Vorbeam de curând, în ACEST articol, despre ce cumpără copiii de la chioșc. De ce nu știu copiii mari ce să cumpere de la magazin? De unde pleacă acest comportament al lor? Care sunt cauzele care au dus la consumul exagerat de dulciuri și sucuri carbogazoase?
Îmi amintesc de Alexia când era mai mititică și fiecare vizită, fiecare mers la bunici, se lăsa cu tot felul de ciocolățele, crănțănele, suculețe, jeleuțe, care mai de care mai colorate și mai groaznice. De fiecare dată eram puși în situația în care să refuzăm elegant, să mai ascundem din cantitățile mari și nejustificate. De cele mai multe ori făceam pierdute pungile cu nenorociri!
Era mult mai greu să îi explic Alexiei de ce nu este bine să mănânci atâtea dulciuri, cât timp asta primea. Asocia aceste ”daruri” cu iubire, iar eu eram mama rea dacă încercam să spun ceva. Eram rea atât pentru copil, cât și pentru cei care îi ofereau.
În privința bunicilor a durat ceva până s-au cizelat, până au înțeles că este de ajuns un singur ou de ciocolată (și mai de calitate) decât o pungă cu 100 de ouțe și 7 monștri de iepurași, moși crăciuni și alte personaje.
Era evident că nu le puteam interzice să-și răsfețe nepoata. Am decis să intervenim cu frumosul și a funcționat. De la un an la altul s-au educat tot mai mult și tot mai bine, iar acum, când Alexia are 9 ani, primește câte un dulce simbolic, are deja preferințele ei și după cât am perseverat și am mai început și viața #fărăzahăradăugat era culmea să mai primim sacoșe cu dulciuri 🙂
Din punctul meu de vedere, cadourile sub formă de dulciuri (în număr mare) dau startul ”sertarului cu dulciuri”. (bine că nu l-am avut niciodată!)
Cum apare el? De fiecare dată când copilul primește ceva, se pune punguța acolo în sertar că nu trebuie să păpăm tot în aceeași zi, iar sertarul devine tot mai generos și mai plin și nici nu îți dai seama că zilnic se mănâncă câte ceva din el.
La polul opus există părinții care nu văd nicio problemă în a oferi dulciuri copiilor oricând aceștia își doresc. O bombonică mai dimineață, un pahar cu suculeț la prânz, o înghețată, fiecare luate individual nu par a fi o tragedie, dar consumate într-o singură zi se schimbă situația. Și uite așa obezitatea infantilă este în floare…
Indiferent în care situație ne punem, e clar că această obișnuință începută în copilărie, în primii ani când cei mici descoperă aromele și texturile, va continua să fie parte din viața copiilor atunci când vor fi adolescenți/adulți etc.
Bineînțeles că am trecut cu Alexia prin etapa dulciurilor și eram disperată! DIS-PE-RA-TĂ.
După ce în urmă cu 2 ani am început alimentația fără zahăr adăugat, după ce zi de zi m-a văzut citind etichete și gătind tot mai mult fără zahăr, atunci a început să se apropie mai mult de deserturile mai sănătoase. Să își păstreze câte o zi în care mănâncă o înghețată în oraș, chiar dacă facem înghețată fără zahăr și acasă, iar exemplele pot continua.
ȘI TOTUȘI CE ÎNSEAMNĂ UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS PENTRU COPILUL TĂU?
Sunt de părere că un stil de viață sănătos se formează în timp și pentru asta este nevoie sa fii chiar TU un exemplu pentru copilul tău.
Am mai spus-o și REPET, implică-l la cumpărături.
Pornind de la lista de cumpărături pe care o faceți împreună, până la mersul la cumpărături. Citiți etichete, alegeți produsele mai sănătoase, oferă-i și ceea ce își dorește ajutându-l să facă o alegere corectă!
Dacă îi place foarte mult ciocolata, puteți alege una cu un conținut mai scăzut de zahăr, cu concentrație mai mare de cacao.
Dacă îi plac sucurile alege unul mai natural din când în când.
Fă-i limonadă îndulcită cu miere.
Lasă alimentele sănătoase să-i facă cu ochiul. Pune fructe pe masă să devină tentat să guste.
Nu e vorba de interdicții, nu asta este soluția! Soluția este să insiști pe obiceiurile sănătoase!
