TOȚI VISEAZĂ LA UN ABDOMEN CU PACHEȚELE, PUȚINI AU RĂBDARE SĂ ÎL CONSTRUIASCĂ! ODIHNĂ, ALIMENTAȚIE ECHILIBRATĂ, HIDRATARE ȘI RELAXARE, SUNT ELEMENTE PRINCIPALE!
Cred că acesta este „visul” tuturor abonaților de la sală și nu numai. Abdomen frumos evidențiat, vestitul six pack, acel beach body pentru care toată lumea începe antrenamentul cu două luni înainte de venirea verii.
Așa începe programul de epuizare, extenuare, alimentație deficitară, toate pentru un trup frumos conturat și un abdomen bine definit. Nu?
Ei bine, eu le-am încercat pe toate.
Nu este un secret că sunt disperată după sport. Nici să mai amintesc că am făcut o formă de mișcare încă din copilărie, nu mai are sens. Ador mișcarea cu fiecare celulă a mea, iar orele pe care le petrec în sala de fitness nu le consider în niciun caz un chin. Merg din plăcere, mă antrenez pentru că am căutat mereu să îmi depășesc limitele, dar mai ales pentru că starea de bine pe care o am atunci când fac sport este de nedescris. Endorfinele astea… 🙂
Pachețele, pătrățele, definire, tonifiere, am lucrat pentru ele, dar degeaba, pentru că nu am ținut cont de toți factorii importanți din acest proces de transformare.
Vrei să accepți sau nu, trebuie să înțelegi că acel six pack (nu imposibil de obținut) se face în mare parte ținând cont de alimentație, o alimentație coroborată cu antrenamente bine organizate și în niciun caz cu o epuizare cruntă de la o zi la alta.
Teoretic discutăm de 60% alimentație și 40 % sport! (asta spun specialiștii, nu eu)
Eu până nu mi-am făcut curățenie generală în alimentație și până nu am început să îmi analizez macronutrienții, îți spun sincer că nu am văzut schimbări.
Acum două luni m-am decis să fiu mai organizată și să lucrez împreună cu un atrenor personal care să facă programele de antrenament bine structurate astfel încât schimbările să fie vizibile atât pe zona abdomenului, cât și brațe, spate, coapse.
Când am început să lucrez cu antrenor personal, l-am întrebat care este planul de antrenamente, având în vedere faptul că eu pe parte superioară sunt limitată cu exercițiile (din cauza unor operații, despre care am vorbit în acest articol).
Am stabilit de comun acord care este greutatea maximă cu care pot lucra brațele (3 kg, indicație venită de la terapeut, fără flotări, fără planșe) am stabilit că vom profita mai mult la antrenamentele pentru picioare (fiind lucrate mai bine de-a lungul timpului) și că nu vom lucra abdomen… Am simțit că pică cerul pe mine când am auzit partea cu abdomenul, fiind convinsă că dacă nu voi lucra exerciții dedicate pentru abdomen nici nu voi obține ceea ce intenționez. În plus, eu de asta aveam nevoie.
Al doilea lucru pe care l-am stabilit a fost că eu trebuie să dedic o atenție deosebită alimentației și conform principiul „six pack is made in the kitchen” rezultatele nu vor întârzia să apară.
Sunt două luni de când mă antrenez de 3 ori pe săptămână cu PT, la care mai adaug 2 ore de cardio, in general când am antrenament pentru partea superioară suplimentez cu 1 oră de cardio.
Dincolo de sala de fitness a fost nebunia din bucătărie. Timp de 1 lună am pus pe cântar fiecare aliment, am avut grijă să mă odihnesc mai mult și să mă antrenez corect. A te slei de puteri nu este același lucru cu a lucra corect…
Pentru că aveam deja ca punct de plecare o alimentație fără zahăr adăugat, nu mi-a fost greu să fac schimbări în alimentație. Știam cât de cât că am nevoie de carbohidrați pentru energie, de proteine pentru refacere, de grăsimi pentru absorbția vitaminelor și mineralelor.
În linii mari credeam că știu ce am de făcut.
Ei bine, când vine vorba de nutriție sportivă lucrurile stau complet diferit. Așa că în primele două săptămâni nu prea eram sigură dacă o să mă acomodez, dacă o să reușesc. Mă dispera calculul macronutrienților, dar în același timp lucram cu mine pentru proiectul de nutriționist și nu prea îmi venea să o dau în bară. Îmi aminteam în același timp de greșelile făcute în trecut când nu mă hrăneam corespunzător și mă antrenam haotic, program total greșit ce mi-a dat imunitatea peste cap.
Acum am înțeles cât de importantă este nutriția atât înainte de antrenament, cât și după antrenament, dar mai ales în zilele de refacere. Acum am înțeles cât de importante sunt zilele de recuperare, odihna, relaxarea, hidratarea, detensionarea, pentru a obține rezultate.
Mi-am făcut un plan alimentar format din 5 mese pe zi și am acordat cea mai mare atenție nutriției, așa că rezultatele nu au întârziat să apară.
Cumva trebuia să îmi mențin o arhivă să văd cum s-a instalat progresul, așa că am ales să fac clasicul before&after.
Cam de aici începe și drumul spre definire 🙂
Alimentația ți-o calculezi și în funcție de tipul de antrenament pe care urmează să îl ai. De intensitate, de timpul pe care urmează să îl aloci antrenamentului.
Dacă urmează să ai o nouă sesiune de antrenament la mai puțin de 12 ore (de exemplu un antrenament seara, urmat de un altul făcut dimineață) pentru că perioada de refacere este foarte scurtă, vei avea nevoie de alte calcule în ceea ce privește nutriția.
Fiecare organism reacționează diferit, ceea ce la mine a funcționat, cel mai probabil la tine nu o să funcționeze. Avem nevoie diferite, ne antrenăm diferit și avem o altă rezistență la efort.
Relaxarea, odihna, alimentația curată și antrenamentele regulate ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață.
De fiecare dată când m-am stresat să reușesc, ei bine, nu am reușit. Când am început să tratez totul într-un mod natural atunci au început să apară și schimbările.
Sfatul meu este să acorzi o atenție deosebită în zilele în care faci efort, să nu uiți că mâncarea este combustibil și că ai nevoie de alimente nutritive pentru ca organismul tău să îți ofere energia necesară.
Am scris acest articol pentru că am primit foarte multe întrebări legate de alegerile mele în zilele în care fac sport, dar mai ales ce cantități am într-o farfurie. Repet, ceea ce mie mi se potrivește, nu înseamnă că se potrivește și organismului tău, iar cantitățile diferă de la o persoană la alta.
Părerea mea este că cine vrea mai mult, trebuie să acorde mai mult timp studiului, să se documenteze și să se consulte cu persoane avizate care să îi îndrume în acest sens.
Nu a trecut mult timp de când am văzut o fata aproape leșinata la o oră de aerobic, pentru că încerca să slăbească și nu mânca nimic…Eu zic că nu este de joacă.
Cu același drag ca întotdeauna,
D
TRAIN HARD, EAT SMART
Cristina
Mulțumesc. Chiar ești o inspirație pentru mine!! Ma bucur mult ca te – am descoperit. Și nu cred ca întâlnirea a fost”din greaseala”,chiar aveam nevoie de tine.
danielaniculi
Cristina, ma bucur din suflet sa am cititori asa ca tine! Iti multumesc ca ai ajuns aici, nimic nu e intamplator! Sper sa te incante cat mai multe retete de pe blog 🙂