Vă întreb pentru început de când nu ați mai făcut o salată orientală?
Sau când ați făcut ultima dată o salată orientală?
Eu recunosc că deși ador cartoful fiert în astfel de salate nu mă mobilizez să fac prea des. Asta nu înseamnă că nu o ador sau că nu mănânc cartofi 🙂
Profit de subiectul ”cartof” să vă amintesc că nu alimentul în sine este dăunător, modul în care este preparat face diferența.
Și o bucată de pește dacă băltește în tone de sosuri, dacă a fost prăjit și e dat prin nu știu ce minuni de amestecuri ca să fie crocant, atunci și acela e periculos pentru sănătate.
S-a creat un război împotriva cartofului de parcă e cel mai nenorocit și singurul vinovat că oamenii adună kilograme în exces!
Problema este în tonele de alimente procesate care ajung în coșul de cumpărături. În maionezele, sosurile și toate ambalatele pline de zahăr sunt problema.
Întotdeauna a fost mai ușor să găsim câțiva vinovați!
Ca și atunci când vine vorba de pâine! Nu mănânc pâine că îngrașă. Daaaa, îngrașă dacă mănânci jumătate de pâine într-o zi. Dacă o asociezi cu cartofi și ouă prăjite, iar exemplele pot continua.
Haideți să fim mai atenți la lucrurile care par că ne simplifică viața! Nu e chiar așa, cu cât mai multe produse ambalate și procesate cu atât mai multe ingrediente necunoscute în alimentația noastră.
A nu se citi că putem mânca fără oprire. A se înțelege ca de fiecare dată că punem ECHILIBRUL în viața și farfuriile noastre.
Acum zic să facem salata.
Ingrediente:
Din toate ingredientele sunt undeva la 4-5 porții.
- 5 cartofi de mărime medie
- 1 legătură ceapă verde (4 fire)
- 2 legături de mărar
- 1 legătură de ridichi
- 1 ardei kapia
- 6-7 fileuri de anșoa
- 1 lingură oțet (eu folosesc o variantă de la cerbul acru, am avut un sortiment de vișine)
- 100 g măsline kalamata
- 2 linguri capere (+/-) sau puteți folosi varianta clasică cu castraveți murați
Pentru dressing:
- 2 linguri iaurt natural
- 1 lingură muștar de dijon
- piper
- zeama de lămâie (1/2 lămâie)
- 1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Cartofii i-am spălat bine și i-am fiert în apă cu sare cu tot cu coajă.
Eu cred că am lipsit cam mult de acasă și a rămas Domnul B seful la cartofi, ceea ce mă face să zic că au fiert cam mult, se cm sfărâmau când am început să-i manevrez, dar nu rău.
Acum sinceră să fiu nici nu cred că este relevant un timp de fierbere pentru că depinde ce sortiment de cartofi folosiți, teoretin în 20-25 de minute ar trebui să fie gata, dar părerea mea este să îi testați cu un cuțit.
Am vărsat apa și am lăsat cartofii să se răcorească bine înainte de a îndepărta coaja.
Sunt altele de făcut așa că nu vă panicați.
Ceapa, ardeiul. ridichile și mărarul de spălat și tocat spre exemplu.
Ceapa și mărarul le-am tocat mărunt, ardeiul felii, iar ridichile rondele. Evident că le veți tăia cum vă este mai simplu.
După ce s-au răcit cartofii i-am tăiat pe jumătate și apoi în felii mai generoase. Îmi amintesc că mama îi taia în cuburi mari. Cum vi se pare mai interesant până la urmă.
Peste cartofi am adăugat restul ingredientelor, iar la final am adăugat sosul de iaurt. Am amestecat cu grijă pentru a nu zdrobi cartoful și asta a fost.
Eu am renunțat la ou tocmai pentru a nu ridica valoarea calorică prea mult.
Puteți opta pentru ou sau pentru o conservă cu ficat de cod. Eu am în casă astfel de conserve și mi se pare super utile.
Este o salată perfectă pentru caserola de prânz. O salată minunată pentru a mai folosi anumite ”resturi” din frigider.
O salată ce poate fi servită și ca aperitiv folosind somon afumat
Rețeta poate fi vizualizată și pe INSTAGRAM în secțiunea HIGHLIGHT- SALATE!
Cu drag,
D
Lasă un răspuns