Cu sfecla am avut poate una din cele mai interesante experiente si cu siguranta nu voi putea uita vreodata momentul in care am gustat pentru prima oara dintr-o salata de sfecla.
Sfecla a facut parte din categoria multor alimente din care eu nici macar nu doream sa gust, convinsa fiind ca nu pierd nimic. Inca imi mentin aceeasi pozitie fata de hrean, ce am cu el saracul, nu stiu dar nu imi zice nimic care sa ma incante.
Se facea acum vreo 6 ani un test de sarcina pe la ora pranzului, pozitiv de altfel, iar cateva ore mai tarziu am iesit cu cativa prieteni sa luam masa la restaurant.
Singurul lucru pe care mi-am dorit din suflet sa il mananc si imi era ” pofta ” a fost salata de sfecla rosie, pe care am mancat-o bucata cu bucata si am savurat fiecare inghititura cum nu facusem vreodata. Sunt sigura oricum ca mi-am indus cumva toate aceste stari in subconstient, dar partea buna este ca m-am ales cu o noua leguma in portofoliu, pe care o ador.
Si de atunci am facut-o mititica si suc la storcator sau coapta si servita ca atare sau data pe razatoare si adaugata in nenumarate salate.
Si pentru ca devenise interesanta, am aflat ca are si beneficii, adica ea de ce nu? Sa zicem saru’ mana pana cand nu se apuca vreun cercetator britanic sau american sa o studieze si sa aflam ca de fapt nu e buna si ca au ajuns ei la concluzia ca e vinovata de aparitia vreunei boli inventate.
Dar poate totusi nu ajungem chiar atat de departe, pentru ca ne cam stim cu dumneaei de ceva vreme, fiind un aliment vechi si care s-a dezvoltat frumos de-a lungul anilor.
Consumul sucului de sfecla rosie ajuta la scaderea tensiunii arteriale, pentru cei ce sunt interesati de acest aspect.
Ajuta totodata la cresterea performantelor sportive, baut inainte de antrenament sucul de sfecla este un aliat de nadejde pentru exercitii fizice de intensitate crescuta.
Sfecla este o sursa de betaina, un nutrient care protejeaza celulele de stres, lupta impotriva inflamatiei si protejeaza organele interne.
Este bogata in nutrienti si fibre, iar pe langa toate aceste beneficii, consumul de sfecla sprijina detoxifierea organismului.
Iar asta nu este tot, pe deasupra este chiar foarte gustoasa!
Ramai calm si mananca sfecla ca e buna rau 🙂
Ingrediente salata de sfecla rosie cu pere si branza de capra :
- 2 sfecle coapte
- 2 pere mici
- 100 g branza de capra
- oregano
- ulei de masline
- sucul de la jumatate de lamaie
- 1 lingurita otet din vin
Cantitatile folosite sunt pentru o salata cam de doua persoane.
Modalitate de preparare salata de sfecla rosie cu pere si branza de capra:
Sfecla imbracata de iarna cu folie de aluminiu, se aseaza la intamplare intr-o tava de cuptor si se introduce la 200 de grade pentru aproximativ 1 ora.
Cand este gata, se lasa cam 30 minute sa se raceasca, ca mai apoi sa fie curatata de coaja. Se curata foarte usor.
Am feliat sfecla si apoi am taiat-o in cuburi, iar perele le-am taiat in felii.
Intr-un castron am amestecat 2 linguri cu ulei de masline si aroma de portocala, sucul de la jumatate de lamaie, jumatate de lingurita cu oregano, sare dupa gust si 1 lingurita cu otet din vin.
Am amestecat bine toate ingredientele si le-am turnat peste salata colorata de sfecla rosie cu pere.
Branza de capra, taiata in cuburi, se adauga peste restul ingredientelor.
Am amestecat cu grija sa nu stric frumusetea de branza 🙂 si am servit cu mare pofta, ceea ce va recomand si voua.
Este o salata usor dulceaga, colorata, bogata in nutrienti si proteine, aromata si perfecta pentru o zi de vara.
Perele sunt unele mici si dragalase, dar extrem de gustoase!
Lasă un răspuns