CIOCOLATĂ DE CASĂ
Cu două zile înainte de Crăciun am pregătit această rețetă, într-o seară târziu când nu prea aveam nimic de făcut, ca tot omul înainte de Crăciun ca să zic așa 🙂
Cum admiram eu pe canalele de socializare toate fotografiile cu pregătiri pentru Crăciun și ce mai punem pe masă, ce mai cumpărăm, câte și mai câte preparăm (ca să fie gunoiul mai consistent după Sărbători, din păcate…) m-am gândit că ar fi tare frumos din partea mea dacă m-aș duce și anul acesta cu desertul după mine la mama acasă.
Aveam de toate în casă și asta mi-a ușurat încă o dată munca. De fapt am avut ingredientele de bază, iar la topping am folosit stric ce aveam în dulap. Dacă nu vă feriți de fructele uscate puteți folosi tot felul de combinații.
Pentru această rețetă am folosit următoarele ingrediente:
- 100 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte)
- 100 ml smântână lichidă
- 50 g cacao
- 170 g ciocolată de menaje STEVIA
- 250 g unt 85% grăsime (kerrygold este un unt ce provine de la vaci crescute în aer liber)
- 70 g unt de cacao
Topping:
- stafide
- fulgi de migdale
- migdale sau nuci (la alegere)
- coaja de la o portocală (bine spălată înainte)
Mod de preparare:
Eu nu am făcut niciodată ciocolată de casă, dar varianta asta este de departe cea mai simplă alegere pentru ciocolată de casă fără zahăr adăugat.
Ideea este că am amestecat smântâna lichidă cu laptele, le-am încălzit și am adăugat untul tăiat cuburi, ciocolata ruptă în bucățele și restul ingredientelor. Am amestecat cu o un tel pentru a încorpora bine pudra de cacao. Se poate folosi roșcove dacă sunteți în căutarea unui desert baby friendly.
Amestecul obșinut l-am turnat într-o forma tapetată cu hârtie de copt și după ce s-a răcorit am adăugat toppingul din belșug.
Merge foarte bine vanilie, ghimbir, coajă de lămâie (netratată) Toppingul e după gustul fiecăruia.
Personal nu am simțit că ar fi fost nevoie de ceva îndulcitor.
Am tăiat-o după ce a stat la rece o noapte întreagă.
Ce voiam să spun este că prin prisma cantității de unt este un desert destul de sățios astfel încât o bucățică mică este mai mult decât suficientă pentru un mic răsfăț. Dacă nu conține zahăr asta nu înseamnă că este un desert ce poate fi consumat fără limite.
În fond echilibrul este cheia și cantitatea face diferența. Sunt regulile principale pentru un stil de viață normal 🙂
ECHILIBRU și CANTITATE MODERATĂ
Aștept comentariile voastre 🙂
Cu drag,
D
Ricean Mihaela
Arata foarte bine.Este o idee buna cand avem pofta de ceva dulce , multumesc pentru retete
danielaniculi
E bine sa avem acolo in frigider in caz de urgenta
Claudia
Numai bine pentru copiii mei mari care au început examenele! Mulțumim pentru ajutorul dat celor care se străduiesc să trăiască cât mai sănătos! Zi frumoasă!
danielaniculi
Ma bucur enorm ca va este de ajutor reteta! Sper sa le placa si copiilor
Ema
Cu smantana normala pot inlocui? Am cioco cu 80 %cacao..e ok.?
danielaniculi
Cu cioco 80 % e ok, dar nu stiu smantana cum se va comporta.
Elena
Buna ziua, smantana lichida pentru frisca sau pentru gatit?
danielaniculi
Smantana lichida pentru frisca