Printre ultimele rețete gătite, destul de rar la noi pe masă, chiar foarte rar, aceste ciocănele de pui la cuptor, într-o variantă ușor lipicioasă, însă fără zahăr. Știu că acest fără zahăr poate să nu fie înțeles în context, însă să știți de la mine că preparatele cu sosuri sunt în general cu zahăr. Fie prin prisma sosurilor deja cu conținut de zahăr, fie prin adăugarea lor.
Spuneam că fac rar o astfel de rețetă pentru că nu suntem mari amatori, însă recunosc că este o rețetă gustoasă, ușor de preparat și versatilă, fiind potrivită în multe combinații, ușor de pus în caserola pentru birou etc. Trebuie să recunosc că un alt motiv pentru care gătesc rar acest preparat, este că de obicei evit să cumpăr carne de pui, însă în prezent se găsesc tot mai multe variate crescute natural, fără antibiotice sau hormoni. În orice caz, moderație rămâne cuvântul de bază 🙂
Dacă și voi poftiți la un astfel de preparat din când în când, atunci vă propun această combinație delicioasă.
Ca și ingrediente, eu am avut următoarele:
- 2 caserole ciocănele (8 bucăți/ caserolă)
- sare
- 2 lingurițe boia dulce
- 1 linguriță paprika afumată
- 1/2 linguriță usturoi granulat
- 2 linguri sos de soia (aici trebuie verificată eticheta pentru un produs fără zahăr adăugat)
- 1 linguriță oțet balsamic
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 linguriță oregano uscat
- 2 linguri miere de albine
Mod de preparare:
Am curățat și spălat carnea de pui și am tamponat cu un prosop de hârtie.
Am condimentat pulpele cu sare, iar într-un castron am amestecat restul ingredientelor. Compoziția am turnat-o peste carne și am lăsat vasul la frigider pentru 2 ore. Dacă nu este o rețeta stabilită din timp, iar timpul nu vă permite, se poate trece peste acest timp.
Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade, funcția grill, iar copanele le-am transferat într-o tavă de cuptor, într-un singur strat. Am introdus tava în cuptorul încins și am menținut-o pentru 30 de minute.
Din când în când am mai deschis cuptorul și am stropit cu sosul lăsat în tavă, iar pentru o textură rumenă și frumoasă, am transferat copanele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, am ridicat temperatura la 220 de grade și am introdus tava pentru încă 10 minute.
Pentru că nu am folosit sosuri foarte consistente, practic amestecul folosit de mine a dat gust și culoare, însă nu băltesc în sos tocmai pentru că asta nu ne place.
Din ce în ce mai multe restaurante exagerează la acest capitol, de aici și preparate care au doar gust dulce și atât. Un exces de sosuri care strică, din punctul meu de vedere, gustul natural al ingredientelor.
Sper să vă placă această combinație.
Aici a fost apreciat și savurat 🙂
Noi am combinat aceste arome cu un savuros piure din conopidă, după cum spuneam că moderația și echilibrul sunt de bază în alimentația de zi cu zi.
Cu drag,
D
Liana M
Buna, imi poti spune te rog ce sos de soia ai gasit fara zahar? Multumesc!
danielaniculi
Buna, este o varianta de la kikoman. Unul are zahar, altul nu are. Acum depinde si de cantiatatea folosita, ca din cat pui, pana la urma o cantitate mica va fi consumata in final
Liana M
Multumesc – o sa caut brandul.
Am facut ieri si supa cu galuste, turmeric, fara carne si a fost tare apreciata, mai ales de catre cei mici! Multumim, spor in toate!
danielaniculi
Ma bucur tare! Chiar este o supa minunata si daca aud ca a fost apreciata si de catre cei mici, cu atat mai mare bucuria! Multumesc si eu pentru feedback. Sa avem spor, sanatate si energie