Ehee, iată că a sosit vremea să scriu rețeta unei creme de zhăr ars pe românește, însă la noi este ceva care aduce bine cu celebra cremă de zahăr ars, doar că nu avem zahăr, nici ars, nici brut. Avem în schimb xylitol (un îndulcitor natural) și lapte vegetal variantă neîndulcită.
De ce avem xylitol și nu zahăr?
Chiar așa? De ce?
Este simplu.
Pentru că eu nu folosesc deloc zahăr de 2 ani încoace, pentru că l-am eliminat complet din alimentația mici (cu mici și nesemenificative excepții) Cumva prin stilul pe care l-am adoptat eu au început și Domnul B, dar și Alexia, să consume produse cu conținut mai scăzut de zahăr spre deloc, însă ei nu au făcut o regulă neapărat și nici nu am insistat prea mult, deoarece mi se par destul de ponderați amandoi. Răul cel mai răul fiind deja eliminat, adică produsele din comerț care aveau în compoziția lor zahăr.
Nu e ca și cum ar fi fost nevoie de o justificare, dar am profitat de moment să fac o recapitulare.
Tot din recapitulare face parte și eliminarea lactatelor în cazul Alexiei. Mai multe am scris aici.
Despre o altă cremă de zahăr ars cu conținut mai scăzut de zahăr am scris în urmă cu 2 ani o rețetă și o puteți accesa dând click AICI.
Pentru că mă las tot timpul provocată de către cei din jur (mai ales de Alexia) am acceptat propunerea Alexiei pentru o cremă de zahăr ars fără zahăr și fără lapte.
Ce poate fi atât de greu mi-am zis eu?
Bine că nu trebuie să fac fără ouă că atunci chiar eram în mare dificultate.
Ca și îndulcitor folosesc în mod normal stevia, însă ultima dată am cumpărat o cutie de xylitol. Să fiu sinceră, nu e zona mea de interes deloc. Eu prefer free până la capăt, dar acolo unde nu se poate, asta e, nu se poate și alegem alte variante.
Cât am ținut jurnalul fără zahăr adăugat, am eliminat absolut orice formă de zahăr și îndulcitori, fie ei și naturali. Consider că ne sunt de zajuns zaharurile în forma naturală din fructe. Deci, nu sunt deloc fan, în final toate sunt niște produse procesate. Însă cum moderația este cheia nu văd o problemă în asta.
Xylitolul este un îndulcitor recomandat diabeticilor în primul rând prin faptul că nu are deloc impact asupra insulinei.
Mie îmi place mai mult pentru că nu schimbă atât de mult gustul, așa cum face stevia de exemplu.
Acum că am terminat recapitularea, să trecem la treabă!
Ingrediente:
- 7 ouă
- 7 linguri de xylitol (enorm pentru gustul meu, data viitoare pun 5, daca nu chiar 4, depinde cum sunteți obișnuiți!
- 700 ml lapte vegetal (eu am folosit o băutură din quinoa de exemplu, dar merge de migdale, atenție însă să nu fie îndulcit că e jale)
- 2 lingurițe extract vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie
Mod de preparare
Ouăle le-am bătut împreună cu xylitolul și cu extractul de vanilie, iar laptele l-am adăugat la final.
Am turnat amestecul într-un vas termorezistent și apoi l-am așezat într-o tavă cu apă. Este o regulă generală în ceea ce privesște crema de zahăr ars sau creme brulee, pentru a respecta tehnica bain marie (mamă ce în termeni am vorbit, ptiu să nu mă deochi)
Tava intră în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 45 de minute. Important este ca apa din tavă să nu atingă punctul de fierbere, așa că ideal este să completați cu apă din când în când. Deci nu este un desert pe care îl lași în cuptor și pleci de acasă.
Când o să agitatați puțin tava vă veți da seama dacă desertul s-a închegat.
După ce este gata, tava se lasă la răcit la temperatura camerei și apoi la frigider. Este un desert ce trebuie consumat rece pentru a te bucura cu adevărat de aroma și gustul unic pe care le are.
Eu una sunt mândră de mine și trebuie să recunosc. Am făcut un desert ce îmi era drag în copilărie. Cred că este desertul pe care l-am făcut cel mai des și în studenție. Am avut o slăbiciune pentru crema de zahăr ars, ofc, era plină de zahăr, ar fi fost culmea să nu am o slăbiciune!
Ce bine că am renunțat, ce minunat îmi e acum și cât mă bucur că pot pregăti copilului meu deserturile mele dragi în variante mult mai bune!
Nu am vrut sub nicio formă să arate ca o cremă de zahăr ars clasică și să băltească în vreun fel de sirop tocmai pentru că nu este o cremă de zahăr ars clasică. Un polonic de sirop (curmale, arțar etc) nu ar fi făcut decât să aducă tot aportul de zahăr pe care eu am vrut să îl elimin din rețetă.
Nu este vorba doar despre frumusețea farfuriilor, contează conținutul și calitatea ingredientelor. Pentru cei ce pun pe primul loc aceste lucruri, bineînțeles.
Cu drag,
D
(poza e praf pentru că o clipă nu m-am gândit că voi scrie povestea unei creme de xylitol cu lapte vegetal)
Am făcut un calcul rapid, undeva la 6 porții și 200 calorii o porție, iar la cantitatea totală există 46 g zahăr, în timp ce la varianta clasică discutam de 101 g zahăr- despre calitate nici nu mai are sens să discutăm!
Stela
Arată foarte bine si sunt tentată să o fac . Oare o merge indulcită și cu indulcitor de stevia( praf)?
danielaniculi
Abia astept sa imi spui cum a iesit! Merge si stevia, la mine intamplarea a facut sa am xylitol, de obicei stevia folosesc si eu 🙂
Adriana
Am facut și eu reteta asta. La gust e saraca în arome, se simte foarte mult gustul de oua, am impresia ca mănânc omleta indulcita.
danielaniculi
Imi pare rau sa aud asta :(. Puteti opta pentru a folosi mai mult indulcitor, din acte punct de vedere echilibrul reprezinta altceva pentru fiecare persoana in parte.