Un nou desert tomnatic și fără zahăr și-a găsit loc pe blog!
Mie îmi plac toate deserturile fără zahăr pe care le-am făcut, dar acesta în mod deosebit. Oare de ce? Probabil s-a potrivit mai bine cu adierea de toamnă, sau poate ideea dovleacului combinat cu mascarpone și crusta aceasta crocantă din nuci pecan, toate s-au potrivit de minune și am avut un cheesecake super apreciat de toată lumea care l-a gustat. Drept dovadă că nu a mai rămas nimic!
Mă întreba o cititoare de unde am luat piureul de dovleac. Păi, eu nu cumpăr nici dacă aș găsi pe undeva. Știu că în străinatate se găseste la conservă, însă nici nu vreau să mă gândesc cum arată eticheta unui astfel de aliment gata ambalat.
Eu cumpăr un dovleac plăcintar, îl curăț de coajă și semințe, apoi îl gătesc la aburi și când este gata îl trec prin blender și obțin ceea ce am nevoie, acel piure e care îl folosesc în diverse preparate.
Nu cred că am fost vreodată mare fan cheesecake, dar nici nu mi-a displăcut. Este un desert lejer și foarte răcoritor. La petreceri merge super bine și niciodată nu am avut surprize cu invitații. Când am făcut acest cheesecake fără zahăr (implicit fără biscuiții care se folosesc la blat) mă întrebam ce fac cu atât de mult pentru că nu îmi dădeam seama dacă va fi sau nu un desert apreciat.
Ingrediente:
Pentru crustă:
- 200 g nuci pecan (alune de pădure, migdale)
- 2 linguri ulei de cocos
- 1 ou
- 1/2 linguriță scorțișoară
Pentru cremă:
- 450 g piure de dovleac (din dovleac gătit la aburi sau copt)
- 2 linguri ulei de cocos
- 500 g cremă de brânză (la temperatura camerei, eu am folosit mascarpone)
- 3 ouă
- 1 linguriță scorțișoară
- un praf (un vârf de cuțit) nucșoară
- un praf turmeric
- 1 linguriță vanilie
- 2 linguri miere de albine (opțional)
Mod de preparare:
Pentru a face desertul am folosit cuptorul. Crusta a fost una crocantă și pentru a avea această textură am lăsat-o 15 minute să se rumenească ușor. Apoi am adăugat și crema și din nou la cuptor.
Pentru a pregăti crusta am mărunțit nucile pecan într-un procesor. După ce le-am mărunțit bine am adăugat oul, uleiul de cocos și scorțișoara și am pulsat pentru încă 10-15 secunde.
Amestecul l-am turnat într-o formă cu pereți detașabili (diametrul de 23 cm) și l-am distribuit uniform cu o spatulă și apoi am uniformizat cu degetele. Este un amestec lipicios, dar cu puțină răbdare îl puteți manevra astfel încăt să fie pe toată suprafața formei.
Am introdus forma în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 10 minute.
Dovleacul gătit la aburi l-am făcut piure cu ajutorul unui blender, apoi am adăugat crema de brânză și restul ingredientelor + condimente. Am amestecat până s-a omogenizat apoi am turnat amestecul peste crusta crocantă.
Am lăsat tava în cuptorul încins pentru 35 de minute. A prins o ușoară culoare maronie pe margine, însă interiorul a fost unul super cremos și delicios.
Pentru a te bucura însă de un desert gustos este indicat să lași totul în formă până a doua zi, ideal în frigider pe timpul nopții. Dacă nu ai răbdare până a doua zi, lasă-l măcar două ore, diferența este una majoră!
Eu am folosit câțiva fulgi de migdale. Cu siguranță un topping de ciocolată raw ar fi fost ideal!
Dacă ți-a plăcut rețeta îmi poți lăsa un comentariu în rubrica de mai jos, iar dacă îl consideri un desert atât de interesant încât nu îl poți păstra doar pentru tine, dă-l mai departe și prietenilor tăi! Eu îți mulțumesc că în acest fel mă ajuți să cresc și să duc pasiunea mai departe 🙂
Cu drag,
D
De incercat evident
Astept pozele cu dovada! :-*
sambata..clar..am mai incercat retele tale si surprinzator sunt foarte gustoase!!
Hey, Irina!! Ma bucur nespus de mult ca reteta a iesit bine si ca gustul te-a convis ca deserturile sanatoase pot fi si gustoase 🙂 Merci mult pentru ca esti aici parte din comunitate ☺️
Buna!!! am revenit cu dovezi (nu stiu cum sa atasez poze 🙁 ..dar daca e la fel de gustos dupa cum miroase.. e minunat!! Abia astept sa-l gust.. e prea fiebinte.. doar ce l-am scos din cuptor. Multumesc pentru reteta!!
Bunaaaa!!! Astept comentariu dupa ce se racese si se odihneste destul de mult incat sa fie devorat :-))
Sper sa fie totul bine si sa te bucuri de un desert lejer! Sambata frumoasa iti doresc