Trebuie sa recunosc ca tarta de astazi s-a nascut in urma unui cadou generos, venit din varful muntelui, acolo unde prunele sunt cazute peste tot, adunate cu simt de raspundere, aruncate intr-un cazan si transformate intr-o bautura aromata, pe numele ei ”tuica”.
Daca tot am avut la discretie, era si pacat sa nu apara o reteta de tuica , nu tuica 🙂 , tarta, cu atat mai mult cu cat suntem in plin sezon.
Am combinat dulceata oferita de prune cu un amestec crocant din caju si fulgi de cocos, care zic eu ca a dat o textura interesanta acestei prajiturele care a avut mare succes.
Din ingredientele folosite au rezultat 6-8 portii, depinde cu cata generozitate o feliati.
Ingrediente tarta cu prune, caju si cocos:
- 300 g faina
- 150 g unt
- un praf de sare
- 2 galbenusuri
- 4 linguri de apa
- 800 g prune
- 100 g caju
- 5 linguri fulgi de cocos
- 1 ou
- 2 linguri miere de albine
Modalitate de preparare aluat:
Pentru acest tip de aluat, este foarte important ca ingredientele sa fie reci, ideal sa fie scoase din frigider imediat ce intentionati sa incepeti a gati.
Punem faina intr-un bol, adaugam un praf de sare si untul rece taiat in cuburi.
Cu un mixer incepem sa amestecam pentru cateva secunde, sau pana cand compozitia incepe sa aiba o consistenta nisipoasa.
Acum este momentul sa adaugam pe rand galbenusurile si cele 4 linguri de apa.
Aluatul obtinut se inveleste intr-o folie alimentara, se modeleaza cat sa prinda o forma rotunda, apoi lasam aluatul 30 de minute la rece.
Cat timp dumnealui se odihneste pentru ceea ce urmeaza, noi avem timp sa ne ocupam de umplutura.
Luam fiecare pruna, spalata si stearsa la randul ei si incepem sa o taiem in sferturi, pruna cu pruna pana cand se termina castronul care poate parea destul de plin la inceput.
Mai taiem cate o pruna, mai mancam doua, uite asa trece timpul si terminam de feliat toate fructele.
Cu ajutorul unui blender maruntim nucile caju, adaugam fulgisorii de cocos si amestecam cel mult 30 de secunde.
Dupa toate aceste operatiuni, avem asa, un castron cu prune feliate , unul cu caju si un aluat care sta la rece.
Acesta este momentul in care dam drumul cuptorului la 200 de grade.
Pe un blat de lucru, presaram o mana de faina si rasturnam aluatul din care vom intinde o foie cu grosimea de 1/2 cm.
Peste foaia obtinuta vom veni cu forma de tarta ( diametrul 26 cm ) si prin presare vom decupa exact atat cat este nevoie.
Printr-o apasare usoara, asezam blatul in forma, iar cu furculita intepam din loc in loc.
Coacem tarta in cuptorul preincalzit pentru 10-12 minute.
In amestecul de caju si fulgi de cocos, adaugam 1 ou si amestecam pana acesta va fi incorporat in totalitate si turnam umplutura peste blatul usor crocant.
Peste umplutura adaugam prunele feliate, stopite cu miere de albine.
Reintroducem tava in cuptor pentru inca 25 de minute.
O lasam sa se racoreasca de ajuns inainte de a fi taiata. Dupa aceea ne putem rasfata cu o tarta super aromata si nu foarte dulce.
Sa aveti spor si pofta !
Lasă un răspuns