Raportez din a treia săptămână de izolare o ruladă cu mere, scorțișoară, stafide și făină integrală.
Am două săptămâni de când le promit rulouri cu scorțișoară #fărăzahăradăugat, papanași, plăcintă. În afară de două reprize de clătite clasice nu am făcut altceva dulce.
Rețeta de rulouri cu scorțișoară este aici:
De data aceasta voiam să fac o variantă cu făină integrală, fără drojdie (din motive de deficit). Nu știu alte persoane dacă au mai multă drojdie sau dacă au mai găsit, dar eu nu am găsit nimic pe online așa că nu mi-a rămas decât să încerc și alte variante. Dacă aveți drojdie și nu aveți făină integrală vă propun rețeta de mai sus.
În continuare am să vă povestesc cum am făcut această ruladă/plăcinta cu mere. Nici eu nu am știut cum să îi spun pentru că, repet, aveam alt plan în minte.
Ideea este că a ieșit o ruladă numai bună pentru a ne satisface pofta de dulce cu un desert nevinovat.
Puteți opta pentru o variantă vegană/ de post înlocuind untul cu ulei vegetal (ulei de cocos, de măsline)
Partea cea mai bună la rețetă este că nu are nevoie să stea la dospit, imediat ce aluatul este gata, iar merele sunt la temperatura camerei, rulada poate fi împachetată și introdusă în cuptorul preîncălzit.
Ingrediente:
- 300 g făină integrală
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 praf de sare
- 180 ml lapte vegetal
- 2 linguri ulei de măsline sau unt (depinde dacă optați pentru o variantă vegană/ de post sau nu)
- 1 lingură îndulcitor (eritritol am folosit eu)
Pentru umplutură:
- 1 banană mai mare sau 2 mai mici
- 1 lingură de cacao
- 2 mere
- 1 linguriță scorțișoară (puteți adăuga și nucșoară, ghimbir, vanilie)
- 20 g unt
- 50 ml apă
- stafide/ merișoare (opțional)
*Cuptorul preîncălzit la 180 de grade
Mod de preparare:
- Pentru început am tăiat merele în cuburi mici și le-am amestecat într-o tigaie cu scorțișoara, untul și apa.
- Am lăsat tigaia pe foc moderat până când merele s-au înmuiat. Puteți adăuga 1 lingură cu miere. Eu am preferat să le las așa, având deja în rețetă banană pe post de îndulcitor, iar merele își vor elibera și ele din dulceață.
- La final am adăugat fructele uscate.
- Am lăsat merele pe foc pentru aproximativ 15 minute, iar apoi le-am lăsat să se răcorească, timp în care am meșterit aluatul.
- Într-un vas am amestecat 150 g făină cu praful de copt, bicarbonatul și sarea.
- Într-un vas am încălzit puțin laptele vegetal, apoi l-am amestecat cu uleiul și îndulcitorul.
- Am turnat amestecul lichid peste făină și am început să amestec cu o lingură. Am adăugat în două reprize restul de făină, iar când compoziția s-a legat am răsturnat-o pe blatul de lucru presărat cu făină și am frământat cu mâinile.
- Separat am pasat banana și am amestecat-o cu lingura de cacao.
- Am întins foaia cu sucitorul și am adăugat banana pe care am distribuit-o pe toată suprafața aluatului cu o spatulă.
- Am adăugat merele și am rulat cu grijă pentru a nu se rupe aluatul.
- Am crestat din loc în loc și cu ambele mâini am ridicat rulada de pe blat și am transferat-o repede într-un vas tapetat cu hârtie de copt și uns cu unt. Mișcarea trebuie să fie destul de rapidă pentru a nu se rupe rulada!
- Înainte de a ajunge în cuptor am uns rulada cu ou bătut și am presărat putin eritritol. Am zis să arate și la noi (aștia care facem deserturi fără zahăr) așa mai pompoase deserturile.
- Am introdus vasul în cuptor pentru 30 de minute. În ultimele 10 minute am lăsat temperatura la 170 de grade.
*În continuare voi lăsa fotografiile din fiecare pas efectuat
Ideal este să fie tăiată după ce se răcește.
La noi era fix pauza copilului, explică-i că nu avem cum să tăiem acum :))) Doamne ferește de astfel de situații.
#FăRaiDinCeAi
Menționez încă o dată că această rețetă este făcută în perioada de izolare, folosind doar alimente și ingrediente pe care le am la îndemână.
Am scris mai multe despre organizarea în context de izolare, dar și un plan alimentar pentru 7 zile care sper să vă fie de ajutor.
Nu uita că te aștept și pe canalul de youtube cu rețete video, iar dacă ai sugestii și iți dorești o rețetă anume, aștept propunerile în rubrica comentarii.
Cu drag,
D
Mar
Buna Daniela,
Te rog frumos sa imi spui, (sigur daca cunost)i, Eritritol-ul da amareala?? Multumesc frumos! Toate cele bune!
danielaniculi
Buna! Eu am cumparat luna asta pentru prima oara acest eritritol pentru ca aveam nevoie la pavlova facuta pentru ziua Alexiei. Nu am remarcat sa amareasca, dar nici nu am folosit decat foarte putin. Nu ma pricep la indulcitori pentru ca ii folosesc rar. Poate ca in cantitati mai mari, nu stiu ce sa spun.
Adnana
Buna seara, pt aceasta reteta se preteaza si faina de secara sau de ovaz? Si daca da, gramajul se modifica? De abia astept sa o incerc
danielaniculi
Buna, buna! Eu as incerca varianta cu ovaz mai curand si te poti inspira din reteta de pizza ca si gramaje. Faina de secara stiu ca este mai pretentioasa, nu imi dau seama ce gramaje sa folosesti pentru a iesi la fel, stiu insa ca varianta cu faina integrala iti va iesi bine 🙂
Tatiana Iliescu
Am facut-o ! Minunata ! Iti multumesc pentru tot ce împărtășești cu noi, nu ma refer doar la rețete, care sunt foarte bine gândite și extrem de sănătoase, ci și la felul frumos în care iti crești copilul, sau la cât de importanti sunt prietenii pentru tine ! Nu mai vorbesc de talentul literar ! Esti o încântare pentru ochi și suflet !!!!
danielaniculi
Draga Tatiana iti multumesc din inima! Ce pot sa mai spun? Mi-ai bucurat sufletu si ma simt mandra sa am astfel de cititori minunati! Sa te bucuri de tot ce e mai frumos!
Eliza
Hei. Imi place foarte mult reteta si as vrea sa o incerc doar ca nu scrie cat timp si la ce temperatura trebuie tinuta la cuptor. Scrie doar la final, 10 min 170 de grade. Multumesc
danielaniculi
Hello! Scrie la inceput ca se preincalzeste la 180 de grade si se lasa in cuptor 30 de minute 🙂 iar in ultimele 10 minute eu am lasat temperatura la 170 de grade! Astept impresii❤️
Anonim
Eritritolul nu amaraste doar inteapa un pic la limba dar nu e neplacut.
Ameliutza
Bună,
Mă bucur că am găsit rețeta asta,sigur o voi pune in practica . Arată grozav.
Vin cu o sugestie: e mult mai ușor de întins aluatul direct pe foaia de copt și mutat apoi cu totul in tava de copt.
danielaniculi
Hey! Ce ma bucur ca iti este de ajutor reteta. Sigur e foarte practica propunerea ta! Iti multumesc pentru sugestie ❤️❤️ conteaza enorm
Maria O.
Buna.
Azi am adăugat și aceasta rețetă in meniul familiei noastre.
Cred că deja ști ce vreau sa spun:-)
., FELICITARI .
Rețetele sunt absolut delicioase și explicate într-o manieră aparte încât parca ne spun „gateste-ma”.
Eu nu am folosit banana (personal o prefer doar in varianta fruct) dar am presărat totusi cacao si am pus zahar vanilat peste rulade (da ..rulade pentru că am făcut cantitate dubla ) .
Un dulce sănătos și delicios.
Mulțumesc
danielaniculi
Wow, Maria! Multumesc din suflet pentru acest mesaj si acest feedback. Ma bucura enrom sa vad ca ceea ce mi-am dorit, adica simplitatea retetelor, este pusa in practica si apreciata. Sunt aici sa impratasec si alte idei la fel de simple 🙂
mirela
Buna. Eu am facut azi rulada. Am folosit faina de ovaz. Am qvut un pic emotii crezând ca nu se va intinde bine foaia si se va rupe.Dar s a lucrat atat de usor aluatul din faina de ovaz. Imi place ca este putin crocanta . Astept sa se răcească pentru a o simti mai bine la gust. Sunt minunate rețetele tale si de altfel esti o inspirație pentru multe dintre noi care te urmarim. Am inceput cura de fara zahar. Sunt in a 3 zi. Cu 2 ani in urma am reusit sa nu folosesc zahar in curs de o luna. Imi doresc ca de data aceasta sa fie mult mai mult.
Multumesc
danielaniculi
Ce tare ca ai incercat varianta cu ovaz, nu este usor sa lucrezi cu alte tipuri de faina, dar uite ca e satisfactie cand vezi ca iese o reteta pana la urma si cu un gust minunat!
Felicitari pentru etapa fara zahar! Perseverenta este cheia, iar puterea de a renunta vine din interior! Te vei bucura de beneficii ❤️
Anonim
Mie nu mi-a plăcut. Se simte foarte tare gustul de bicarbonat.
danielaniculi
Gusturile nu se discuta, asta e cert 🙂