăugat apa călduță amestecată cu mierea de albine și uleiul de măsline.
- Am amestecat toate ingredientele cu o lingură, iar când aluatul a început să se lege l-am transferat pe blatul de lucru și am frământat pentru câteva minute.
- Mi-am uns mâinile cu ulei de măsline și am modelat aluatul în fomă de bilă. textura aluatului ar trebui să fie elastică și să fie un aluat moale, ușor de manevrat.
- Am transferat aluatul într-un vas în care am presărat puțină făină. Am acoperit vasul cu folie și l-am lăsat într-un loc călduț, pentru a sta la dospit vreme de 2 ore. În mod normal ar trebui să își dubleze volumul.
- După ce aluatul a crescut, l-am transferat din nou pe blatul de lucru și l-am împărțit în 6 bucăți.
- Fiecare bilă de aluat am întins-o cu făcălețul. Ai grijă să presari făină de fiecare dată când întinzi foile. Eu dau cu făină și pe făcăleț.
- Am încins tigaia de clătite, dar poate fi folosită orice tigaie antiaderentă. Am adăugat foaia în tigaie și am acoperit cu un capac, la o temperatura mică spre medie, pentru 2 minute pe o parte și alte 2 minute pe cealaltă parte.
- Pită după pită până ce le-am terminat pe toate. La final le-am stropit cu ulei de măsline și am presărat oregano.
Bune tare! Sincer. Pentru că le-am pregătit pentru o seară grecească la noi acasă, bineînțeles că am făcut un gyros, dar au mers de minune și cu porția de creveți saganaki.
Găsiți AICI preparatele din seara noastră grecească și cum am potrivit lipia 🙂






Cu drag,
D
Lasă un răspuns