PLĂCINTĂ CU MERE #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT
Poate arată ca o tartă, însă eu îi spun plăcinta acestei rețete. De la ideea de plăcintă am plecat, cu asta mi-am dorit să o surprind pe Alexia zilele trecute.
Am cumpărat mere special pentru un desert bun, un desert care să îi placă ei, chiar dacă este tot fără zahăr, cu aroma și dulceața merelor nu ai cum să nu cucerești chiar și cele mai pretențioase papile gustative.
Nu e aspectul de revista, știu și asta, nu fac tarte/plăcinte la fel de des precum deserturi gata în 5 minute, salate și alte preparate cu care v-ați obișnuit deja, dar a fost cea mai apreciată și savurată plăcinto-tartă din câte am făcut.
Clar, am avut emoții la partea cu aluatul, nici nu am postat nimic pe Instagram, de teamă că va vedea înainte de a mânca cum că am folosit și un amestec de făină aglutenică.
Deci, nu e de revistă, dar e de mâncat, asta e clar!
Vă zic repejor ingredientele, apoi modul de preparare și aștept vești de la voi!
Ingrediente:
Pentru crustă
- 200 g făină integrală
- 200 g făină aglutenică (mei, porumb, orez, hrișcă)
- 200 g unt rece
- un praf de sare
- 1 ou
- 2-3 linguri smântână lichidă
Umplutură:
- 6 mere
- 3 piersici (se cam stricau și era păcat de ele, așa că le-am folosit pe post de îndulcitor)
- 20 g unt
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță ghimbir pudră
- sucul de la 1 portocală
Mod de preparare:
Am amestecat cele două tipuri de făină (integrala și cea combinată din cereale).
Am adăugat untul tăiat în cuburi și praful de sare. Am amestecat cu vârfurile degetelor, însă se poate folosi un robot de bucătărie. Când textura a devenit una nisipoasă, am adăugat oul și smântâna lichidă, am continuat să amestec până când aluatul a devenit unul legat și ușor de modelat.
Eu am împărțit aluatul în 2. Nu chiar pe jumătate. Mai curând trei sferturi cu un sfert. Mergea și pe jumătate si să acopăr integral, dar cum nici eu nu știam exact cum vreau să arate, am făcut împărțeala cum am considerat pe moment. Bine, gândeam eu o împletitură, dar cină să aibă atâta talent și răbdare? Numai bine că la final m-a ajutat Alexia.
Deci am învelit cele două bile în folie de plastic și le-am lăsat la frigider pentru o oră.
În acest timp, am curățat merele, 3 dintre ele le-am dat pe răzătoare, pe celelalte 3 le-am feliat subțire. La fel și piersicile, le-am feliat.
Într-o tigaie am amestecat fructele cu condimentele și am adăugat untul, apoi le-am lăsat la foc mic cât să se înmoaie. Nu mult, aproximativ 10 minute. La final am adăugat sucul de portocală.
După ce s-au scurs cele 60 de minute, am scos bilele din frigider, iar din bucata mai mare am întins o foaie potrivită pentru o formă de tartă cu diametrul de 24 cm.
Am tăiat marginile, iar cu o furculiță am înțepat aluatul din loc în loc, iar tava am introdus-o în cuptor pentru 10 minute la 180 de grade.
Înainte de a adăuga umplutura, am presărat 1 lingură de griș. Am turnat umplutura și am acoperit cu fâșii formate din cealaltă bucată de aluat.
Mai jos las imaginile de la fiecare operațiune.
Am unst pe deasupra cu gălbenuș de ou, apoi am introdus plăcinta în cuptor pentru 35 de minute.
Eu vă zic, cât timp a cerut copilul meu a doua porție (OMG) plăcinto-tarta asta o vom tot repeta!
Cu drag,
D
Lasă un răspuns