IDEI DE AJUTOR PENTRU A CONTROLA POFTA DE DULCIURI!
Cred că cea mai primită întrebare de la cititori, asta după ce primesc aprecieri și îmbrățisări virtuale pentru toate rețetele pe care le postez, este în strânsă legătură cu pofta de dulciuri, cu dependența de zahăr. Ce sfaturi am? Cum am reușit eu să îmi controlez pofta de dulciuri? Ce alimente obișnuiesc să consum frecvent? Am înlocuit sau nu zahărul cu îndulcitori?
Dacă eram reticentă în a spune dependență, ei bine chiar am constatat că există dependența de dulciuri, iar cititorii mei îmi confirmă că nu pot rezista fără dulciuri nici măcar o zi.
Eu când am început să scriu jurnalul fără zahăr adăugat, nu m-am gândit decât la acel zahăr adăugat din alimentele pe care obișnuim să le cumpărăm fără să realizăm cam ce înseamnă eticheta și cum riscăm să ajungem la un consum uriaș de zahăr pe zi.
Nu îmi dau seama dacă am fost dependentă de dulciuri, dar cu siguranță orice este dulce își provoacă o stare de bine. Problema este că după o pătrățică de ciocolată o cam vrei și pe a doua, apoi și o doză de cola, iar dacă se ivește vreo petrecere nu refuzi nici felia de tort. În tot acest timp ai cam consumat zahăr și din alte surse la care nu te-ai gândit.
M-am gândit la o lista de idei prin care să îți controlezi pofta de dulciuri/ zahăr! Iată 11 metode prin care poți elimina un drog din alimentația de zi cu zi!
Înainte de a enumera câteva idei despre cum se poate controla această dependență, am să răspund și aici unor întrebări primite:
- am renunțat ușor pentru că aveam deja un stil de viață echilibrat. După ideea jurnalului tot ce am făcut a fost să verific fiecare etichetă.
- am înlocuit unele gustări cu grăsimi sănătoase (atenție însă și la cantitatea de nuci/migdale, sunt foarte calorice, așa că o gustare din 10-15 migdale este mai mult decât sufiecient)
- am introdus gustări din legume (nu obișnuiam să mănânc morcov, castraveți sau ardei gras așa ca atare)
- pentru a ști cât zahăr consumi e bine să îți faci mai întâi un jurnal alimentar, un jurnal în care să notezi absolut tot ceea ce mănânci, la ce oră. Jurnalul îți va spune multe despre tine, te va educa și te va ajuta să vezi care sunt cele mai frecvente greșeli în alimentație.
1.Alege un mic dejun bogat în proteine
Iaurt grecesc, unt de arahide, ouă, brânză, sunt o alegere excelentă pentru un mic dejun sățios. Un mic dejun consistent ce va amâna pofta de zahăr prin senzația de plenitudine ce o vei simți imediat după masă.
2. Nu aștepta să ți se facă foame!
Cu cât ești mai înfometat cu atât îți scade mai mult nivelul zahărului din sânge și beculețul pentru pofta de dulciuri se va aprinde mai repede decât îți poți imagina. De ce de cele mai multe ori când ești înfometat te arunci într-o pungă de covrigei/pâine sau alte surse de carbohidrați?
5 mese pe zi sunt esențiale, distribuite corect între 3 mese principale și 2 gustări. Păstrați lucrurile constante alegând alimente nutritive și delicioase, precum fasole, năut, linte, carne slabă/pui de curte/pește, nuci, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ouă și legume. Acestea îți vor oferi echilibrul ideal între proteinele slabe, carbohidrații energizanți și grăsimile sănătoase necesare pentru a menține nivelul de zahăr din sânge și de insulină, implicit de și a stinge pofta de zahăr.
3. Verifică eticheta pentru a te asigura că ai o alimentație sănătoasă și echilibrată
Ketchup, dressing-uri pentru salate, sosuri pentru paste, legume la conservă, sunt o parte din alimentele pe care majoritatea oamenilor le folosesc și nu se gândesc la concentrația de zahăr existentă. Cu cât mănânci mai mult un aliment bogat în zahăr, cu atât mai mult îți vei stârni creierul să ceară în plus.
Fă o verificare scurtă a etichetelor din frigider, aruncă tot ceea ce nu este potrivit și înlocuiește cu alimente simple. Dressing-ul pentru salată se face din ulei de măsline cu zeamă de lămâie și condimente.
Alege legumele proaspete sau cele congelate, gătește cu ingrediente de sezon… și tot așa.
