Aveam nevoie de câteva zile libere și câteva momente de odihnă, iar 15 august a fost o ocazie minunată să planificăm o scurtă ieșire la munte. Prima întrebare a Domnului B a fost dacă îmi iau laptopul cu mine, având în vedere jurnalul fără zahăr adăugat și pentru că am scris zilnic în ultimele 47 de zile.
Pentru că mereu am spus că în tot ceea ce facem trebuie să existe un echilibru, de această dată nevoia mea a fost să mă deconectez câteva zile din online, să fiu cu adevărat în vacanță, să stau departe de tot ce înseamnă mediul virtual și să acord cât mai multă atenție familiei, deci fără laptop după mine!
Vacanțele sunt de cele mai multe ori o ocazie de a ne răsfăța cu fel și fel de preparate pe care în mod normal nu le mâncăm acasă, mai ales atunci când vrem să testăm fel și fel de mâncăruri din zonă. Este foarte greu să reziști tentațiilor culinare atunci când ești în Brașov, iar eu recunosc că de fiecare dată am mâncat câte un desert. Aici am scris un articol cu 3 locuri de suflet din Brașov.
Cum să mănânci sănătos când călătorești?
De cele mai multe ori dezmățul începe de cum te urci în mașină (nici călătoria cu avionul nu face excepție, tentațiile din aeroport sunt la fel de mari). Ronțăiala noastră cea de toate zilele nu are cum să lipsească din mașină, mai ales la drum lung. Benzinăria a fost în majoritatea cazurilor locul de unde cumpăram câte o prostioară. Acum nu mai este o scuză, pentru că am descoperit coșurile cu fructe și gustări sănătoase, care sunt chiar bine poziționate și nu ai cum să le ratezi (asta în cazul în care nu pleci cu ele de acasă)
Gustări pentru drum:
- nuci
- mix semințe
- fructe proaspete
- crackers vegan
- budinci de chia
- smoothie
De data asta am ales să închiriem un apartament prin platforma airbnb.com. Un apartament cu două camere în care am stat 3 adulți și 3 copii, un apartament în care am avut și o bucătărie complet utilată. Nu m-am apucat să gătesc, dar am profitat de frigiderul generos pentru a ne aproviziona cu câteva ingrediente locale pe care să le avem la îndemână la micul dejun.
De la piață am luat:
- roșii
- brânzeturi
- mure
- piersici
Tot de la piață am găsit producători locali de la care Domnul B și-a luat niște mezeluri cu condimente naturale care mi s-au părut foarte interesante.
Fructele le aveam la îndemână ca și gustări când ieșeam la plimbare.
În Brașov este greu să te decizi atunci când mănânci în oraș, mai ales atunci când vrei să mănânci local, dar lejer în același timp. Am încercat multe feluri de mâncare de fiecare dată când am ajuns pe aici, dar am locurile mele de care nu mă pot sătura. Am schimbat doar alegerile mele de această dată.
Am dat deoparte pâinea cu unt și dulceață și am ales alte preparate gustoase care s-au potrivit de minune cu jurnalul meu fără zahăr adăugat.
Nu există escapadă în Brașov fără 1,2 mese la Bistro de L’Arte
Este genul de Bistro cu suflet, din dragoste pentru mâncarea de calitate, pentru gust. Un bistro care te cucerește de la prima vedere, locul unde înțelegi ce înseamnă de fapt pasiunea. Am încercat și mic dejun românesc aici, dar și melci, supa de ceapă și ciocolata caldă, dar de această dată am optat pentru:
- o omletă cu roșii și ciuperci și un ceai verde pentru micul dejun
- o supă de ciuperci pentru prânz
- o salată de roșii cu brânză și o chiftea de dovlecel + un pahar de vin la cină
Pentru a nu avea remușcări, că așa se întâmplă după fiecare vacanță, am renunțat la alimentele vinovate:
- pâine
- vișinată/afinată și alte tă-uri pur tradiționale
- deserturi
Am găsit însă niște deserturi vegane, multe din ele cu îndulcitori naturali, dar am găsit și fără. Un tort cu mentă și cremă de caju cu blat de curmale (blat pe care eu nu l-am mâncat) și varianta vegană a desertului preferat din copilărie, Albă ca zăpada. Tot aici am savurat o cafea cu lapte vegetal neîndulcit. Deci aș putea spune că nu m-am privat chiar atât de rău de ceea ce înseamnă dulciuri în vacanță.
O altă zi am început-o cu un castron cu mure și nuci caju pe care mi l-am pregătit în apartament.
Tot fructe de pădure am găsit și sus pe Tâmpa, unde am urcat cu telecabina, desigur tot aici poți găsi mici, cartofi prăjiți, bere și cârnați. Acum depinde doar de tine ce combinații vrei să faci. Eu am împărțit o bere cu Domnul B și am mâncat o mică caserolă cu zmeură și mure.
Alte alegeri făcute cât am stat în Brașov au fost:
- ficat de porc cu ceapă și garnitură de varză călită
- supă cremă de linte
- pulpă de rață cu varză
- pârjoale cu sos de hribi
- ciorbă de pește
Deși pare banal, eu menționez de fiecare dată să mi se aducă limonada fără niciun fel de îndulcitor, pentru că am întâlnit multe locuri unde limonada este deja preparată cu de toate, ca la shaorma :). Cât privește capitolul băuturi alcoolice, am ales berea (care nu are zahăr adăugat) și vinul roșu sau roze.
La tot ce înseamnă mâncare, atunci când suntem în concediu se adaugă multă mișcare, iar în Brașov nu scădem sub 10-11 km de mers pe jos în fiecare zi. La acești km eu am adăugat și câte 50 de abdomene și 50 de geno+ fandări în fiecare seară înainte de culcare.
Cam așa au arătat zilele mele în deplasare:
Ziua 1 și un mare smoothie pentru drum
Ziua 2 din concediul fără zahăr adăugat
Ziua 3 din concediul fără zahăr adăugat
Ziua 4 din concediul fără zahăr adăugat
În ziua 5 de concediu am poposit la Therme, unde nu am avut deloc telefonul cu mine pentru a face fotografii, dar vă spun sincer că am găsit ce să mănânc și meniurile mi s-au părut echilibrate, prețurile decente, mâncarea ok. Eu am ales un somon cu legume și cartofi gratinați cu broccoli și brânză.
Am reușit să fac poză la micul dejun, când am preparat o budincă cu semințe de chia, fulci de cocos și caju. Am mai avut niște caju pe care l-am ronțăit în masină de drumul de întoarcere, iar la cină am făcut o mare salată grecească că doar ce venise borcanul cu măsline kalamata și ueliul de măsline din Thassos.
Chiar dacă am ales să stau departe de tot ceea ce înseamnă facebook, Instagram, chiar și blog (cu toate riscurile asumate) mi-a prins foarte bine, iar o astfel de detoxifiere cred că este necesară din când în când.
Blogul nu reprezintă doar aceste povești personale, rețete și imagini. Blogul are nevoie de atenție zilnică, de fotografii editate, de multe fotografii atunci când vorbim de rețete, iar după toate aceste etape, vine partea de social media cu tot ceea ce înseamnă Instagram, grupuri de interes, discuții, comunitate. Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am reușit să construiesc până în acest moment și pauzele mici pe care le iau (vacanțe) nu pot fi decât benefice.
Cu drag,
Domnul și Doamna #Niculicea
Lasă un răspuns