#JurnalDeCălătorieCulinară
Am pregătit acest desert special pentru a o aniversa pe mama mea, chiar și așa la distanță.
Portokalopita am mâncat o singură dată și nu am făcut niciodată. Este un desert pe care îl tot făcea prietena mea, dar pentru mine a fost întotdeauna prea dulce. Nu mă întrebți de Domnul B. Pentru el era perfectă combinația blatului însiropat în exces.
Eu am pregătit o portokalopita în stilul meu, mai ales că încă sunt în călătorie culinară. Am început călătoria cu Grecia și m-am păstrat în această minunată țară. E drept că portocalele nu au același gust și nici rețeta nu mai e originală pentru că i-am scos tona de zahăr, dar este idee excelentă pentru cine adoră rețeta și ar dori o variantă mai sănătoasă.
Ingrediente:
- 200 g unt
- 8 ouă
- 2 linguri eritritol (pot fi 3 linguri dacă doriți să fie mai dulce)
- sucul de la 3 portocale
- 250 ml apă
- 1 lingură miere de albine
- 250 g mascarpone
- 360 g brânzică făgăraș
- 150 g făină integrală
- 3 linguri de mălai grișat
- 70 g fulgi de cocos (nu cocos mărunțit, fulgi de cocos – vezi foto mai jos)
- portocală și grapefruit pentru decor
- ghimbir (opțional)
Mod de preparare:
Cu un peeler am curățat coaja de la 2 portocale, după ce le-am ținut în apă fierbinte cu bicarbonat aproximativ 30 de minute.
Coaja de portocală am amestecat-o cu 250 ml apă, mierea și sucul de la cele 3 portocale. Am adus amestecul în punctul de fierbere și l-am lăsat pe foc pentru apriximativ 30 de minute.
Între timp am pregătit compoziția.
Am separat ouăle și am topit untul.
Gălbenușurile le-am mixat bine cu ertitritolul, apoi am adăugat untul topit și răcit. Am încorporat brânza mascarpone (la temperatura camerei) și brânzica făgăraș. Merge orice altă brânzică dulce.
Am adăugat făina integrală și mălaiul grișat. După ce s-a răcit sucul obținut din coaja de portocală, mierea și zeama de portocale, l-am adăugat în amestecul de brânză și ouă.
Separat am bătut albușurile spumă cu un praf de sare.
Am răsturnat albușurile peste compoziție, iar cu o spatulă le-am încorporat cu mișcări lente. La final am presărat fulgii de cocos și am trasnferat aluatul într-o tavă pentru cuptor.
Am decorat cu felii de portocală și 2 felii de grapefruit pentru un strop de culoare.
Am lăsat tava în cuptor la 170 de grade pentru 50 de minute.
Din coaja de portocală fiartă am făcut un topping picant. Am tocat coaja de portocală și am dat o bucată de ghimbir pe răzătoare. Le-am amestecat cu 1 lingură de miere de albine și le-am lăsat la macerat în frigider.
Puteți opta pentru un surplus de miere sau sirop de agave, ca și topping. Este varianta mult mai light a rețetei de portokalopita care are la bază mult zahăr și foi de plăcintă.
Eu am eliminat zahărul, iar foile de plăcintă le-am înlocuit cu fulgii de cocos.
O puteți servi un înghețată fără zahăr 🙂
Iar dacă vă ajută și canalul de youtube, atunci apăsarea butonului de SUBSCRIBE va fi utilă pentru a sta la curent cu materialele video 🙂
Cu drag,
D
Diana
Nu merge si cu fulgi de cocos maruntiti?
danielaniculi
Ar trebuie sa fie ok si cu varianta asta! Sigur ca da