4. Împrietenește-te cu aromele
Foarte multă lume consideră că mâncarea sănătoase, alegerile mai sănătoase și alimentația echilibrată (cum îmi place mie să îi spun) nu are gust. Pentru asta trebuie să te împrietenești cu bucătăria, cu gătitul simplu și ușor, cu aromele care îți vor schimba complet orice gust din farfurie dacă știi cum să le folosești.
Nu te feri de:
- scorțișoară
- vanilie
- turmeric
- oregano
- ierburi de provence
- ardei iute
Făcusem un plan alimentar zilele trecute și apoi mi s-a solicitat să scot terciul de ovăz (un exemplu) pentru că nu e gustos. Păi cum să fie dacă nu ai adus nicio aromă (deși eu ți-am sugerat)
Legumele stir fry sunt pură demențeală, mai ales dacă mai arunci câțiva fulgi de ardei iute și un praf de oregano.
Nu te feri să experimentezi în bucătărie, vezi care sunt condimentele care îți oferă plăcere și folosește-le cât mai creativ.
5. Hidratează-te
Ai grijă să consumi apă pe tot parcursul zilei, iar cu timpul vei descoperi că poftele tale pentru dulciuri încep să dispară. Uiți să bei apă așa cum am tot auzit? Nu-i nimic, există aplicații pe telefon care te pot anunța să este timpul să iei o gură de apă.
Nu îți place apa simplă? Nu-i nimic, pune în ea niște zeamă de lămâie, mai poți adăuga și frunze de busuioc sau rozmarin. Nu mai e chiar așa plictisitor să bei apă dacă o faci să arate interesant, nu?
6. Mănâncă un fruct
Am zis un fruct, nu așa cum primesc mesaje pe Instagram cu 6 fructe într-o zi, unde mai pui că sunt și fructe cu indice glicemic mare. Ador și eu fructele, însă m-am educat în limita a două fructe pe zi (în sepcial în zilele în care merg la antrenament) Vara ne descurcăm mai onorabil, însă în acest sezon este ideal să limităm consumul de fructe la 1-2 fructe pe zi (mai ales în prima parte a zilei)
7. Când simți că nu mai poți, sună un prieten!
Ai să râzi de acest sfat, dar chiar ajută! Sună tu un prieten, o rudă, un mebru al familiei atunci când simți că mori dacă nu mânănci două savarine, o să vezi că funcționează (dacă te și setezi să funcționeze)
8. Fă o listă cu aceste idei și pune-o undeva la vedere
Cel mai probabil dacă vei da cu ochii mereu de 1-2 sfaturi despre cum să îți controlezi pofta de dulciuri, ei bine, s-ar putea chiar să te controlezi. Nu uita de unde ai plecat, nu uita mai ales dacă tu chiar ești dependent de zahăr!
9. Fă sport!
Nu că sunt eu dependentă de sport, dar sportul ajută incredibil de mult în lupta cu dependențele! Mai ales dacă îți setezi un obiectiv și îți dorești cu toată ființa ta să atingi acel obiectiv, să reușești! Sportul ajută extraordinar de mult, fie că alegi să dansezi pentru 30 de minute, să alergi, să ieși cu bicicleta, să joci tenis sau chiar să mergi la sală.
10. Consideră că ai făcut o schimbare pentru un nou stil de viață
Focusează-te pe această schimbare și consideră că ai început deja să îți construiești un nou stil de viață. Unul mai ordonat, mai organizat, mai atent, pentru tine și pentru că meriți! Lasă poftele pentru un răsfăț din când în când.
Nu o sa pun numărul 11, dar chiar poți să urmărești în continuare rețetele și ideile de pe blog, eu îți mulțumesc din suflet că ai ajuns pe pagina mea, sper că te-a ajutat și informația și vei reveni să vezi ce am mai făcut bun, dar și cu întrebări 🙂
Ai grijă de sănătatea ta și ai grijă de corpul tău!
Cu drag,
D
Anonim
Super tareee!
danielaniculi
Succes!!
Silvia
Foarte util articolul!
Pe mine nu pofta de zahar ma doboara. Ma pot multumi cu niste felii de Wasa cu magiun de prune Topoloveni, cu dulceata fara zahar adaugat, tot de la ei, sau cu niste clatite din banane, ou si ovaz.
Problema mea sunt oleaginoasele de orice fel, crude sau prajite: migdale, caju, alune, seminte (untul de arahide, nici atat) etc., asa ca nu cumpar. Asta este adictia mea – si nu glumesc. Imi e pofta permanent de oleaginoase, de ani de zile, iar acum am o pofta nebuna si de menta. As manca pasta de dinti!
danielaniculi
Multumesc ☺️☺️☺️ Iti inteleg si problema cu oleaginoasele, dar cheia e la noi, incearca sa te limitezi la un pumn de nuci si atat. O data pe zi ☺️