Meniu organizat pentru un stil de viață echilibrat (7)
Salutare cu o nouă propunere de planificare alimentară, dar și cu un subiect de interes pentru toți cei care au de pregătit pachețelul pentru școală.
Desigur, dintre ideile pentru școală eu cred că sunt persoane care le vor considera oportune și pentru pachețelul de la birou. Poate chiar vom face și un material pe acest subiect, mai ales că proiectul #tucemanancilabirou a fost printre primele de pe blog, iar denumirea a atras multe aprecieri. Pentru că da, prânzul la birou este foarte, foarte important!
Doar că septembrie este dedicat an de an celebrului #backtoschool, iar subiectul pachețelul este mai dezbatut în această lună. Diferența este că noi, adulții, ne putem lua mese mult mai variate la birou spre deosebire de cei mici, care au nevoie de idei cât mai simple, dar și gustoase. Nu se pot duce cu mâncare gătită, dar în același timp este datoria noastră de părinți să le oferim variante cât mai echilibrate și sățioase.
Structura acestui articol va fi în felul următor. Ne concentrăm mai întâi pe planificarea alimentară. Așa cum v-ați obișnuit sunt 5 zile de meniu, iar la final am să vă las câteva idei pentru pachețelul de școală al copiilor, dar și link-ul cu propunerile scrise anul trecut pe același subiect.
Luna septembrie este luna în care revenim încetișor la un program normal. Gata cu vacanțele, weekend-urile prelungite, alimentația dezordonată și așa mai departe. Mie, personal, îmi place această revenire la normal pentru că nu sunt în cel mai confortabil ritm pe timpul verii. Deși alimentația de vară este mai lejeră, prin abundența fructelor și legumelor ce pot fi consumate în stare crudă, nici toamna nu este deloc rea când vine vorba de arome. Încetișor am început să le integrez și se poate observa meniul mai variat.
Dacă eu prefer preparatele pe bază de pește, Domnului B trebuie să-i mai prezint și câte ceva bun pe bază de carne, iar Alexia caută mereu să mănânce cu totul altceva față de ceea ce ne place nouă. Cu alte cuvinte, carne nu mănâncă, iar pește mai rar și doar dacă este gătit într-un anume fel. De aici și propunerile diferite pe zile. Însă, așa cum am spus de fiecare dată, aceste meniuri au rol inspirațional, astfel încât fiecare dintre voi poate adapta ideile în funcție de preferințele familiei. Aici nu discutăm despre calorii, slăbit, macronutrienți. Sunt idei menite să vă mai salveze din clasicul stres „azi ce mai mâncăm?” și să vă ajute cu variante de meniuri echilibrate.
Lunar avem alte subiecte, alte propuneri. Dacă nu te regăsești în ideile de luna aceasta, ei bine mai sunt încă 17 planuri alimentare diferite din care te poți inspira. Pe toate le găsești AICI.
În urmă cu câțiva ani, primeam tot timpul pachet de acasă în care aveam carne de țară, de la părinții noștri. Nu cumpăram aproape niciodată carne, dar cu trecerea timpului lucrurile s-au schimbat. A devenit foarte greu pentru ei să se ocupe și de gospodărie, așa că au cam renunțat la creșterea păsărilor.
De aici au pornit și anumite schimbări pe care noi le-am făcut în alimentație. Chiar dacă nu cumpărăm tot timpul carne, atunci când îmi planific un meniu care are la bază diferite tipuri de carne sau pește mă ghidez după anumite criterii.
Pentru carne aleg de cele mai multe ori produse ecologice, iar în magazinele Lidl veți regăsi astfel de produse ce provin din surse ecologice și sunt certificate în acest sens.
Pentru pește urmăresc sigla ASC/MSC, mențiuni care atestă faptul că peștele provine din pescuit sustenabil și există certificare. Aceste certificări oferă garanția că peștele nu vine din medii poluate sau din zone pentru care nu există suficiente date.
