Supă de ciuperci am gătit până acum doar în varianta de cremă, astfel încât rețeta de astăzi este o premieră. Chiar dacă nu arată extrem de apetisantă precum a fost, trebuie să mă credeți pe cuvânt. Păi, încărcam eu rețeta pe blog dacă nu era foarte bună?
Supa de ciuperci cu lapte vegetal se dorește a fi „ciorba de burtă” a vegetarienilor. Mie mi se pare o supă vegetariană super gustoasă, foarte practică pentru un prânz lejer la birou și o alegere potrivită pentru perioada postului.
Încerc să folosesc ingrediente de calitate în fiecare rețetă pentru a obține preparate apetisante învăluite în arome irezistibile.
Să începem 🙂
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi (opțional)
- 2 morcovi
- 500 g ciuperci proaspete champignon
- 1 foaie de dafin
- 1 baton de scorțișoară
- 1 linguriță pudră de turmeric
- 1/2 linguriță cimbru
- 500 ml lapte de caju
Modalitate de preparare:
Ceapa feliată împreună cu morcovul tăiat rondele le-am înăbușit într-un vas Zepter, la foc mic, cu capacul pus pentru a permite formarea de vapori.
Legumele le-am lăsat timp de 5 minute, iar ele s-au gătit în sucul propriu, după care am adăugat ciupercuțele curățate și feliate pe care le-am lăsat pe foc timp de 15 minute cu capacul pus.
*Cum marea majoritate a alimentelor conțin un procent ridicat de apă, folosind un vas cu bază acutermă compactă nu mai este necesară adăugarea de apă, mai ales pentru acest gen de rețete în care ne folosim cât mai mult de alimente pentru a obține un preparat nutritiv. Pentru a găti în sucul propriu, legumele sunt așezate în vasul rece, se acoperă cu un capac și se așează pe sursa de foc la o temperatură medie. Ce mi-a atras atenția la acest sistem este rolul capacului care este special construit pentru a permite formarea de vapori între capac și vas, ce are rol de etanșare prevenind astfel evaporarea elementelor nutritive.
În acest timp puteți prepara laptele de caju din nucile hidratate timp de jumătate de oră în apă caldă.
Cantitățile pentru lapte sunt 150 g caju și 1 l apă filtrată. Ambele se combină într-un blender (la viteză mare), iar lichidul obținut se poate trece printr-o sită fină pentru a îndepărta pulpa. Eu am ales să folosesc laptele exact așa cum a ieșit.
Laptele obținut l-am adăugat peste supă. Puteți folosi 500 ml lapte și completați cu apă până când obțineți o consistență potrivită. Ideal este ca supa să fie cât mai consistentă și nu o zeamă lungă cu 3 ciuperci.
Batonul de scorțișoară l-am adăugat acum, la fel și pudra de turmeric, cimbrul și foaia de dafin. Laptele vegetal cu pudra de turmeric fac casă bună chiar și dacă este vorba de supă.
Supa este gata atunci când atinge punctul de fierbere.
Ideea este că aceasta este cea mai bună supă de ciuperci pe care am mânacat-o până acum!
Pentru un plus de culoare am adăugat pătrunjel tocat, însă ar merge de minune și un strop de parmezan dat pe răzătoare.
Nu am avut nevoie de crutoane pentru că supa a fost super consistentă datorită laptelui de caju, dar bănuiesc că o felie de pâine prăjită și stropită cu ulei de măsline nu ar fi arătat rău 🙂
*Secretul tehnologiei Zepter constă în baza acutermă a vaselor, ceea ce duce la econosimirea energiei. Fiind construită din câteva aliaje de metale ușoare, îmbunătățește transmiterea căldurii, astfel încât aceasta să fie uniform distribuită și stocată.
Astfel este posibilă gătirea la temperaturi joase și într-un timp mai scurt decât în vasele tradiționale, mărind totodată economia la energie. Căldura furnizată de sursă trece rapid și fără a-și pierde din intensitate prin baza vasului către pereții acestuia, apoi se răspândește uniform în întregul vas. Grosimea pereților este este de exact 1 mm. Aceștia se încălzesc mult mai încet comparativ cu baza, iar această diferență de temperatură dintre baza acutermă fierbinte și pereții mai reci asigură circulația corespunzătoare a aerului umed și fierbinte în interiorul vasului. Datorită modului cum este construit acest vas, mânerele rămân reci, iar mâncarea nu se lipește de pereții sau baz avasului.
Enjoy,
Cu drag,
D
Monica
Buna, aceasta supa prezentata, suna a fi delicioasa insa nu e varianta ciorbei de burta. Pentru a obtine ciorba de burta vegana, este nevoie de ciuperci pleurotus gatite la gratar,( in loc de champinion) si usturoi. In rest reteta e asemanatoare. Gustul e chiar mai bun decat al ciorbei de burta.
danielaniculi
Buna, Monica! Da, asa este, ciorba de burta vegana are la bază ciupercile pleurotus, însă am încercat această variantă care în combinație cu laptele de caju a adus mult cu varianta inițială. Să ai o zi minunată 🙂