Cel mai bine ma simt cand am invitati la masa, atunci cand gatesc pentru prieteni, indiferent daca este sau nu un eveniment deosebit. Pentru ca astazi am avut niste musafiri dragi, m-am gandit sa ii astept cu un somon la cuptor, iar la garnitura un piure de mazare si baghete de cartof dulce la cuptor, o combinatie reusita in care se imbina grasimile sanatoase ale somonului cu dulceata din cartoful dulce si textura interesanta a piureului de mazare pe premisa nicio farfurie fara pata de culoare verde!
Ingrediente pentru Somon cu cartof dulce si piure de mazare pentru 6 portii:
- 1 kg file de somon
- 1 lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- 1 cartof dulce
- 1 lingurita fulgi chilly
- 1 kg mazare congelata
- 1 ceapa rosie
- 60 grame unt
- Sare
Modalitate de preparare Somon cu cartof dulce si piure de mazare:
Una dintre cele mai sanatoase modalitati de a gati somonul, pestele in general, este la cuptor, chiar putin inabusit si servit cu o garnitura de carbohidrati, cartof dulce in cazul nostru.
Pentru ca am cumparat 3 bucati de somon frumos filetate, mi-a mai ramas sa il portionez in 6 bucati egale si sa il spal foarte bine pentru a fi numai bun de gatit.
Intr-o tava de cuptor punem hartie de copt cat sa acoperim toata suprafata, peste care asezam bucatile de somon pe care le stropim cu cele 2 linguri de ulei de masline si sucul de la 1 lamaie si putina sare.
Somonul are un gust prea bun pentru a fi condimentat in exces.
Intr-o alta tava repetam operatiunea cu hartia de copt si asezam bucatile de cartof dulce, pe care le stropim tot cu un amestec din: 2 linguri ulei de masline, un varf cutit sare, oregano si 1 lingurita fulgi de chilly.
Dupa ce am condimentat atat pestele cat si cartofii, pe care i-am intors pe toate partile, ii lasam sa se odihneasca 30 minute, acoperiti cu folie de aluminiu.
In acest timp ne putem ocupa de partea verde a acestei retete si anume deliciosul piure de mazare. Personal, mi se pare a fi una din cele mai gustoase garnituri.
Intr-o cratita punem untul impreuna cu ceapa rosie taiata in jumatate peste care adaugam mazarea congelata, amestecam bine si le lasam acoperite pentru 25 minute.
Dupa acest interval de timp scoatem ceapa care si-a facut treaba bine si o dam deoparte, iar mazarea se potriveste cu sare si putin piper dupa care se mixeaza pana se obtine consistenta dorita.
In cuptorul preincalzit la 200 grade se introduce mai intai tava cu cartofi, intrucat necesita un timp de preparare mai mare, iar dupa 10 minute se poate introduce si pestele pentru inca 20 minute.
Somon cu cartof dulce si piure de mazare, servit cald, insotit de un pahar de vin alb si prieteni dragi!
Pofta buna!
Cel mai sanatos somon este cel salbatic, pe care il putem gasi in varianta congelata la noi in tara, chiar daca are cu totul alta textura fata de cel de crescatorie este o adevarata bijuterie.
Matei Violeta
Bună! Urmăresc cu drag site-ul tău și mă inspir din multe rețete!
Vreau să îți zic că am încercat și această rețetă și a ieșit demențial! Super delicioasă ❤️
danielaniculi
Heeeyyy!!! Ce ma bucur nici nu ai idee!
Astept cu mare interes sa incerci si alte retete si sa imi povestesti cum au iesit.
danielaniculi
Ce ma bucura mesajul tau!! Iti multumesc din suflet si sa mai incerci si alte retete 🙂