Cumva prin aceste criterii reușesc să fac selecția produselor atunci când sunt la cumpărături și prin aceste alegeri mă simt mai confortabil, știind că produsele au fost selectate în urma verificărilor amănunțite. Iar la Lidl România găsesc o gamă variată de sortimente de pește certificată ASC/MSC, precum: biban de mare eviscerat, păstrăv curcuveu eviscerat, file de păstrăv somonat, doradă proaspătă eviscerată, file de somon norvegian proaspăt și multe altele.
Sper să vă fie utile aceste informații!
Iar acum să începem trecerea în revistă a cumpărăturilor și meniul împărțit pe zile.
*Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.
Ziua 1:
Mic dejun: omletă în lipie integrală + cheddar și frunze de salată
Gustare: 1 măr
Prânz: salată de ton cu andive, ardei kapia, castraveți și porumb + dressing de iaurt cu muștar
Gustare: 10-15 migdale Alesto
Cină: chiftele de năut + salată de avocado + roșii, castraveți și brânză feta
Ziua 2:
Mic dejun: smoothie cu ananas, avocado, ghimbir și fulgi de ovăz
Gustare: chec cu mere
Prânz: supă de găluște (fără carne) + 2 chiftele de năut
Gustare:1 iaurt de cocos
Cină: ciocănele de pui la cuptor + piure de conopidă
Ziua 3:
Mic dejun: omletă servită cu ardei gras, măsline și jamon serrano + pâine crocantă Tastino
Gustare: chec cu mere
Prânz: wrap cu avocado, frunze de salată, porumb și halloumi tras la tigaie
Gustare: dovleac copt cu scorțișoară + nuci pecan
Cină: doradă și dovlecei la grătar + fasole verde trasă la tigaie
Ziua 4:
Mic dejun: smoothie cu dovleac copt, fulgi de ovăz și băutură vegetală de migdale Milbona + scorțișoară și ghimbir măcinat
Gustare: 1 iaurt proteic Milbona
Prânz: supă cu găluște
Gustare: pizza waffles + ardei kapia
Cină: chiftele de somon + dovlecei servite cu orez basmati
Ziua 5:
Mic dejun: terci de ovăz cu fructe deshidratate și zmeură congelată
Gustare: pizza waffles + jamon serrano și frunze de salată
Prânz: tocană de ciuperci pleurotus
Gustare: 1 cottage cheese Milbona + 10 migdale Alesto
Cină: spaghetti integrale cu sos pesto
PACHEȚELUL PENTRU ȘCOALĂ
Așa cum vă spuneam la începutul acestui material, l-am structurat astfel încât să vă las ideile pentru 5 zile și o selecție de propuneri pentru pachețelul de școală al copiilor.
Dar m-aș bucura tare mult să lăsați și voi propuneri pentru pachețel, mai jos, în rubrica comentarii, și să avem aici o întreagă colecție de gustări nutritive și delicioase pentru cei mici, iar împreună să contribuim la o generație care să facă alegeri inspirate. Educația în alimentație este foarte importantă, iar obiceiurile bune pleacă din sânul familiei.
Din experiența cu Alexia știu cât este de greu să înțeleagă care este treaba cu acest echilibru, însă consider că un impact major în ceea ce privește construirea unui stil de viață echilibrat vine chiar din partea noastră, a părinților. Și tocmai de aceea, încerc să-I ofer Alexiei varietate în pachețelul de școală. 😊
1. Pizza waffles cu făină de ovăz, o rețetă testată și savurată de la mare la mic. Am postat și pe instagram un material video, însă este și varianta scrisă pe blog.
2. Lipie cu șuncă de curcan, felii de brânză fără lactoză, ardei și morcovi. Struguri + nectarină
3. Waffe cu făină de ovăz și cacao + mere
4. Sandviș cu somon afumat și frunze de salată
5. Sandviș cu cremă de brânză, șuncă de curcan și frunze de salată
6. Nuci (caju, migdale, nuci) + fructe deshidratate
7. Brioșe cu dovleac și nuci pecan
8. Batoane cu muesli
9. Iaurt cu granola
10. Pandișpan cu fulgi de ovăz și fructe de pădure
Pentru că am mai avut și în trecut alte propuneri pe subiectul pachețelului pentru școală, am să vă las link cu planificarea alimentară din luna septembrie a anului trecut.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns