Este vineri, aproape 8 dimineța, iar eu mi-am luat laptopul în pat, mi-am poziționat cafeaua lângă mine, iar lângă cafea o bucată de prăjitură. Acum, mă uit la prăjitură, mă uit la poze și nu sunt deloc mulțumită. Le-am făcut în grabă înainte să plec către un eveniment la care deja întârziasem, dar nu aveam când să mai fac alte poze pentru că s-a epuizat rapid ceea ce vedeți.
Nu pentru că a mâncat-o cineva pe toată :))) ci pentru că o parte din ea am luat-o cu mine, o altă parte a livrat-o Domnul B prin alte case (prin vecini), în caz contrar cu siguranță că m-aș fi ocupat singură să dispară. Ideea este că după ce a stat un timp la frigider, crema de deasupra s-a întărit și arată mult mai frumos 🙂
Am apucat să promit că scriu astăzi rețete și nu mai am cale de întoarcere, în plus nici altă prjitură nu mă apuc să fac astăzi că intru în week-end cu ea și fac ravagii.
Dacă toată săptămâna am stat acasă cu Alexia și am fost destul de stresată în primele zile când a doborât-o un virus, ei bine am cam simțit nevoia să mănânc dulce, drept dovadă că sunt deja la a doua rețetă de desert în 4 zile.
Cred cu tărie că tocmai ce am descoperit cea mai bună rețetă de tort/negresă cu făină de cocos și fără adaos de zahăr. Cu acest blat care a ieșit excelent având în vedere ingredientele, pot spune că mă duce cu gândul la clasica negresă, dacă puneam și nuci eram din poveste direct.
Colegii din blogging, cei care m-au pus să merg cu prăjitura după mine la eveniment, sunt rugați să povestească ceea ce au gustat și cu ce impresie au rămas!
Dacă ar fi să spun în doar câteva cuvinte despre această rețetă, ar fi așa:
FĂRĂ GLUTEN (pentru cei intoleranți)
FĂRĂ LACTATE
FĂRĂ ZAHĂR
Cu toate astea, este 100 % un deliciu!
NEGRESĂ FĂRĂ ZAHĂR
Ingrediente:
- 7 ouă
- 110 g făină de cocos
- 30 g cacao
- 200 g lapte de cocos (la conservă, full fat)
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură unt de cocos (opțional, însă intensifică gustul de cocos)
- 1 banană bine coaptă (opțional, însă va îndulci în mod natural)
- un vârf cuțit sare
Pentru cremă:
- 200 ml lapte de cocos (tot din conservă)
- 3 linguri cacao
- 10 curmale
- 1/2 linguriță scorțișoară
Topping: fructe proaspete, în special fructe de pădure sau ananas.
Mod de preparare:
Înainte de a începe am preîncălzit cuptorul la 200 de grade.
Rețeta este gata într-un timp foarte scurt, astfel încât nici nu realizezi bine ce ai de făcut că ai și scos forma din cuptor.
Am pregătit și forma de silicon pe care o folosesc la astfel de rețete, o forma rotundă cu diametrul de 20 cm, perfectă pentru această rețetă. Îți recomand formele din silicon dacă deja nu ai una pe care o folosești.
Într-un bol am amestecat ouăle cu făina de cocos, pudra de cacao, untul de cocos, praful de copt, laptele de cocos și banana pasată cu furculița.
Am amestecat toate ingredientele cu telul, operațiune ce nu durează mai mult de maxim 5 minute.
Am turnat compoziția în formă și am introdus-o în cuptor pentru 25 de minute (timpul poate varia și în funcție de cuptor, undeva între 25 și 35 de minute este gata), în ultimele 10 minute am scăzut temperatura la 180 de grade.
Cât timp blatul a crescut, m-am ocupat de crema de ciocolată, o cremă în care dacă vreți puteți folosi cu adevărat ciocolată neagră, eu am folosit cacao și curmale pentur a îndulci.
Am amestecat laptele de cocos, care trebuie să fie neapărat la conservă și să fie varianta cu conținut ridicat de grăsimi, cu cacao și am adus amestecul în punctul de fierbere amestecând continuu. Nu am fiert laptele, doar l-am încălzit până aproape de fierbere, apoi am adăugat curmalele.
Fie hidratați curmalele în prealabil, însă vor deveni prea moi și probabil vor schimba textura amestecului, fie le puneți așa cum am făcut eu, în compoziția fierbinte ce le va înmuia destul de bine pentru a putea fi zdrobite la blender.
Am scos blatul din cuptor și l-am lăsat să se răcească.
Am omogenizat crema cu blenderul de mână. Curmalele vor îndulci în mod natural compoziția, iar gustul va fi unul exact de ciocolată topită, mă rog, dacă ești obișnuit cu deserturile mai fără zahăr așa.
Când blatul s-a răcit complet am turnat crema, iar după cum spuneam la începutul articolului, am făcut repede poza pentru că trebuia să plec, însă voi nu faceți ca mine. Lăsați prăjitura la rece măcar o oră, va avea alt gust.
Ca topping am ales cțteva căpșunele pentru că erau singurele fructe ce le aveam la îndemână, în plus începe sezonul lor, însă cu prima ocazie când repet experiența voi folosi din belșug fructe de pădure. Voi pune multe coacăze, zmeură, afine!
În general această combinație face casă bună și cu ananasul, deci după gustul fiecăruia.
Cu drag,
D
Dorina
Când ai postat prima data aceasta rețeta, m am apucat de am cumpărat tot ce mi era necesar! Între timp, m am luat cu altele și nu am mai făcut o :))! Însă când am văzut din nou îndemnul de a o prepara, mi am adus aminte și iată ca astăzi am făcut minunăția! Este absolut delicioasa!
Îți mulțumesc pentru tot!❤️
danielaniculi
Vai!! Ce inseamna sa mai dau reminder cu retetele bune. Adica zic bune pentru ca mai confirmati voi Ma bucur tare ca iti place si sper sa o mai faci si cu alta ocazie
Cristina
Buna. Oare as putea sa inlocuiesc faina de cocos cu faina de orez,migdale sau naut.? Doar din acestea am momentan in casa
danielaniculi
Merge cu migdale sau naut, despre orez nu stiu ce sa zic, nu m-as risca.
Danieka
De ce nu scri o carte cu rețete fără gluten?
danielaniculi
Multumesc pentru propunere. Am atat de multe idei si nu imi trebuie decat sa ma mobilizez si sa ma organizez mai bine, dar mi se pare ca suntem cu totii intr-un ritm haotic de cand a inceput pandemia ca nu stim ce sa facem mai intai, dar sper la un moment dat sa vin catre voi si cu surprize de genul acesta!
danielaniculi
Multumesc pentru sugestie. Intr-o zi sunt sigura ca ceva voi pregati, inca nu am curajul necesar 🙂
Alexandra
Foarte faina reteta, o sa o incerc astazi. O intrebare, vad ca recomanzi formele din silicon pt copt. Nu sunt toxice la temp mari, in cuptor?
danielaniculi
Hello! Sunt specile pentru cuptor, nu cred ca devin toxice.