GĂLUȘTE CU PRUNE ȘI FĂINĂ DE OVĂZ
Despre găluștele cu prune pot să vă spun doar că de când am văzut prima dată o rețetă mi s-au părut interesante, deci nu am crescut cu acest desert în familie, și nici nu obișnuiesc să fac frecvent, mai mult decât atât este a doua oară când fac acasă, în rest nu am zis nu când le-am găsit prin băcănii/brutării. Cu toate astea pot număra pe degetele de la o singură mână de câte ori am mâncat găluște cu prune.
Iar cum în prima lună de toamnă, tot internetul a explodat cu inspirație nesfârșită privind aceste găluște, s-a activat pofta în mine, atât de a mânca, cât și de a pregăti o rețetă în stilul meu. Prea multe schimbări nu s-au produs, dar am înlocuit o parte din făina albă cu făină de ovăz și nu am adăugat zahăr, dar una peste alta a ieșit excelentă varianta și sper să o încercați și voi.
Chiar delicioase pot spune, așa că le-am savurat și pe post de gustare, dar și alături de cafea la micul dejun.
Să ne apucăm de treabă.
Ingrediente:
- 380 g cartofi
- 130 g făină de ovăz (din fulgi de ovăz măcinați la blender)
- 70 g făină albă
- 1 lingură miere de albine
- 1 lingură amidon de porumb
- 6 prune de mărime mică spre medie (de preferat mai coapte)
- pesmet (am găsit o variantă generoasă la Lidl – Belbake)
- scorțișoară
Mod de preparare:
Am curățat și tăiat cartofii în cuburi, apoi i-am pus la fiert pentru 20-30 de minute la temperatură mică spre medie.
După ce au fiert, i-am scurs de apă și i-am lăsat să se răcească, apoi i-am zdrobit și am adăugat mierea de albine, cele doua tipuri de făină și amidonul de porumb, apoi am frămânatat totul până când am obținut un fel de cocă pe care am împărțit-o în 6 părți aproximativ egale.
Am luat fiecare bucată de cocă/compoziție, am aplatizat-o între palme, am adăugat pruna, apoi am învelit-o astfel încât să fie acoperită în intregime. Am rostogolit, prin făină, fiecare minge obținută.
Am pus apa la fiert, iar cand a început să clocotească, am micșorat temperatura și am adăugat găluștele pe care le-am lăsat la fiert 15 minute, (important este ca apa să fiarbă în tot acest timp)
Între timp, am pus într-o tigaie pesmetul împreună cu scorțișoara, iar când galustele au fost gata le-am rostogolit prin acest amestec.
Desigur, cine dorește poate completa amestecul și cu zahăr brun, sau dacă nu vi se par îndeajuns de dulci, le puteți stropi cu miere de albine.
Gata, mai facem la toamnă sau… voi faceți mai des?
Gomboți sau găluște?
Numa’ probleme :-))
Cu drag,
D
Lasă un răspuns