Burger de vită cu pită grecească, pentru că aroganțele sunt o necesitate!
De fiecare dată când aude, vede sau mănâncă burgeri, Domnul B întreabă când fac și eu? Nu sunt o mare amatoare de burgeri, pentru că evit combinațiile foarte dure dintre carne tocată cu prea multă pâine, sosuri și bonus niște cartofi prăjiți.
Atunci când vreau să gust, dau chifla la o parte și gust doar din carne și frunzele de salată. Am eu alte plăceri în fața cărora devin sensibilă 🙂
Dar astăzi am să vă povestesc cum am profitat de o zi ploioasă în care am stat în bucătărie și am copt, gătit, tocat, frământat, aproape toată ziua.
Ziua în care am decis să fac burgeri, pentru că aveam o frumoasă bucată de carne de vită, nu ceva special așa cum ar fi trebuit, doar o simplă bucată de carne macră din care am scos 6 chiftele gustoase.
Pentru că nu am făcut și nici nu am cumpărat chifle, m-am gândit la o pită (lipie grecească) pe care am colorat-o cu minunata pudră de turmeric pentru a avea o culoare frumoasă și un gust aparte.
Hai să vedem ce și cum.
Ingrediente:
Pentru pită:
- 240 ml apă
- 2 lingurițe drojdie uscată
- 350 +/- g făină albă
- 2 lingurițe ulei de măsline
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță pudră de turmeric
- 1linguriță oregano uscat
Pentru burgeri:
- 1,2 kg carne de vită tocată
- sare grunjoasă
- piper măcinat
- 50 ml ulei
Topping: salată verde, castraveți murați, roșii, ceapă roșie, cașcaval feliat
Modalitate de preparare:
Pentru început am frământat aluatul de pită grecească.
- Am amestecat apa ușor călduță cu drojdia într-un bol mare și le-am lăsat câteva minute deoparte, pentru ca drojdia să se dizolve.
- Am combinat 300 de grame de făină într-un bol împreună cu sarea și restul condimentelor, apoi am turnat apa cu drojdia dizolvată și uleiul de măsline.
- Amestecând cu o lingură, aluatul va deveni lipicios și va prinde textura potrivită pentru a putea fi frământat cu mâinile.
- Am frământat aluatul pe blatul de lucru pentru aproximativ 7 minute, adăugând făină din când în când, până aluatul nu s-a mai lipit.
- Aluatul obținut l-am lăsat la dospit 2 ore, într-un bol, acoperit cu un prosop. În mod normal, după acest interval de timp, își va dubla volumul.
- Din cantitatea de aluat se vor obține 8 lipii. Întinde fiecare parte de aluat într-o foaie subțire, presărând făină pe blat pentru a nu se lipi.
- Într-o tigaie bine încinsă și unsă cu ulei de măsline se adaugă pe rând câte o lipie. Când începe să formeze bule de aer, se întoarce lipia pentru 1-2 minute, apoi încă o dată păentru încă 1 minut.
Lipiile au ieșit foarte aromate, ușor crocante, ideale pentru chifteaua de vită sau pentru o eventuală quesadilla vegetariană.
Burgerul:
Eu am avut carnea de vită deja tocată, recunosc că mi se întâmplă rar să cumpăr eu carne, în general o am din sursă sigură de la rude, dar dacă ar fi trebuit să cumpăr aș fi optat cu siguranță pentru o bucată de carne întreagă pe care să o toc eu acasă.
- Carnea se asezonează cu sare grunjoasă și piper (după gust), apoi se lasă la congelator pentru 15 minute, înainte de a forma chiftelele.
- Frământând cât mai puțin, am modelat 6 chiftele cu diametrul de 12 cm și 3 cm grosime, iar în centrul fiecăreia am făcut o mică adâncitură (așa am citit și eu că se face, pentru ca burgerul să rămâna plat).
- Fiecare chiftea se asezonează din nou cu sare și piper.
- Într- o tigaie încinsă la foc mare și cu ulei de măsline cât să acopere fundul, se adaugă chiftelele care se prăjesc 3 minute pe prima parte, apoi încă 4 minute pentru un burger mediu sau 6 minute pentru un burger bine făcut.
- Pe măsură ce am scos burgerii din tigaie, am adăugat deasupra câte o felie de cașcaval și apoi am acoperit cu folie de aluminiu.
Cam așa s-a rezolvat pofta de burger (a lui) + pofta de pizza (a ei) + pofta de gătit și vin roșu (a mea)
Pentru un burger cum scrie la carte, se folosește carne de greabăn de vită, care se toacă în două tranșe. Jumătate din cantitatea de carne pe sită mai mare, iar cealaltă jumătate pe sită mai mică, pentru că bucățile de carne mai mari vă asigură un burger suculent.
Suculent a fost și burgerul meu, chiar dacă am folosit carne destul de macră pentru ceea ce scrie la carte, dar așa cum am și denumit această rețetă, este un burger în stilul food for your soul 🙂
Pentru topping am folosit frunze de salată verde, castraveți murați, un sortiment irezistibil de bun de la Kuhne (ușor picanți) roșii cherry și ceapă roșie. Ah, paharul de vin roșu este obligatoriu!
Cu drag,
D
Lasă un răspuns