De curând am fost nevoiți să scoatem lactele din alimentația Alexiei. Am povestit mai multe în ACEST articol.
Nevoia este un prilej bun să cercetezi, să studiezi. Este o provocare acest regim mai ales pentru că Alexia iubea lactatele (iaurturi și câteva brânzeturi) Cu siguranță s-a remarcat acest lucru din acest articol cu gustări pe care copilul meu le adoră.
Pentru a face trecerea mai ușor, am mers la cumpărături și am căutat ceva variante pentru micul dejun care să îi placă și să nu mai privească totul atât de tragic.
După ce m-am plimbat printre raioane, am descoperit o gama de cereale FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT, făcute din 5 cereale, pline de vitamine și nutrienți.
Bineînțeles că am surprins-o, nu, am șocat-o mai bine zis, pentru că noi nu am mai cumpărat cereale de ani buni. Mă bucur să descopăr produse de genul acesta, mai ales că există mulți copilași care dimineața vor cereale cu lapte și nu este combinația optimă (face parte din categoria de mai sus, fiind un bol cu zahăr) Iată că se poate și altfel cu acestea mai naturale.
Bear nu a scos pe piața doar cereale fără zahăr. Din ce am studiat, BEAR a scos de fapt o gamă de produse (dintre cele mai apreciate și cerute de cei mici) toate complet fără zahăr, fără conservanți sau coloranți!
Că am luat cereale a mai fost cum a mai fost, dar când a văzut Alexia jeleuri la noi în casă mă așteptam să leșine :))
”Da, mama, sunt jeleuri 100% naturale, nu conțin deloc zahăr, nu au coloranți sau alte bazaconii! M-am gândit că te vei bucura să le ai în vacanță.”
Amintește-ți că interdicția nu va funcționa, iar exemplele de alternative mai sănătoase încep să fie prezente pe rafturi!
- RULOURILE BEAR
Sunt snack-uri din fructe 100% naturale, rulourile BEAR Yoyo se adresează copiilor mai mari, fiind ideale de luat la școală. Gama BEAR Yoyo este generoasă la capitolul sortimente:
- căpșuni
- mango
- coacăze negre
- zmeură
Eu am folosit rulourile și într-un sortiment de brioșe în care nu am adăugat deloc zahăr, dar m-am jucat cu mai multe sortimente și am descoperit ce gust bun au dat brioșelor!
Din aceeași gama fac parte și tălpițele BEAR.
În loc de jeleurile tradiționale din fructe, pline de zahăr, conservanți și aditivi, BEAR a pus pe rafturi o gamă raw vegană de snack-uri din fructe, atractive, dar care conțin doar fructe deshidratate 100%.
Atât și nimic mai mult.
Tălpițele BEAR se găsesc în 4 sortimente, care satisfac și cele mai „pretențioase” gusturi: Arctic (cu zmeură și afine), Dino (cu căpșuni și mere), Jungle (cu mere și coacăze negre) și Safari (cu mango și căpșuni). Mai spun ei că sunt potrivite de la 12 luni.
Nu e doar despre mâncare, e și despre mișcare așa că nu uita să pui accent pe importanța sportului, mai ales în cazul copilului care cere mai multe dulciuri într-o zi.
Este cel mai de preț dar pe care îl poți face copilului tău! Să-l ajuți să dezvolte un stil de viață sănătos, să înțeleaga importanța alimentației corecte și echilibrate!
Interdicția nu este o soluție. Cu cât mai mult îi vei interzice, cu atât mai mult iși va dori, va mânca pe ascuns și se va frustra foarte tare încât nu vei ști din ce cauză are un comportament negativ.
Caută alternative sănătoase! Se găsesc, sunt pe rafturi și pot fi oferite cu același echilibru de care spuneam mai sus.
Bucătărește alături de copil. Este cea mai frumoasă joacă 🙂
Nu uita de cumpărăturile împreună.
Cam acestea cred eu că sunt micile schimbări ce vor contura un stil de viață sănătos!
Cu drag,
D
Soare Ana-Maria
Bună seara!
Unde pot găsi gama Bear?Daca ati scris pe undeva,va rog sa ma scuzați,nu am văzut!
Mulțumesc anticipat!
danielaniculi
Buna ziua! Se gasesc in carrefour, mega image, pe obline la alimentespeciale.ro si pe site la unicorn naturals daca nu ma insel. Cu mare drag 🙂