Deși astăzi mă declar mulțumită cu alegerile pe care le face copilul meu atunci când vine vorba de gustări, trebuie să spun că am dus lupte mari pe parte de alimentație până acum 1 an și jumătate.
Alexia a fost un copil extrem de mofturos la mâncare. Avea 2-3 feluri de mâncare pentru care se așeza la masă și nici pentru alea de fiecare dată. În fine, ce a fost rămâne în trecut, însă ce vreau să spun oricărei mame, oricărui părinte care mă citește în acest moment, este că într-un final puterea exemplului va da rezultate.
Chiar dacă își va dori să încerce fel și fel de prostioare, cât timp alimentația de bază este una din care copilul își asigură toți nutrienții, cât timp prostioarele vor fi excepțiile și nu regula, atunci nu trebuie să disperi. Important este ca el să fie în echilibru, atât alimentar cât și emoțional. Pentru că dacă se va confrunta zilnic cu interdicții atunci iar nu este bine. Nici recompensele nu fac bine, apoi va intra în discuție mâncatul emoțional și tot așa.
Primul pas pe care l-am făcut noi a fost să găsim mai întâi alternativele sănătoase, dar și gustoase. Pentru că un copil va accepta altceva în locului unei bucăți de ciocolată sau o gogoașă din parc stropită cu tone de ciocolată, dar acel ceva trebuie să îi ofere cât de cât un gust dulce și să considere că alternativa a fost una de bun simț.
Astăzi am ales să prezint 5 dintre cele mai apreciate gustări ale Alexiei.
5 gustări pe care le cere și pe care le adoră. Faptul că putem schimba de la o zi la alta mi se pare partea cea mai interesantă, pentru că din nou avem echilibru. Dacă într-o zi a cerut baton cu nuci și fructe, a doua zi optează pentru iaurt natural cu fructe sau terci de ovăz.
Știe deja că cel mai bine primește înainte de ora de înot. Oră de înot unde depune mult efort, iar atunci eu vin cu doza de energie pentru a o ajuta să ducă la bun sfârșit antrenamentul, dar la fel de mult am grijă și de umplerea rezervelor de energie imediat după ce a terminat ora de înot.
Știu că majoritatea oamenilor asociază alimentația sportivă doar cu sportivii de performanță. Total greșit!
Alimentația adultului/ copilului care face sport este foarte importantă indiferent dacă discutăm despre amator sau sportiv de performanță!
Pentru că am adus în discuție înotul am să încep cu prima gustare pe care o adoră și pe care o primește de cele mai multe ori înainte de înot, fiind o sursă carbohidrați foarte bună!
1.NAKD BAR
Nakd bar este un baton raw vegan, fără zahăr adăugat, preparat exclusiv din ingrediente naturale, conținând un mix de nuci și fructe menit a aduce un aport deosebit de vitamine, minerale și fibre. Este, bineînțeles, un snack foarte dulce, de aceea este primit cu ușurință de către cei mici, iar dacă ei asociază acest baton cu o alegere sănătoasă cu atât mai bine și mai ușor vor înțelege că mâncarea sănătoasă are gust!
Batonul Nakd face parte din gama restrânsă de produse pe care eu le pot cumpăra din comerț și pe care le am în casă, la îndemână pentru situațiile în care am nevoie imediată de o gustare sățioasă.
Ca și informații generale despre produs, de exemplu un baton Nakd din caju are doar 2 ingrediente: 51% caju și 49% curmale.
Există 10 sortimente de batoane Nakd: cacao și cocos, zmeură, caju, pecan, cacao, brioșă cu afine, arahide, turtă dulce cu ghimbir, cacao și portocală, lămâie.
Cea mai primită întrebare pe acest produs a fost?? Unde se găsesc?
Produsele Nakd se pot achiziționa din Mega Image, Carrefour, Kaufland (București), DM, Selgros, Naturalia, Cărturești, Bebe Tei și magazinele de tip Plafar, precum și online, pe AlimenteSpeciale.ro și Unicorn-Naturals.ro.
2. TERCI DE OVĂZ
A doua cea mai apreciată gustare este de departe terciul de ovăz pe care eu îl pregătesc la fel pentru toată familia. Într-un ibric mai mare fac un amestec din lapte vegetal și apă, în care adaug vanilie, scorțișoară, cacao (după caz) și fulgii de ovăz varianta mărunțită.
