Meniu organizat pentru un stil de viață echilibrat

După câteva săptămâni haotice, mă trezesc mai mult decât fericită să pot pregăti o nouă planificare alimentară, parte din proiectul „Meniu organizat pentru un stil de viață echilibrat”.
Ultimele săptămâni, în care nu am fost prezentă ca de obicei, m-au găsit în perioada de tranziție de la viața la bloc către viața la curte. Undeva la 17 km de București, ne-am găsit oaza de liniște, iar această perioada de tranziție și alimentația haotică, mi-a demonstrat încă o dată cât de greu este să nu ai multe opțiuni de mâncare, să nu ai timp de gătit și de multe ori poate nici timp de cumpărături. Am improvizat mult, am mâncat la ore târzii, am mai comandat de mâncare, dar am și ciugulit pe fugă.
Ne-am găsit în acel stil de viață total diferit față de cum eram obișnuiți. Nu am apelat la fast food, Doamne ajută, dar chiar și așa, nu ne-a fost confortabilă această perioadă. Noroc că suntem în sezonul salatelor și am reușit să o scoatem relativ repede la capăt.
Acum suntem așezați, ca să o spun așa, dar cel mai important, bucătăria este funcțională și mă pot ocupa din nou de mâncărurile obișnuite.
Primul lucru pe care l-am făcut după ce am mutat cele mai importante electrocasnice? Am pregătit planul alimentar, lista de cumpărături și am plecat la Lidl, iar faptul că am un magazin Lidl relativ aproape de noua locație, mă liniștește teribil.
Însă despre viața la curte și organizare eficientă atunci când locuiești în afara Bucureștiului, probabil vom discuta altă dată.
Poate pentru că am traversat această perioadă, am fost mai atentă să gândesc un meniu nutritiv din care să nu lipsească nicio categorie de alimente. Am plusat mai mult cu produsele Lidl din gama permanentă Bio Organic, iar per total zic eu că a ieșit un meniu gustos, echilibrat și foarte colorat pentru că începe simfonia culorilor de vară în farfuriile noastre.
Nu știu cum priviți voi ideea de bio, dar pentru mine înseamnă acel „puțin, dar bun”. Iar alegerile din zona bio îmi oferă o doză de confort și echilibru. Produsele bio sunt realizate doar din ingrediente naturale, fără organisme modificate genetic, fertilizatori și pesticide chimice, iar eu cred în aceste produse care trec prin verificări riguroase și amănunțite înainte de a fi prezente pe rafturile magazinelor.
Am ținut să fac această precizare pentru că se regăsesc multe produse bio în lista mea de cumpărături, implicit lista de cumpărături prezentată în fiecare lună.
Sper, ca de fiecare dată, să găsiți inspirație printre aceste propuneri, pentru că rolul acestor meniuri este pur inspirațional. Meniurile prezentate nu au rolul ”dietelor” și nu sunt meniuri personalizate din punct de vedere nutrițional, așa că insist să le tratați ca atare.
*Nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este doar un plan alimentar personal, ce vă oferă propuneri cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea parte de un meniu variat, colorat și sățios!
Lista de cumpărături este prezentată, așa cum v-ați obișnuit, în varianta ce poate fi printată dacă vă este mai ușor, pe categorii de alimente exact așa cum este concepută îniante de sesiunea de cumpărături.
Cumpărăturile le fac în funcție de alimentele pe care le am deja în frigider/cămară. Vă recomand să faceți acest inventar de fiecare dată înainte de a porni către magazin, pentru a evita astfel risipa alimentară.

Ziua 1:
Masa 1: omletă în lipie + guacamole
Masa 2: 1 iaurt de cocos Bio Milbona + afine proaspete
Masa 3: supă cremă de morcovi cu ghimbir
Masa 4: 2 kiwi + câteva nuci caju Alesto
Masa 5: biban de mare la grătar, salată de cartofi noi cu mărar și unt + sparanghel tras la tigaie
Ziua 2:
Masa 1: tartă cu zucchini și ricotta
Masa 2: smoothie cu căpșune, banană, fulgi de ovăz și iaurt Bio Milbona
Masa 3: supă cremă de morcovi cu ghimbir
Masa 4: felii de ardei gras cu humus
Masa 5: spaghetti cu ton
Ziua 3:
Masa 1: sandviș la grill cu mozzarella, pesto și roșii + ceai de plante cu lămâie
Masa 2: salată de fructe
Masa 3: somon sălbatic cu legume mexicane Freshona
Masa 4: câteva nuci – Bio snack mix Alesto
Masa 5: salată grecească + cartofi la cuptor
Ziua 4:
Masa 1: toast cu somon sălbatic, ou fiert și crudtități (ridichi, ardei kapia) + 1 ceai de plante cu lămâie
Masa 2: 1 iaurt de cocos + crumble de afine
Masa 3: tartă cu zucchini și ricotta + frunze de salată
Masa 4: 1 măr
Masa 5: steak de vită + broccoli la cuptor cu usturoi și parmezan
Ziua 5:
Masa 1: suc de sfeclă roșie + ghimbir și lămâie
Masa 2: păstrăv curcubeu + ridichi, roșii și pâine integrală
Masa 3: ciorbă de legume
Masa 4: crumble de afine
Masa 5: chiftele de dovlecei cu feta + cartofi la cuptor și tzatziki
Câteva idei despre cum fac selecția la raft când vine vorba de produse bio/acreditate ASC/MSC.
De ce gama de produse Bio Organic de la Lidl, de exemplu?
Pentru că un produs bio înseamnă, în primul rând, că acesta nu a trecut prin procese de modificare genetică, nu s-au folosit substanțe chimice, pesticide sau erbicide, iar agricultura ecologică reprezintă un pas important pentru sustenabilitate și grija față de natură.
Bio reprezintă primul pas către alegeri echilibrate pentru noi și pentru planetă.
Încerc să am un echilibru și să aleg constant și produse din gama Bio Organic, din magazinele Lidl, iar această alegere este una personală, motivele fiind cele de mai sus.
La capitolul pește, urmăresc achizițiile ce poartă sigla ASC/MSC.
Sigla MSC, de culoare albastru închis, reprezintă garanția că produsul provine din pescuit durabil. MSC (Marine Stewardship Council) gestionează cel mai important program de certificare ecologică din lume pentru peștele capturat în mediul sălbatic. Acreditarea reprezintă dovada că pescăria funcționează exemplar și că mediul înconjurător nu este distrus.
Acrediarea ASC este destinată peștelui de acvacultură, de unde provin pești crescuți în ape nepoluate și unde li se asigură o hrană naturală, nealterată chimic.
În magazinele Lidl găsesc mereu o varietate de feluri de pește din care pot alege, care poartă certificările menționate.
A fi prietenos cu mediul nu înseamnă doar să reciclezi. Alegerile corecte făcute la supermarket sunt parte din deciziile noastre cu efecte pe termen lung.
Sper că acum v-am lămurit de ce optez să fac aceste alegeri și regăsiți, de multe ori, astfel de produse pe lista mea de cumpărături lunară.
Să vă fie inspirație și de această dată,













Cu drag,
D
Felicitari! Pentru casa si pentru meniul apetisant, de la o cititoare care te-a descoperit recent si te citeste cu mare placere!
Hey, multumesc! Desi m-ai descoperit recent, inseamna ca iti place aici si asta inseamna mult pentru mine! Sper sa te incante in continuare retetele si sa ramai alaturi de acest proiect parte din sufletul meu :-*