Am scos din cuptor primele mele cotlete de miel, iar pentru a mă asigura că fac ce trebuie, am scos cursul de gătit Martha Stewart, din care mi-am pus ideile cap la cap.
Firimituri de pâine, frunze de pătrunjel, mentă, coajă de lămâie și iaurt grecesc pentru o crustă aromată și gustoasă.
Nu am găsit eu cele mai frumoase cotlete (din păcate) dar m-am gândit că toată baza stă în rețetă. Chiar și așa, gustul pe care l-am obținut a fost la un pas de ceea ce îmi doream.
Ne apucăm de treabă?
Ai nevoie de:
- 20 g frunze de pătrunjel
- 10 g frunze de mentă proaspătă
- coaja rasă fin de la 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi
- 5 ml ulei de măsline
- 1/2 linguriță sare grunjoasă
- 40 g firimituri de pâine (aproximativ 3 felii, fără coajă)
- 1 cotlet de miel (700-800 grame)
- sare grunjoasă
- piper măcinat
- ulei de măsline
- 1 lingură iaurt grecesc
*Înainte de orice, se scoate carnea din frigider și se lasă la temperatura camerei pentru 1 oră, acoperită cu folie alimentară.
Cum se face crusta?
- Într-un robot de bucătărie, se pasează mărunt frunzele de pătrunjel și mentă, însoțite de usturoi, coaja de lămâie, sarea grunjoasă și uleiul de măsline.
- Se pulsează în câteva rânduri, până când amestecul este omogen.
- Pasta obținută se transferă într-un castron și se încorporează firimiturile de pâine.
- Amestecul se lasă deoparte, pentru a pregăti carnea.
Simplu până aici, nu-i așa?
Acum se încinge cuptorul la 200 de grade.
- Cotletul, curățat de grăsime, se tamponează cu prosoape de bucătărie pentru a fi uscat, apoi se asezonează cu sare și piper pe toate părțile.
- Într-o tigaie încinsă cu ulei (atât cât să acopere fundul tigăii) se așează cotletul de miel cu partea grasă în jos și se menține în tigaie pentru 2-3 minute, până când se rumenește frumos, fără a fi întors pe partea cealaltă.
- Se scoate bucata de carne și se lasă pentru 10 minute să se răcească.
- Grăsimea din tigaie se scurge, pentru a pregăti următoarea etapă.
- Pe partea rumenită a cotletului, se întinde un strat subțire de iaurt, apoi se distribuie amestecul de ierburi și firimituri de pâine, apăsând ușor cu degetele.
- Cotletul se așează din nou în tigaie, cu crusta în sus, apoi se introduce în cuptorul încins pentru aproximativ 18-24 de minute. La carte scrie că se lasă până când termometrul indică 50 de grade în mijlocul cărnii pentru mediu-în sânge.
Eu am lăsat 25 de minute și a fost bine.
Înainte de a fi servit se mai lasă 10 minute, pentru a permite temperaturii să crească și sucurilor să se redistribuie.
Eu am servit cu o colorată garnitură regală (Royal Mix de la Bonduelle) , un amestec de broccoli, conopidă și morcov, o alegere ideală pentru acest tip de carne.
Cam așa ceva 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns