Dacă e toamnă e cu dovleac, iar supa de dovleac este una din preferatele mele, în primul rând pentru că are un gust aparte și în al doilea rând pentru că se face foarte ușor, așa cum doar supele cremă se fac.
Îmi place să combin aroma dovleacului cu laptele de cocos și suc de limetă, este un amestec de ingrediente plăcut papilelor gustative, iar dacă mai am la îndemână și câteva frunze de busuioc, ne putem lăuda deja cu rețeta lunii octombrie.
Ingrediente:
- 1 dovleac mărime medie
- 2 dovlecei
- 1 ceapă
- 1 țelină
- 1 păstârnac
- 1,5 l apă
- 250 m cremă de cocos
- ardei iute
- 1 linguriță ghimbir
- bacon (opțional)
- parmesan (opțional)
- busuioc
- chilli deshidratat (opțional)
Modalitate de preparare:
Dovleacul, curățat atât de coajă cât și de semințe, tăiat simplu, se așează într-o tavă de copt, se stropește cu câteva picături de ulei de măsline și se introduce la cuptor pentru 45 de minute la 180 de grade. Timpul este relativ, poate fi mai scurt sau nu, depinde de puterea cuptorului. Uneori îmi place să las dovleacul mai mult, la o temperatură mai scăzută, am senzația că are un gust mai bun pregătit așa.
Cât timp dovleacul este la cuptor, într-o oală se amestecă legumele cu apa și se dă în clocot pentru 10-15 minute, cât să avem un stoc rapid de legume, o zeamă aromată ce va da gust supei noastre la final. Strecurați supa și folosiți doar zeama când va fi momentul.
Când dovleacul este moale, se transferă într-un catsron, împreună cu zeama pe care a lăsat-o. Se trece cu blenderul câteva secunde, timp în care totul se va transforma într-un piure sofisticat.
Adăugăm ardeiul iute, ghimbirul și laptele de cocos, amestecăm cât să se combine toate ingredientele. Cu un polonic adăugăm zeamă de legume, atât cât obținem o consistență plăcută.
Nouă ne place mai consistentă, așa că nu am adăugat foarte multă supă.
Am servit cu câteva fâșii de bacon trase la tigaie, atât cât să devină crocante, restul a fost la alegere, de la busuioc proaspăt, fulgi de chilli, turmeric sau parmezan, ești liber să își asezonezi supa după bunul plac.
Cremoasă, elegantă, delicată, aromată, gustoasă și nutritivă. Este perfectă a fi consumată caldă, iar pentru cei mici porția de crutoane pusă alături va fi o alegere inspirată.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns