Nici acum nu sunt convinsă că denumirea de prăjitură/cheesecake est cea mai bună alegere de denumire, dar alta nu aveam.
Este o prăjitură dintr-o inspirație de moment, ușor acrișoară, dar poate fi dulce dacă doriți să adăugați îndulcitor. Este o prăjitură foarte răcoritoare pentru că se servește cel mai bine după ce a stat o vreme la frigider, dar și prin prisma fructelor de pădure pe care le-am folosit.
Este un desert care se încadrează perfect în categoria less is more, un desert minimalist în care m-am folosit de câteva ingrediente pe care le aveam ăn casă. Mai exact:
Ingrediente
- 5 ouă
- 250 g mascarpone
- 100 g zmeură congelată
- 100 g făină de cocos
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură penițe de cacao
- sucul de la jumătate de limetă (pur opțional)
*Dacă aveți și doriți să folosiți extractul de vanilie ar fi minunat.
Partea neagră este un rest de ciocolată vegană de la o altă prăjitură, însă se prepară foarte rapid din:
- 200 ml lapte de cocos
- 4-5 curmale proaspete
- 2 linguri de cacao
Mod de preparare
Pentru genul acesta de prăjitură primul pas este preîncălzirea cuptorului. Durează cel mai mult să ajungă la temperatura optimă de 185 de grade, în rest prepararea compoziției este o joacă de copil.
Peste ouăle bătute bine cu telul am adăugat mascarponele la temperatura camerei și făina de cocos. Am omogenizat bine compoziția și la final am adăugat zmeura pe care am zdrobit-o, penițele de cacao și sucul de limteă.
Acum e momentul optim pentru a adăuga vanilie/ îndulcitor sau ce altă aromă mai doriți.
Cu o spatulă am amestecat compoziția pe care am transferat-o într-o formă de silicon rotundă. Dacă nu aveți una din silicon puteți folosi orice altă formă tapetată cu hârtie de copt.
Ciocolata o aveam deja făcută, însă merge făcută rețeta și fără ea.
Pentru ciocolată am amestecat bine ingredientele într-un blender cu mențiunea că am folosit curmale proaspete. Dacă folosiți curmale uscate este foarte important să le hidratați în apă caldă pentru cel puțin 1 oră. Ideal să fie lăsate pe timpul nopții.
Curmalele proaspete sunt și mai mari astfel încât dacă alegeți varianta de care vorbeam mai sus ar fi indicat să adăugați 3-4 bucăți în plus.
Revenind la prăjitură am introdus forma în cuptor pentru 30 de minute.
Am lăsat-o 10 minute să se mai răcorească apoi am scos prăjitura din formă prin răsturnare, adăugând o farfurie deasupra formei.
Cu drag,
D
Ellie
Sunt curioasa, acum am bagat prajitura in cuptor, dar partea cu ciocolata nu cred ca a iesit ok, mi-a iesit foooooarte lichida, nicidecum cum arata in pozele tale.
Sigur nu mai trebuie adaugat ceva la ciocolata?
danielaniculi
Hello! Trebuie sa stea la rece, dupa ce sta o noapte la rece va capata consistenta din poze! ☺️ Astept vesti
Roxana
De unde ai luat curmale proaspete? Eu am mancat doar in Egipt, sunt minunate, car in Alta parts nu am gasit
danielaniculi
Sunt curmalele Medjol, le iau din mega image sau din gama Deluxe de la Lidl cand apar produsele in magazine. La asta m-am referit proaspete, pentru a nu fi confundate cu cele deshidratate 🙂