Din categoria salatelor de pranz ce pot fi cosumate imediat dupa preparare, sau pregatite cu o zi inainte pentru a fi luate la pachet, va propun un amestec de quinoa cu conopida, morcov, ardei gras, patrunjel radacina si susan negru.
Quinoa este printre alimentele ce se poate bucura de o incadrare ca super-aliment.
O alta salata delicioasa care a avut la baza quinoa, o puteti ”rasfoi” accesand acest link.
Quinoa este alegerea perfecta pentru cei care sufera de intoleranta la gluten, sau pur si simplu pentru cei ce tin o dieta scazuta in carbohidrati, inlocuind painea/ pastele cu quinoa.
Spre deosebire de alte vegetale bogate in proteine de calitate, quinoa detine si aminoacizii esentiali, devenind astfel o sursa excelenta de proteina pentru vegetarieni.
De aceea si senzatia de satietate dintr-un singur bol cu salata, pentru ca este un aliment complet.
Pentru astazi am pregatit o salata de cruditati in care am adaugat quinoa fiarta.
Pasul cel mai important in aceasta reteta este sa gatiti quinoa corect. Haideti sa aflam impreuna cum sa facem acest lucru.
Ingrediente pentru Quinoa cu cruditati:
- 80 g quinoa
- 230 ml apa
- sare
- ulei de masline
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- 1 radacina de patrunjel
- 5- 6 buchetele de conopida
- seminte de susan negru
- 5 bucati de rosie dehidratata
- suc de lamaie
Modalitate de preparare Quinoa cu cruditati:
Pentru inceput, plasati quinoa intr-o sita fina si spalati sub jet de apa rece pentru 2 minute, clatiti bine si lasati-o sa se scurga de excesul de apa.
Intr-un vas in care urmeaza sa gatiti quinoa, adaugati 1-2 linguri cu ulei de masline, iar cand acesta s-a incins de ajuns, adaugati quinoa si amestecati permanent, lasand focul la mic.
Amestecati aproximativ 1 minut pana cand apa incepe sa se evapore, apoi turnati 230 de ml de apa pentru a fierbe.
Din momentul in care apa va atinge punctul de fierebe, acoperiti cu un capac si lasati-o sa fiarba pentru aproximativ 15 minute, timp in care va ocupati de cruditati.
Morcovul si radacina de patrunjel se dau pe razatoare, ardeiul se feliaza subtire, conopida bine spalata se toaca marunt, iar rosiile deshidratate se dau in jumatate.
Dupa toata operatiunea de pregatire a cruditatilor, quinoa va fi gata, moment in care indepartati oala de pe sursa de foc si o lasati deoparte, acoperita pentru 5 minute.
Scoateti quinoa pe o farfurie si cu o furculita amestecati prin ea usor si repartizati-o pe intreaga suprafata a farfuriei. Quinoa este gatita perfect daca a absorbit toata apa si are o textura pufoasa la care puteti observa acele mici spirale.
In cazul in care observati ca inca mai lasa apa, atunci puteti mentine pe foc pentru inca 5 minute.
Amestecati toate ingredientele, sau serviti individual in fiecare farfurie.
2-3 linguri cu quinoa sunt de ajuns pentru o singura portie, peste care adaugati salata de cruditati si cate 1 lingurita cu seminte de susan negru, cunoscut si sub denumirea de negrilica ( o alta samanta importanta ).
Asezonati cu sare dupa gust, un strop de ulei de masline si suc de lamaie dupa preferinta.
Adaugati in salata orice ingredient pe care il iubiti, puteti inlocui conopida cu broccoli si radacina de patrunjel cu tije de telina. O data ce veti incepe sa o asamblati, ideile vor veni de la sine.
Lasă un răspuns