Pâine cu dovleac, cum s-ar spune 2 în 1, mănânci o felie și îți iei super energie 🙂
Fie că vrei să faci pâine cu dovleac (în miniatură) fie că vrei să faci brioșe, ingredientele și modul de preparare sunt aceleași, diferă doar timpul de coacere. Eu am folosit două forme mici de chec, care îmi sunt foarte dragi, și am preferat să împart amestecul în două forme.
După ce apuci să măcelărești un dovleac generos, este mai mult decât sigur că toată săptămâna vei avea rețete tematice. Am dreptate? Că e supă cremă, un brownie (vezi rețeta AICI) un smoothie, o plăcintă sau o pâine după cum bine puteți observa, este evident că dovleacul este foarte versatil.
Gustos, foarte gustos, nutritiv, cu o culoare splendidă, dovleacul are numeroase beneficii:
- O singură cană de dovleac conține 200 % din necesarul zilnic de vitamina A, vitamină cunoscută pentru beneficiile asupra ochilor;
- Dovleacul poate fi un aliat de nădejde în procesul de slăbire, prin conținutul ridicat de fibre ce oferă senzație de sațietate;
- Nivelul de potasiu din dovleac are efect pozitiv asupra tensiunii arteriale;
- Dovlecii au un efect puternic asupra absorbției glucozei. Acest lucru poate ajuta la menținerea diabetului zaharat;
- Dovleacul ajută la controlul diabetului.
Ce să ne mai lungim. Prețul este bun, beneficii are, gustos este slavă domnului, despre versatilitatea lui am discutat deja, teoretic avem toate motivele pentru care să îl folosim tot mai des în această toamnă.
Propunerea de azi:
PÂINE LOW CARB CU DOVLEAC
Ingrediente:
- 5 ouă
- 225 g piure de dovleac (din dovleac copt sau gătit la aburi, sau fiert și scurs de excesul de lichid)
- 20 g ulei de cocos
- 56 g făină de cocos
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță pulbere vanilie
- 1/2 linguriță scorțișoară
- un sfert linguriță ghimbir măcinat (opțional)
- 1/2 linguriță turmeric (sau mai puțin, după gust, eu sunt obișnuită cu aroma lui și îl tolerez foarte bine)
- 1 lingură miere de albine
Mod de preparare:
- Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade.
- Pentru a prepara pâinea cu dovelac am avut cantitatea de dovleac gătită la aburi, apoi l-am trecut prin blender.
- Am amestecat toate ingredientele într-un castron și cu ajutorul unui tel le-am combinat până amestecul a devenit unul omogen și cremos. În cazul în care compoziția este greu de manevrat puteți completa cu puțin lapte vegetal, dar nu trebuie să devină prea lichidă.
- Dacă faceți brioșe tapetați o tavă cu forme de hârtie, dacă faceți pâine, ca mine, turnați amestecul în forma pregătită.
- Timpul de coacere este de 13-18 minute pentru brioșe și 20-25 minute pentru pâine, până când își schimbă culoarea și devine ușor maronie pe margini.
*Înainte de a coace cele două pâinici am presărat câteva nuci.
Aluatul este unul umed, nu are textură de pâine/chec, este foarte aromat și foarte gustos.
Pe bune, chiar trebuie să înțelegi genul acesta de rețetă, să o apreciezi, să o iubești!
Acum 2 ani nu era impactul care este acum pentru aceste rețete, așa că nu pot decât să mă bucur că oamenii experiemtează și încearcă să aducă alternative sănătoase în alimentație.
Eu savurez câte o felie cu unt de cocos (dimineața, când pot mânca mai consistent). Am încercat și cu cașcaval, cu prosciutto, poate fi un desert lejer pentru a însoți o ceașcă de cafea. Versatil precum dovleacul 🙂
Cu drag,
D
Irina
Multumesc pentru reteta,Daniela!
Am facut-o si eu. A iesit foarte buna! Eu am incercat cu 4 oua si a fost bine.
Cu drag.
danielaniculi
Multumesc si eu pentru feedback Ma bucur enorm sa aflu ca a iesit totul bine ❤️