Haideți să povestim despre unul dintre planurile alimentare ale lunii iulie, pentru că în fiecare săptămână am un plan alimentar, dar doar unul dintre ele îl detaliem aici.
Povesteam în acest material video, despre felul în care îmi schimb programul în aceste luni de vară. Prefer mersul la cumpărături dimineața foarte devreme, ceea ce mă ajută să evit atât aglomerația, cât și căldura.
Iar în materialul de astăzi o să povestim cum organizez cumpărăturile în sezonul cald pentru a evita risipa alimentară.
Pe lista mea de cumpărături, există două categorii care reprezintă o mare parte din coșul de cumpărături. Fructele și legumele din Piața Lidl, datorită varietății de culori și sortimente. În același timp, în sezonul cald, riscul ca acestea să se strice este mult mai mare, așa că primul lucru pe care îl fac imediat cum ajung acasă este să organizez fructele și legumele, apoi să gătesc primele preparate.
Caisele sunt pe lista fructelor preferate în acest sezon, dar sunt și fructele care se înmoaie cel mai repede, așa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să aleg din caisele mai coapte și să pregătesc un pandișpan. Câteva fructe le-am lăsat pentru a le savura ca atare, iar restul le-am gătit la cuptor, și le-am păstrat într-o caserolă pentru a fi servite cu iaurt grecesc.
Nectarinele sunt de departe preferatele mele. Le aleg de fiecare dată să fie mai tari, și imediat cum ajung acasă le depozitez în frigider.
Bananele le folosesc cel mai des pentru smoothie, pancakes sau pe post de îndulcitor în alte deserturi lejere. În sezonul cald, o parte dintre banane le tai în cuburi și le congelej fie individual, fie alături de un alt fruct lejer (afine de exemplu). Pe acestea le adaug în smoothie, ceea ce oferă o textură și mai cremoasă băuturii finale.
Pepenele, nelipsit din meniul verii, chiar dacă de fiecare dată ai un gol în stomac de teamă până îl tai. Este sau nu este bun? Emoții și trăiri intense la tăierea pepenilor, de fiecare dată, însă vă spun că dacă ar fi să fac o statistică, cei mai buni pepeni din Lidl i-am cumpărat. Și oricum este și singurul loc din care cumpăr cu inima deschisă, știind că toate fructele și legumele trec prin procesul de verificare înainte de a ajunge la raft.
Cu pepenele aplic aceeași metodă dintotdeauna, îl tai în bucăți și îl depozitez într-un castron la frigider. Rece este perfect, mai ales răcoritor, iar dacă nu uit să îl stropesc și cu lămâie e și mai bine. Pepenele stropit cu lămâie este categoric cea mai bună versiune.
O altă gustare a verii o reprezintă castraveții. Îmi plac la nebunie, așa că de obicei cumpăr mai mulți, și imediat cum ajung acasă îi las la frigider pentru a se păstra crocanți. Îi spăl bine, apoi îi tai pe jumătate și iau câte o caserolă de fiecare dată când plec de acasă cu Alexia spre antrenament.
Cum fac cu restul alimentelor?
În speța de astăzi o să vă dau exemplul pieptului de pui, unde, în primul rând, urmăresc termenul de expirare. Alexia a dorit snitzel de pui, așa că am folosit jumătate din cantitate pentru a pregăti câteva snitzele, mai ales că și acestea după ce se usucă nu prea mai sunt atât de interesante, și prefer să fac cantitate mică. Restul pieptului de pui l-am dat cu sare și l-am congelat.
Puteți face același lucru și cu carnea pentru ardei umpluți/sarmale, dacă iese o cantitate prea mare.
Chiar dacă am gătit și preparate precum ardei umpluți și varză călită, am făcut cantități mici. Nu trebuie să folosiți doua kilograme de carne, o singură caserolă este suficientă, iar la capitolul ciorbă, secretul pentru a face o cantitate mai mică este oala mai mică, iar aceste mici schimbări vor avea efecte asupra evitării risipei alimentare.
Acum vă invit să parcurgem planul alimentar, și abia aștept comentariile voastre.
Ziua 1:
Masa 1: pandișpan cu caise, iaurt grecesc și miere de albine/ Alexia smoothie cu afine congelate, fulgi de migdale, cottage cheese și banană congelată
Masa 2: varză călită + mămăligă/ pentru Alexia mazăre + șnitzel de pui
Masa 3: ardei umplut cu carne de curcan
Gustare: afine + nectarine
Gustare: 10 migdale
Ziua 2:
Masa 1: iaurt cu caise la cuptor
Masa 2: salată caprese cu tomate roșii si galbene, busuioc + mozzarella light/ ardei umplut pentru caserola de prânz a Domnului B + pandișpan cu caise
Masa 3: varză călită + batoane de mămăligă cu parmezan la cuptor/ pentru Alexia ardei umplut cu carne de curcan
Gustare: castraveți cu sare/ salată de fructe pentru Alexia
Gustare: pepene stropit cu zeamă de lămâie
Ziua 3:
Masa 1: smoothie cu banană congelată, afine, iaurt grecesc și fulgi de ovăz
Masa 2: paste cu pesto de busuioc/ pandișpan cu caise pentru caserola de prânz a Domnului B
Masa 3: cartofi noi + feta + ouă înăbușite și salată/ pentru Alexia salată de pătrunjel + snitzel de pui
Gustare: 2 nectarine
Gustare: castraveți cornichon cu sare
Ziua 4:
Masa 1: cottage cheese + fulgi de migdale, afine și miere/ Alexia smoothie
Masa 2: vinete la cuptor cu roșii cuburi, usturoi și mozzarella light
Masa 3: dorada la gratar + salată de broccoli și avocado, pentru Alexia salată de roșii + castraveți + măsline pane
Gustare: castraveți
Gustare: pepene stropit cu zeamă de lămâie
Ziua 5:
Masa 1: omletă cu cottage cheese și salată de roșii/ Alexia omletă jumări + parmezan și castraveți
Masa 2: ciorbă de legume
Masa 3: șprot la cuptor cu mujdei de usturoi și piure de cartofi
Gustare: 10 migdale
Gustare: măsline pane
Ziua 6:
Masa 1: iaurt grecesc + fructe congelate și nuci pecan
Masa 2: ciorbă de legume (rădăcinoase + o conservă de roșii, fasole verde)
Masa 3: vinete la cuptor cu roșii cuburi, usturoi și mozzarella light
Gustare: nectarine
Gustare: 2 bomboane raw cu ovăz, lămâie și caju
Ce spuneți de propunereile din această lună?
Cu drag,
D
Lasă un răspuns