Promit să nu vă rețin mult. E atât de simplă rețeta asta că nu vreau decât să vă spun cantitățile și să ne apucăm de treabă.
Am pornit de la un gem de prune pe care îl făcusem la mașina de pâine (complet fără zahăr) și pe care am zis să îl folosesc într-un cheesecake copt. Nu am mai făcut de ceva timp un cheesecake, mai ales unul la cuptor, iar o porție de musafiri imediat mă activează astfel încât să fac repejor ceva gustos.
Combinația este una ideală și pentru o gustare la birou, dacă simți nevoia de ceva mai consistent. Pentru crustă am folosit turtițe din ovăz integral, cu semințe de chia, floarea soarelui și in, ceea ce a adus o porție de fibre consistentă și a făcut acest preparat unul sățios.
Dungile acelea suspecte sunt slăbiciunea Domnului B. Oricât de bun ar fi un desert, el tot stropește cu sirop natural de curmale sau 1 linguriță de miere de albine.
Cât timp ai niște mascarpone, ouă, un gem fără zahăr, mai trebuie să iei crackerșii din ovăz și să ne apucăm de prăjiturit.
Ingrediente:
- 200 g turtițe ovăz cu semințe (nairn’s)
- 70 g unt
- 750 g mascarpone
- 4 ouă
- 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 1 linguriță extract vanilie
- 4 linguri gem de prune fără zahăr
Mod de preparare:
Toate încep cu preîncălzirea cuptorului la 180 de grade.
Turtițele de ovăz le-am sfărâmat bine de tot având grijă să nu rămână bucăți prea mari. Untul l-am topit, apoi l-am amestecat cu ovăzul și am distribuit amestecul într-o tavă rotundă cu pereți detașabili având diametrul de 23 cm.
Am aplatizat bine cu mâinile și am introdus tava în cuptor pentru 12-15 minute.
Înainte de a adăuga crema de brânză am lăsat vasul deoparte să se răcească.
Într-un bol mai mare am mixat crema mascarpone cu smântâna lichidă, apoi am încorporat câte un ou pe rând. Am adăugat la final extractul de vanilie, apoi am turnat compoziția în forma de cheesecake.
Am pus cele 4 linguri de gem și cu vârful unui cuțit am amestecat cât să distribui gemul în toată cantitatea.
Forma a ajuns din nou în cuptor pentru 50 de minute de această dată, atât cât să prindă o culoare aurie pe deasupra, având grijă să nu se coloreze prea mult.
Foarte important de reținut este că se consumă rece, așa că ai grijă să îl pui în frigider după ce s-a răcorit și să îl lași măcar 4 ore, ideal ar fi pe timpul nopții.
Consumat rece este mult mai răcoritor.
Ca și varinate de topping poți opta pentru fructe proaspete.
Dacă vrei să îndulcești compoziția poți adăuga o banană când mixezi crema. Și mierea de albine poate fi o variantă, după cum povesteam mai sus.
Dacă și tu vrei o prăjiturică cu crustă crocantă, bogată în fibre și proteine, împreună cu o cremă mătăsoasă de brânză și un strop de aromă de prune, ai găsit ce căutai. Rapid și ușor de preparat.
Cu drag,
D
Buruiana Valentina
Ce bunătăți! Multumesc din suflet si nepoatei mele de aproape 5ani ii plac!
danielaniculi
Ce minunat este sa ii gatesti nepoatei deserturi sanatoase si sa le manance, cred ca va umple sufletul cu bucurie
Raluca
Bună! Cu ce putem înlocuii turtitele din ovăz?
danielaniculi
Buna, cu ovaz amestecat la blender cu unt sau ulei de cocos