1 dată la 3 ani fac și eu o mâncare de fasole. Am tot spus, rețetele tradiționale nu sunt pentru mine, le combin cu tot felul de ingrediente și condimente până mă îndepărtez de gustul de bază. Asta nu înseamnă că nu îmi ies niște mâncăruri gustoase chiar și atunci când imaginația mea sfidează orice regulă de bucătăreală cu tradiție.
Eh, mai am o barieră ce-i drept. Domnul B consideră că fasolea fără ciolan nu are ce să caute pe masă. Hm, da, chiar asta este părerea lui și indiferent cât am încercat să mai fac artificii nu au reușit să-i schimbe opinia categorică. #panaAZI
Așa aveam o poftă de fasole, dar nu una de la restaurant, una făcută de mine ca să mănânc până mă satur. Ce crezi, am gustat de câteva ori până am adus-o în punctul în care aromele să fie echilibrate (deja mă săturasem), apoi am avut niște musafiri care au fost mega încântați de combinație, iar eu super fericită de succesul ei și al meu, încât mi-am făcut pofta cu două linguri care au fost de ajuns!
Nu obișnuiesc să pun aceste rețete pe blog, dar fasolea asta cremoasă cu ciuperci și dovlecel era musai să v-o prezint!
FASOLE CU LEGUME
Ingrediente:
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 6-7 ciuperci champignon
- 1 dovlecel (tăiat cuburi)
- 500 g fasole albă (eu am fiert fasole, dar cine nu are chef poate folosi fasole la conservă, atenție însă la etichetă!)
- 4 roșii mari
- 400 g roșii la conservă
- 150 ml apă
- cimbru/ oregano/ piper măcinat și opțional boia dulce/iute (după gust)
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare:
Am fiert fasolea în 3 ape până când s-a înmuiat, apoi am scurs-o de excesul de lichid și am lăsat-o deoparte până când au fost gata restul legumelor.
Ceapa tocată, usturoiul feliat și morcovul tăiat rondele, le-am călit 5 minute la foc moderat, într-o lingură de ulei de măsline. Am adăugat apoi dovlecelul tăiat cuburi și ciupercile bine spălate. Ciupercile mele au fost mici și le-am pus cu totul, însă dacă sunt mai mare merg tăiate în 4.
Roșiile proaspete le-am tăiat cuburi și le-am adăugat peste legume, împreună cu apa și restul roșiilor de la conservă. Am acoperit vasul cu capac și le-am lăsat la foc moderat timp de 5 minute.
Am adăugat condimentele și fasolea fiartă. Am lăsat totul pe foc pentru încă 20 de minute, cât timp aromele s-au întrepătruns bine. Acum am tot gustat eu lingură cu lingură până am potrivit gustul cu sare. Tot asta a fost momentul în care am decis că o lingură de boia dulce nu va strica cu nimic, oricum nu avea ciolan ca să-mi mulțumesc omul, deci mai rău nu aveam cum să o stric.
Ce să zic…s-a mâncat până la ultimul bob și ultima picătură de sos! Iată că merge și fără ciolan.
La final puteți adăuga 1-2 linguri de smântână și verdeață tocată.
La noi au fost de ajuns niște castraveți murați. (nu de către mine, să nu exagerăm!)
Următoarea rețetă tradițională sper să fie o varză a la cluj în varianta ”a la Niculicea” 🙂
Cu drag,
D
Maria O.
Buna.
Citind acest articol am zâmbit …pe ici pe colo . De ce? Pentru că m-am regăsit și eu printre rânduri.
De 1 an tot incerc sa îmi fac curaj sa fac o mâncărică de fasole, dar cum soțul meu (b.t.w. tot inginer :^) ) are aceași preferinta culinara,…fasolea nu e fasole decât dacă este cu ciolan…,mergem la mama mea când avem pofta de o fasole.
După ce voi face rețeta ta o sa revin cu comentariu
danielaniculi
asa ma bucura acest zambet ❤️❤️
Asteptam impresii de la inginer e posibil ca varianta aceasta, mai alambicata, sa-i placa
Maria O.
Done!
Deși nu mi-a ieșit la fel de cremoasa ca in poza ta mâncărica a trecut cu bine examenul. Deci… cu siguranță va fi trecută în meniul nostru.
Sa vezi mirarea soțului când a aflat că avem la masa fasole cu ciolan … reinventata
Mulțumesc
PS ai avut dreptate și de data aceasta.,.
danielaniculi
Yey, ce bucurie!! mancarica aceasta chiar este super cremoasa si buna!!