Am pregătit aceste chifle special pentru Alexia și pentru nepoatele mele micuțe care nu mănâncă pască de Paște. În loc de alegerile neinspirate cum ar fi iepurașii de ciocolată și alte tone de ciocolată care îmi ridică părul în cap de nervi, am ales să le fac eu câte un dulce interesant și apetisant.
Aceste chifle sunt super ușor de făcut, iar pentru un plus de distracție, cei mici pot fi de mare ajutor. Alexia este fascinată de fiecare dată când vede că încep să fac vreun aluat, atât de fascinată încât preia controlul situației în secunda 2.
Hai să începem să le modelăm.
Pentru asta avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 ml lapte
- semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
- 50 g unt
- 500 g făină albă
- 1 linguriță nucșoară
- 2 lingurițe scorțișoară
- 1 linguriță sare
- 70 g zahăr pudră
- 1 lingură ulei
- 7 g drojdie uscată
- 1 ou bătut
- 50 g merișoare
- 50 g stafide
- coaja de la 1 portocală (opțional)
- 2 linguri gem de prune combinat cu 1 lingură de apă ( glazură)
Preparare/frământare
Am pus laptele într-o oală împreună cu semințele de la păstaia de vanilie, iar când acesta s-a încălzit de ajuns, am îndepărtat vasul de pe sursa de foc și am adăugat untul.
Am lăsat amestecul deoparte, până când a ajuns la temperatura camerei, timp în care am pregătit restul ingredientelor.
Făina, sarea, zahărul, scorțișoara (daaa, scorțișoara 2 lingurițe, cui nu-i place să reducă cantitatea) și nucșoara, le-am amestecat într-un bol mai mare, apoi am presărat deasupra plicul de drojdie uscată.
Când laptele s-a răcit complet, am făcut o gaură în centrul amestecului de făină și am turnat amestecul lichid (lapte+unt, trecut prin strecurătoare) apoi am turnat și oul bătut.
Cu o spatulă, am amestecat toate ingredientele, până ce compoziția a început să devină lipicioasă. Când făina s-a încorporat, am răsturnat aluatul pe blatul de lucru și am frământat cu mâinile pentru aproximativ 10 minute.
Într-un alt bol, am picurat uleiul, apoi am pus aluatul elastic pe care l-am obținut.
Am acoperit cu un prosop și am lăsat deoparte, la căldură, pentru 1 oră.
După o oră, am adăugat stafidele, coaja de portocală și merișoarele. Am acoperit din nou cu prosopul și am lăsat vasul deoparte pentru încă 1 oră. După acest timp se observă cum și-a dublat volumul.
Din compoziția rezultată am modelat 15 bile, pe care le-am așezat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la crescut pentru încă o oră, sau se pot păstra la frigider până a doua zi. Eu așa am procedat pentru că deja se făcuse foarte târziu. Iar la micul dejun să miroasă în casă a scorțișoară și să scoți aceste chifle lângă cafea, este un răsfăț în adevăratul sens al cuvântului.
În cuptorul preîncălzit la 200 de grade, am introdus tava pentru 20 de minute.
Când chiflele au fost gata, am scos tava și până nu s-au răcit de tot, am amestecat gemul de prune (tu alegi de care să folosești) cu 1 lingură de apă, apoi cu pensula m-am apucat de uns fiecare chifla.
Rezultatul final:
Până nu am scăpat eu o felie de unt, nu am stat liniștită!
Cu drag,
D
Mark Stefania Laura
Se mai introduc inapoi in cuptor dupa ce le-am uns cu gem? Multumesc.
danielaniculi
Buna. Nu mai intra la cuptor dupa ce se ung cu glazura de gem.