Eu am mai povestit despre Shashuka (într-un articol tot de pe blog, chiar AICI.
Așa cum spuneam și în luna august din anul 2016, shashuka este o explozie de arome pe care nu ai cum să nu o iubești. În rețeta de astăzi ea poate fi atât vegetariană, cât și combinată cu ouă. Eu am ales varianta cu ouă. Ador ouăle puse în astfel de mâncăruri, ca să nu mai spun că astfel preparatul devine unul complet, iar texturile se potrivesc excelent.
Shashuka cu năut… De ce? Pentru că am fiert de ieri o cantitate de năut din care habar nu aveam ce voi face astăzi. Știam că voi păstra câteva boabe pentru un mic dejun, dar cu restul nu aveam nicio idee. Mi-am amintit apoi de shashuka și de cât de mult ne-a plăcut. Mi-am zis că trebuie să iasă ceva bun, n-am dat-o în bară după cum se poate observa.
Din clipa în care am făcut năutul crocant la cuptor am activat și papilele gustative ale Domnului B în ceea ce privește această fasole rotundă bogată în proteină de calitate și ideală mai ales în zilele de antrenament.
Năutul este bogat în:
- fibre
- Fier
- fosfat
- calciu
- magneziu
- mangan
- zinc
- vitamina K
Prin conținutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B-6, năutul menține inima sănătoasă. Năutul conține cantități semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, reducând astfel riscul bolilor de inimă.
Eu am început să îl consum tot mai mult și este foarte ușor de integrat în alimentație. Fie că alegi să îl folosești în salate, tocănițe, la cuptor sau să faci hummus, năutul este o alegere sățioasă și gustoasă!
SHASHUKA CU NĂUT
Ingrediente:
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă albă/galbenă tocată mărunt
- 1 ardei kapia roșu, tocat/ feliat
- 4 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 dovlecel
- 800 ml suc de roșii (eu am băgat la blender niște roșii proaspete și am folosit sucul obținut) puteți folosi și pastă de tomate, va da un gust aparte (80 g/ 3 linguri generoase)
- 400 g năut (fiert în prealabil)
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță paprika
- 1/2 linguriță cimbru
- sare
- piper
- 2 foi de dafin
- 70 g măsline kalamata
- 4 ouă (opțional)
- busuioc proaspăt
Mod de preparare:
Într-o tigaie mai mare am încins uleiul de măsline în care am adăugat ceapa, morcovul, ardeiul și usturoiul. Am presărat condimentele și am acoperit vasul cu un capac pentru a lăsa toate aromele să se întrepătrundă.
După 2-3 minute am adăugat sucul de roșii, iar când acesta a atins punctul de fierbere am pus boabele de năut (fiert) și dovlecelul tăiat în cuburi nu foarte mici.
Am acoperit tigaia din nou și am lăsat focul la mic pentru 20 de minute.
La final am adăugat măslinele kalamata tocate, iar cu o lingură am făcut câte o adâncitură și pe rând am spart câte un ou. Am acoperit din nou și după 5 minute am îndepărtat vasul de pe sursa de foc.
Da, mă rog, eu mă întinsesem la vorbă și uitasem complet că trebuie să închid și la mâncare, dar voi nu faceți așa ceva acasă. Nu din alte motive, dar nu veți avea niște ouă cu gălbenuș moale. Nu-i bai că au fost bune și așa, noi iubim genul acesta de mâncăruri, drept dovadă că fix acum îmi scrie Domnul B să întrebe dacă am făcut azi ceea ce am postat pe Instagram :))
Așa funcționează treburile în familia noastră:
”Ce ai pus pe Instagram?? Doamne, cum arată!! Abia aștept să ajung acasă” După 11 ani de relație tot e bine, zic și eu :))
Dacă aveți busuioc proaspăt adăugați-l înainte de servire. E bun și pătrunjelul, verdeață să fie.
- Merge de minune pentru pachetul de la birou!
- Merge la micul dejun
- La fel de bine și la prânz, iar după un antrenament intens este senzațională combinația de năut cu legume și ouă!
Prăjește o felie de pâine, adaugă 1-2 linguri de shashuka și separat poți poșa un ou.
Nu alții cum sunt, dar eu încă am o obsesie pentru melodia asta:
Și mâncarea iese mai bună atunci când asculți muzică și te lași purtat de imaginație!
Poftă buna!
Cu drag,
D
sosorina
dar daca pui naut nu se mai poaet numi LOW CARB!!!!
danielaniculi
A ajuns din greseala in categoria de LOW CARB 🙂
Dorina
Puțin spus delicioasa! ❤️
danielaniculi
:-* YUMMMM!!!! Ma bucur nespus de mult:-*