Îmi era dor de un dulce, în ultima perioadă am tot poftit la câte o bucată de ciocolată neagră, am mai mâncat câte un baton cu seminâe de cnânepă și fructe deshidratate. Se simte perioada puțin mai aglomerată pe care o am, astfel încât organismul are nevoie de energie, iar eu încerc să îi ofer exact ceea ce trebuie pentru a nu resimți oboseala.
Aseara m-a trăznit ideea de brownie, dar un altfel de brownie, evident că unul #fărăzahăr și fără făină. Cum în ultima vreme am avut quinoa tot mai des prin meniu, am zis de ce nu, de ce să nu fac o încercare să vedem ce va ieși.
Quinoa, cacao, vanilie, fructe de pădure, ouă și lapte vegetal. Acestea sunt ingredientele cu care poți pregăti un desert nevinovat, o gustare ideală pentru la birou sau un răsfăț la cafeaua de dimineață.
Acesta este genul de desert cu care îți poți potoli pofta de ciocolată!
Ingrediente:
- 180 g quinoa (îniante de fierbere)
- 3 linguri pudră de cacao
- 1 lingură miere de albine
- 2 linguri ulei de cocos
- 150 ml lapte de migdale (neîndulcit)
- 4 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- semințele de la o păstaie de vanilie
- 150 g fructe de pădure (opțional)
Mod de preparare
Quinoa am fiert-o exact așa cum fierb de fiecare dată. Ideal este să ții cont de instrucțiunile de pe pachet. În amestecul de quinoa am adăugat și semințele de la păstaia de vanilie, împreună cu batonul de vanilie pe care l-am scos ulterior.
Când quinoa a fost gata, am dat vasul deoprate de pe sursa de căldură și am lăsat-o să se răcească complet.
Am încins cuptorul la 185 de grade și am pregătit o tavă de copt mică, având dimensiunea 25 X 15 cm.
Când quinoa s-a răcit complet, am adăugat-o în blender și am pulsat până când a devenit ca o pastă. Am adăugat restul ingredientelor și am pulsat la viteză mare până când acestea s-au amestecat complet. Compoziția trebuie să fie una relativ subțire, dar nu lichidă.
Dacă alegi să folosești fructe de pădure, acestea le-am adăugat la final pe deasupra compoziției.
Am turnat amestecul în vasul tapetat cu hârtie de copt și am copt pentru 35 de minute.
Am lăsat prăjitura să se răcească complet, apoi am porționat-o frumos.
Am 5 oameni care au mâncat, toți 5 l-au lăudat, motiv pentru care am decis că este cu siguranță un desert care trebuie să ajungă pe blog.
Nu am greșit, nu? Aștept să îmi spui dacă a fost și pe placul tău acest desert inedit!
După cum știi, sunt luni de zile de când promovez o alimentație #fărăzahăradăugat, astfel încât fiecare desert pe care îl fac este o nouă călătorie pentru papilele mele gustative și sper în același timp să fie la fel și pentru voi! 🙂
Cu drag,
D
Elena
Absolut fantastice iti sunt rețetele! Practic salivez la fiecare dintre ele :))
Însă as vrea sa știu dacă pentru aceasta reteta ar putea fi eliminate oualele. Pot fi înlocuite cu altceva?
danielaniculi
Hey, eu sper ca nu doar salivezi si chiar le incerci si iti ies grozave!! Ideea este ca poti inlocui oul cu un amestec din seminte de in hidratate in apa pentru 15 minute. Te intereseaza in mod special o varianta fara ou?
Zaharia Mihaela
Buna! Super idee! O incerc si eu acum. Dar am o nelamurire.. Mi s-a zis ca ar fi trebuit hidratata inainte? Asa e? Sunt la inceput cu aceste ingrediente:) Multumesc mult!
danielaniculi
Hey, eu nu hidratez quinoa niciodata, o fierb direct si o folosesc asa cum am
scris in reteta 🙂
Zaharia Mihaela
Multumesc de raspuns:) arata foarte bine, dar nu mi se pare deloc dulce:))
Zaharia Mihaela
Uff acum am observat ca tu ai pus in compozitie fructele de padure.. am fost asa concentrata sa o fac si eram sigura ca se pun langa brownie
danielaniculi
Pai nu e un desert in toata regula, nu e negresa clasia :-))) dar este gustoasa, nu?
danielaniculi
Aaa, pai zi asa! de aceea zici ca nu e cine stie ce 🙁
Zaharia Mihaela
Of of.. lasa ca repet si sigur o sa iasa muult mai aromata Multumesc pt ajutor
danielaniculi
pai, imi pare tare rau, e bine ca ti ai dat seama ce ai gresit. pune insa fructele in tigaie si fa sos, serveste brownie asa 🙂
Alina
Am facut aseara reteta asta si sunt super mega incantata de rezultat. Cu urmatoarele amendamente: am pus lapte de vaca cu 1,5% ca asta aveam in casa si nu aveam vegetal, am pus carob in loc de cacao ca intentionez sa ii dau si nepotelei mele si in plus, aveam un rest intr-un pachet desfacut cam de mult ;), si am pus in loc de miere, o lingura de fructoza. A iesti, dementiala. Azi dimineata am mancat amandoi si i-am pus sotului si pachet pentru drum iar acum astept reactii. As mai adauga insa, ca e nevoie de atentie la timpul de coacere care cred ca difera mult de la cuptor la cuptor. La mine a fost nevoie de vreo 50 de minute la 190 de grade. (dupa 35 de minute era inca moale la mijloc).
danielaniculi
Nu-i asaaa ca nu te poti opri din acest brownie???? Astept si eu reactii sa stii :-)))
Da, timpul de coacere difera in functie de cuptor, eu dupa ce mi-am schimbat cuptorul si am inceput sa folosesc anumite programe speciale in functie de preparat am descoperit ca unele retete le-am facut mai repede sau au fost mai rumenite. De aceea este bine sa verifici personal din cand in cand si sa stii cand sa opresti. Eu incerc sa mai amintesc de acest aspect din cand in cand, dar cu siguranta in multe retete nu am specificat.
Alina
Reactii foarte pozitive se pare. S-a mancat tot si lăudat! 🙂 Mai un hop maine cu cea mica. Copiii sunt cei mai sinceri
Oana
Quinoa se scurge după ce se fierbe? Nu am mai folosit până acum
danielaniculi
Da, se scurge bine de excesul de apa. Foloseste la inceput varianta la punga de la panzani. E cel mai simplu de gatit!