Soarele meu, ai răsărit în viața mea, așa îți vine a cânta când vezi supica și nu că aș avea chef de rime, dar supa de dovleac este unul din preparatele peste care nu poate trece toamna așa pur și simplu.
Îmi place aroma dovleacului și îl ador, fie la cuptor copt simplu și servit cu nuci, sau pus în salată, ca să nu mai zic cât de mult îmi place în smoothie sau celebra plăcintă cu dovleac, însă supa este preferata mea.
Atunci când sunt la cumpărături, pun din inerție un dovleac generos în coș, chiar dacă niciodată nu știu exact ce am să fac cu el, uneori ajunge în mâinile Alexiei pentru a fi pictat/sculptat.
Astăzi aveam nevoie de o rețetă foarte rapidă, fiind pe picior de plecare, așa că am scos oala Zepter care mă ajută să reduc timpul petrecut în bucătărie, îmi păstrează toate vitaminele și gustul natural al ingredientelor.
Ingrediente:
- 1 kg dovleac, tăiat cuburi
- 2 tije țelină apio
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 200 ml smântână lichidă
- bacon/prosciutto (opțional)
- pătrunjel tocat
- semințe de cânepă (opțional)
- 1/2 linguriță scorțișoară
- un praf piper
- sare după gust
- un praf sumac (opțional)
Modalitate de preparare:
Dovleacul tăiat cuburi, cu semințele îndepărtae și coaja la fel, l-am pus în oala Zepter încălzită în prealabil pentru 1-2 minute și l-am lăsat să se înmoaie pentru 5-7 minute.
Restul ingredientelor tăiate cum este mai simplu și rapid, nu contează pentru că într-un final supa ajunge la blender, deci devine cremă într-un timp foarte scurt.
Împreună cu 1 litru de apă și cu capacul pus, lăsăm ingredientele să clocotească până când dovleacul este gata (în cazul meu 10-12 minute au fost de ajuns.
Când legumele sunt gata le trecem prin blender adăugând supă atât cât este necesar pentru a avea o consistență fină și cremoasă. La final se încorporează smântâna, iar supa este numai bună pentru a fi servită.
Ar fi fost cam dureros pentru Domnul B să îi servesc supa cu semințe, așa că am tras la tigaie niște prosciutto, atât cât să fie crocant, am presărat câteva frunze de pătrunjel și alături am avut o bucată de dovleac făcut la cuptor, nu-i bai, supa e la fel de bună servită ca atare.
Semințele de cânepă/floarea soarelui/dovleac sau alte posibilități sunt o alegere sățioasă pentru acest gen de supă, așa că imaginația este aliatul nr 1 în bucătărie.
Cu plăcere,
D
Lasă un răspuns