Ca și opțiune de topping, preferatul Alexiei este cel cu fructe de pădure!
Eu sunt mai curioasă și îmi place să testez tot felul de combinații, de aceea am și scris aici un articol cu 9 moduri în care poți prepara un porridge delicios!
Gustare sățioasă și delicioasă, terciul de ovăz este un pre-workout excelent!
3.BUDINCA DE CHIA CU IAURT GRECESC
Niciodată să nu spui niciodată!
Eu puteam să jur că Alexia nu se va atinge vreodată de ceva care să conțină chia.
A văzut în nenumărate rânduri la mine, până într-o zi când ceva a atras-o. Culorile folosite, combinația de ingrediente, nici ea și nici eu nu ne mai amintim cum a fost momentul. Cert este că a gustat și a pus budinca de chia pe lista gustărilor ei preferate.
Am uitat să spun, lista este făcuta de ea, eu nu am niciun amestec în acest top!
4.PANDIȘPAN PROTEIC CU FRUCTE DE PĂDURE
Nu cred că există careva care să fi citit acum ”pandișpan” și nu a avut pentru câteva secunde în fața ochilor acel pandișpan al copilăriei, cu vișine și bine pudrat cu zahăr! Știu, am fost și eu acolo, însă prin alimentația fără zahăr adăugat am găsit alternative la tot ceea ce îmi plăcea.
Ei bine, pandișpanul nostru este unul proteic, cu fulgi de ovăz și fructe de pădure congelate.
Este super apreciat la gustare, eu de multe ori îl prefer dimineața lângă cafea și imediat după antrenament.
5. SHAORMA CU FRUNZE ȘI CARNE GĂTITĂ LENT
Ei, cu shaorma asta e poveste lungă. Ideea este că Alexia nu prea mănâncă carne, vizual nu o atrage. Eu pun mult accent pe proteină, mai ales în cazul copiilor! Cu ea a fost muncă grea pe partea asta, în supe/ ciorbe ar trebui să nu se vadă ca să mănânce, dar snitzel la cuptor mânâncă, perisoare la fel.
Mie îmi place să gătesc carne la cuptor timp de 4-5 ore, la o temperatură scăzută, iar din bucata de carne scot fâșii ce le toc mărunt și le amestec cu frunze de salată, ridichi, salată de varză etc, le pun într-o lipie integrală și uite așa copilul primește de toate într-o gustare.
Am zis 5 gustări, dar vreau să vă mai arăt câteva doar în imagini.
Sunt și clătitele americane pe listă, dar în top 5 e greu să te decizi care îți place mai mult și mai mult! Îți dai seama, un top 5 al unui copil care avea pe listă acum 2 ani doar supă cu tăiței (fără carne) paste cu sos roșu și albuș de ou + fructe 🙂
Biose cu banană și făină de migdale
Pancakes cu iaurt grecesc și fructe de pădure
Pancakes cu ovăz umplute cu cremă de ciocolată
Gentuța de picnic cu fructe, crackersi de ovăz și baton cu nuci
Budincă de chia în straturi
Budincă cu banane caramelizate
Desigur că în zilele de răsfăț maxim facem floricele la aparatul de floricele (fără ulei) sau cumpărăm nachos bio 🙂
Cu drag,
D
Mulțumim! Am să incerc și eu. Ușor de făcut și cu siguranță. .delicios!
Cu drag! Sunt curioasa ce vei incerca prima oara si ce o sa-ti placa cel mai mult. ce combinatie? sa imi povestesti 🙂
Buna! De unde cumperi lipie integrala si fara zahar?
Din Mega image cel mai des. Dar se cam gaseste, e lipie graham
Buna. Ne dai te rog reteta budinca cu banane caramelizate si cea in straturi cat si pancakes cu ovaz umplute cu ciocolata? Poate nu functioneaza la mine la acestes 3 cand dau pe titlu ca la celelalte. Multumim pt acest site. O sursa de inspiratie sanatoasa, calitativa si colorata
Multumesc si eu! Pt pancakes umplute trebuie sa pui aluatul in tigaie, apoi o lingurita de ciocolata fara fara si apoi inca putin aluta cat sa le acoperi. Se fac foatte simplu, dar pt ajutor mai este o reteta mai veche pe blog cu pancakes umplute doar ca sunt clasice insa te poti ajuta ca idee.