Stiai ca: inca din perioada sarcinii, mai exact incepand cu saptamana 23 de sarcina, copilul aude sunetele si reactioneaza la ele prin miscare, existand beneficii asociate cu muzica si modul in care aceasta poate ajuta la consolidarea relatiei?
Și:
Prin intermediul unei sesiuni de ascultat muzica timp de 30 de minute pe zi, intervine reducerea nivelului de stres, anxietate si depresie a gravidei, spre deosebire de cele ce nu fac acest lucru?
M-am gandit sa incep articolul facand referire la perioada sarcinii, pentru a intelege ca muzica ne influenteaza in orice perioada a vietii, atat pe noi ca adulti care putem constientiza, cat si fetusul aflat in dezvoltare.
Facand curatenie am dat peste un CD pe care scrie asa: ” CD-ul meu de relaxare, pentru bebe ” ND si imi aminteam cum primul cadou primit de la Bogdan dupa ce l-am instiintat ca va deveni tatic, a fost un CD cu Mozzart si nu cred ca l-a cumparat din defect profesional, pentru ca era destul de documentat despre importanta acestui gen de muzica in perioada sarcinii.
Hans Christian Andersen: ”Where words fail, music speaks”
Cand si in ce fel ne mai ajuta muzica?
- Muzica reduce durerea, terapia cu muzica fiind folosita in terapia intensiva sau in timpul administratii anumitor tratamente.
- Muzica relaxeaza pacientii inainte si dupa o interventie chirurgicala, explicatia cercetatorilor fiind ca ascultarea muzicii inainte de o interventie chirurgicala duce la scaderea anxietatii. Personal pot confirma aceasta explicatie, intrucat am experienta unor interventii si atat inainte cat si dupa operatie, am ascultat muzica preferata, ceea ce mi-a indus o stare de bine si a anesteziat durerea localizata atat fizic cat si psihic.
- Muzica te face mai fericit ! Este adevarat? Este! Eu mi-am schimbat soneria de la telefon si mai bine de 1 an si jumatate am cantat la fiecare apel telefonic BECAUSE I’M HAPPY . In momentul in care asculti melodiile preferate, creierul elibereaza un hormon numit dopamina , cunoscut si sub denumirea de hormonul care produce placere! Muzica ne face pe toti mai fericiti, de la mic la mare, fiecare are melodiile preferate si impreuna ascultam playlist-ul fiecaruia si daca el e fericit si eu sunt fericita si daca noi suntem fericiti, Alexia e fericita si ce daca Bogdan a fost DJ in tinerete, pasiunea lui pentru muzica dubleaza fericirea :-)) !
- Muzica creste performanetele sportive, dupa cum am mai mentionat si in articolul despre cele 30 de minute de sport pe zi.
- Muzica reduce stresul si imbunatateste sanatatea si calitatea vietii, prin scaderea nivelului de cortizol. Un nivel ridicat de stres duce la cresterea cortizolului, implicit la o serie de probleme de sanatate. Tineti sub control hormonul stresului prin terapia cu muzica.
- Muzica te ajuta sa ai un somn linistit, asta daca suferi de insomnie. Asculta muzica de relaxare timp de 45 minute pe seara, pentru o relaxare profunda.
- Muzica reduce depresia, aceasta fiind in stransa legatura cu insomnia, aplicand aceeasi metoda, veti observa imbunatatiri. Sa fie mai bine de 1 an de cand aveam probleme cu somnul, din pricina altor probleme, ca asa merg problemele, in lant, in fine, ceea ce vreau sa spun este ca aveam intotodeauna la indemana un playlist si niste casti pe care le foloseam cu succes in perioada respectiva. Reusind sa te lasi purtat de sunetul muzicii, intri intr-o stare de calm si de meditatie!
Pornind de la lista de mai sus, se poate continua in aceleasi explicatii pe marginea beneficiilor in situatii precum :
- mentine un IQ ridicat si creste performantele intelectuale;
- pastreaza creierul sanatos si ajuta persoanele cu Alzheimer;
- creste optimismul;
- regleaza nivelul tensiunii arteriale.
Educatia muzicala este o disciplina si joaca un rol foarte important in viata copiilor prin dezvoltarea creativitatii, ajutand-i pe copii sa se conecteze mai bine si oferindu-le toate beneficiile enumerate mai sus.
Prin educatie muzicala, pe langa beneficiile enumerate mai sus, copilul va invata sa aibe rabdare, sa socializeze mai mult si sa aibe mai multa incredere in sine.
Inchei prin a spune ca nu trebuie sa ai calitate de cercetator sa descoperi beneficiile pe care le are muzica si cum ne influenteaza aceasta in viata de zi cu zi.
Lasă un răspuns