Nu știu prea multe despre cum să gătești friptura perfectă, este și firesc să nu știu pentru că nu sunt bucătar și nici nu intenționez să devin unul. Dar îmi place să gătesc pentru familie și prieteni, să gătesc bine și gustos, în stilul meu.
Așa am descoperit de-a lungul timpului că cele mai gustoase fripturi sunt cele gătite timp îndelungat, la o temperatură scăzută, folosind minimul de condimente, sare și piper, un strop de ulei de măsline și câteva picături de vin roșu.
Rețeta nu este neapărat despre gramaje, este despre cum să faci să gătești o friptură suculentă și gustoasă.
Ingrediente:
- mușchi de vită (undeva la 900 grame)
- sare
- piper măcinat
- 150 ml vin roșu
- 2 linguri ulei măsline
Piure:
- 4 cartofi
- 250 g varză de Bruxelles
- 50 g unt
- 100 ml +/- lapte
- sare
- praz (opțional)
Modalitate de preparare:
Carnea de vită, frecată cu sare și piper, se așează într-un vas yena, se stropește cu ulei de măsline și cu vinul roșu, se acoperă cu capac sau folie alimentară și se introduce în cuptorul preîncălzit la 150 de grade.
Poți arunca o privire din când în când, iar după primele 3 ore, friptura se întoarce pe partea cealaltă. Evident că ține mult de animal, unele pot fi gata mult mai repede, altele au nevoie de timp mai îndelungat.
Când friptura este gata, lăsăm temperatura cuptorului la 50 de grade pentru a o menține caldă, timp în care se poate pregăti garnitura. În cazul nostru a fost piure, poate fi salată verde, salată de sfeclă, cartofi copți…
Pentru piureul de cartofi, am fiert legumele simple (cu excepția prazului) iar când cartoful s-a înmuiat de ajuns, am scurs excesul de apă.
Peste legume se adaugă untul împreună cu laptele și se zdrobește amestecul până la obținerea unui piure ferm, nu am vrut un piure fin și cremos.
Se asezonează după gust și la final se presară praz feliat subțire.
Carnea este atât de fragedă că se desprinde ușor folosind două furculițe, peste carnea fierbinte turnați câteva linguri de sos din vasul în care s-a gătit. Montați ambele preparate pe un tocător de lemn, aduceți și sticla de vin pe masă, ar fi păcat să nu ciocniți.
E totul bine? A ieșit cum trebuia? Este friptura suculentă?
Evident că merge pus și la pachet! #tucemanancilabirou?
Bon Appetit
Cu drag,
D
Lasă un răspuns