PLANIFICARE ALIMENTARĂ CU BUGET EFICIENT
Salutare cu un nou plan alimentar pentru 7 zile. 7 zile caniculare, de vară, numai bun și pentru revenirea din concedii. Planul alimentar cu numărul 8 vine în completarea ultimului plan, vezi aici articolul, astfel încât și în această lună împreună cu @lidlromania îți propunem să #TreciPeProaspăt.
În categoria special creată pe acest blog, veți regăsi toate articolele publicate de la începutul anului pe subiectul Planificare alimentară cu buget eficient. Sunt alte 7 materiale bogate în idei de mese și gustări, inclusiv un meniu special de post. În fiecare material există meniuri pentru 7 zile cu 3 mese principale și 2 gustări, cu scop inspirațional.
Planul alimentar de luna aceasta l-am conceput imediat după ce am revenit dintr-o deplasare undeva în țară. Vremea caniculară, dar și mesele dezordonate din deplasare au fost motivele întemeiate pentru care am trecut pe mese rapide, dar echilibrate.
Uneori, deplasările și concediile vin la pachet și cu efecte precum kilogramele în plus, însă vreau să vă amintesc că revenirea la un stil de viață echilibrat vă va ajuta să eliminați treptat aceste kilograme. Prima regulă pe care eu o aplic după o deplasare este să introduc o cantitate mai mare de legume și fructe proaspete în planul alimentar, indiferent că sunt introduse sub forma unor sucuri presate la rece sau salate.
Așa că, indiferent dacă te-ai întors din concediu sau orice altă deplasare în care nu ai avut parte de mese echilibrate, pregătește-te pentru următoarea săptămână cu alimente și ingrediente pentru a crea meniuri sățioase pentru toată familia.
Câteva sfaturi pentru revenirea din concediu, pe care eu le aplic:
- Pregătește o listă de cumpărături cu cele necesare pentru 1 săptămână (mai multe detalii aici);
- Hidratează-te corespunzător;
- Încearcă să mergi mai mult pe jos și să incluzi câte un antrenament sau o plimbare în rutina zilnică;
- Alege un mic dejun consistent;
- Nu uita că odihna este la fel de importantă precum alimentația.
Vara rămâne anotimpul preferat din punct de vedere culinar. Cele mai intense culori și arome le găsim în această perioadă a anului.
Chifteluțe vegetale, deserturi gata în mai puțin de 5 minute, salate consistente, mic dejunuri sățioase, despre toate vom povesti în acest articol din seria „Planificare alimentară cu buget eficient”, un proiect susținut de @lidlromania.
Despre fructele și legumele din Piața Lidl v-am mai povestit, dar țin să vă reamintesc și de această dată că, mare parte dintre ele provin de la furnizori locali, iar pentru a afla exact din ce regiuni ale României provin produsele, o să vă ofer un pont.
Prin scanarea codului QR de pe lădițele din Piața Lidl, poți afla cu ușurință de unde provin fructele și legumele din magazine, precum și alte detalii despre furnizorii locali cu care Lidl colaborează.
Este momentul perfect să #TreciPeProaspăt și să te bucuri de o gamă variată de produse românești în cele mai inedite preparate.
Doresc să precizez de fiecare dată că aceste meniuri nu reprezintă o intervenție nutrițională personalizată. Nu sunt meniuri de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile fiecăruia diferă. Acesta este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios, iar cum de la o lună la alta avem alte și alte culori oferite de natură, iată-le integrate în alimentația de zi cu zi sub diverse forme.
Ziua 1
Mic dejun: Gofre cu făină integrală, cacao și kefir Pilos, servite cu kiwi și afine + 1 pahar mare de apă cu zeama de la 1 lămâie
Gustare: 1 suc din apio, lămâie și ghimbir
Prânz: supă cremă de roșii cu salsa de avocado, porumb și ceapă roșie
Gustare: caju Alesto + afine proaspete
Cină: zucchini noodles cu creveți, roșii cherry, porumb și busuioc + ceai de plante
Ziua 2
Mic dejun: pâine Tastino din făină integrală și semințe + somon afumat și avocado + apă cu lămâie
Gustare: suc de sfeclă roșie, morcov și ghimbir
Prânz: salată de baby spanac cu sfeclă roșie, ridichi, măsline, brânză de capră și ceapă roșie
Gustare: iaurt natural Milbona cu nuci
Cină: tagliatelle proaspete cu sos roșu și busuioc + ceai de plante
Ziua 3
Mic dejun: iaurt natural cu crumble de afine
Gustare: salată de fructe cu kiwi, ananas și afine
Prânz: supă cremă de roșii + burrata
Gustare: pâine Tastino + guacamole + apă cu lămâie și grapefruit
Cină: salată cu chiftele de cartof dulce, roșii, castraveți și frunze de salată primavera
Ziua 4
Mic dejun: pâine Tastino din făină integrală și semințe + somon afumat, urdă și castravete
Gustare: pepene roșu
Prânz: salată de roșii, castraveți, ardei, ceapă și mozzarella di bufala + chiftele de cartof dulce
Gustare: crumble de afine
Cină: frigărui de legume + halloumi la grătar, guacamole și salată de ardei kapia copt + 1 pahar de prosecco
Ziua 5
Mic dejun: gofre cu făină integrală, brânză, kefir, roșii deshidratate servite cu sfeclă și avocado + apă cu lămâie
Gustare: băutură cu frunze de spananc, ghimbir, lămâie și lime
Prânz: supă cremă de linte
Gustare: salată de afine și kiwi + nuci caju
Cină: cartofi la cuptor sau gătiți în friteuză cu aer cald, serviți cu sos de brânză de capră, iaurt și usturoi + salată de roșii, castraveți și ardei + ceai de plante
Ziua 6
Mic dejun: omletă cu mini mozzarela Lovilio și baby spananc + apă cu lămâie
Gustare: gofre (rămase de la micul dejun de ieri)
Prânz: supă cremă de linte
Gustare: banana bread
Cină: tagliatelle cu creveți și sos roșu + 1 pahar de prosecco
Ziua 7
Mic dejun: banana bread + 1 iaurt
Gustare: mousse vegan din caju și zmeură servit cu fulgi de migdale
Prânz: salată grecească (roșii, castraveți, ardei kapia, brânză feta, oregano, ceapă roșie și măsline)
Gustare: limonadă cu busuioc, lămâie, lime, castravete și ghimbir + gheață
Cină: pizza din făină integrală cu resturi de brânză și legume (adunate într-o caserolă în timpul săptămânii),pentru că împreună putem combate risipa alimentară (vezi aici articolul pe acest subiect)
Cu acest articol se încheie și o minunată vară, iar în următorul material vom aduce în prim plan toamna și aromele ei în cele mai inedite meniuri.
Cu drag,
D
Simona
Bună Daniela
ne poți spune ce înseamnă un buget eficient?
Cât aloci tu de ex acestei liste pe o săptămână?
Mulțumesc
danielaniculi
Buna. Bugetul eficient se refera la mai multe aspecte, iar cumva prin fiecare articol lunar, prin fiecare subiect abordat si prin ideile si sfaturile luna de luna, ajungi sa ai o alta abordare asupra cheltuielilor. Nu este vorba de cat am alocat eu, fiecare caz este individual, poate o persoana locuieste singura, in alta sunt 5 membri. Ideea este cum faci o planificare eficienta, ce idei de mese poti implementa, imporanta meselor gatite acasa si mai pun prin comenzi.