Am primit in dar un slow cooker, mai exact o oala care functioneaza atunci cand este conectata la curent si gateste in timp indelungat, pastrand in interiorul preparatului toate enzimele si vitaminele.
Gatitul incet este cea mai sanatoasa modalitate de preparare, mai ales a carnurilor, acestea fiind mentinute la o temperatura constanta si scazuta, iar cel cel mai rapid timp de preparare pe care il puteti scoate este de 4 ore pe modul High. Adio, ACRILAMIDA, o chestie cangerigena si nasoala!
Aceasta inventie este geniala, am realizat ca uitasem gustul adevarat al multor alimente, dar din aceasta oala nu se pierde nimic, cu atat mai mult aroma.
Pentru prima reteta am ales o tocanita de legume, care nu a apucat sa fie prea pozata din pacate si daca nu aveam viteza de reactie probabil nici de aceasta data nu as fi avut ce sa povestesc si ce sa va prezint. Adevarul este ca dupa timpul de asteptare, gandul iti este la o farfurie colorata si nu la o sedinta foto 🙂 .
Ingrediente pentru pulpa de porc in slow cooker:
- 800 g pulpa de porc
- 300 g brocooli
- 1 capatana de usturoi
- 1 lingurita oregano
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri zeama de lamaie
- fulgi de chilli ( dupa gust )
- un praf de piper macinat
- legume la cuptor ( morcov, pastarnac, sfecla, telina… )
Modalitate de preparare pulpa de porc in slow cooker:
Carnea am taiat-o in 4 bucati potrivite si am plasat-o intr-un castron.
Separat am amestecat uleiul de masline cu sucul de lamaie, oregano, sare, piper si fulgi de chilli. Cu amestecul obtinut am stropit carnea, am completat cu 50 de ml de apa, am acoperit cu folie de aluminiu si am lasat-o pe timpul noptii la frigider.
Puteti fara grija sa lasati carnea doar pentru 1 ora, cat sa se imprastie aromele, asta daca va grabiti, insa de fiecare data cand am lasat carnea pe timpul noptii la frigider, uneori chiar si pentru o perioada mai indelungata, carnea a fost mult mai frageda si aromata, gatita chiar si in mod traditional la cuptor.
Bun, sa revenim la castronul cu carne.
Rasturnam continutul castronului, in oala slow cooker, completam cu inca 50 de ml de apa, adaugam broccoli si cateii de usturoi, cu tot cu coaja. Daca aveti la indemana un ardei iute rosu, il puteti taia in jumatate si il aruncati peste restul ingredientelor.
Setam modul aparatului pe High si timp de 4 ore, di-lai-la, va spun, nu aveti treaba cu oala, cum ea nu are treaba cu voi. Fiecare isi vede de fisa postului. Daca va apucati de gatit chiar in prima parte a zilei, puteti opta pentru modul Slow si timp de 6-7 ore aveti liber din bucatarie.
Cand veti reveni in bucatarie, aveti doua variante, fie inchideti aparatul si montati cina in farfurii, fie lasati pe modul de mentinere la cald pana vine husbandul acasa. Sa mai zica cineva ca e greu sa fii sotie in ziua de azi, pui de toate intr-o oala, dai un telefon, afli la cat vine si lasi oala sa pastreze mancarea calda pentru o cina romantica! VIS!
La urmatoarea friptura, legumele le voi lasa pentru ultima parte din timpul de preparare, broccoli era destul de gatit si nu prea pe gustul nostru, care il mancam si crud, cum sa va explic…
Friptura insa, ceva divin, suculent, aromat! Cred ca nu am mai vorbit despre o bucata de carne cu atata pasiune de ani buni de zile. Cine stie, cunoaste!
Legumele, va spun atat, luati o tava, tapetati-o cu hartie de copt, aruncati în ea cateva felii de pastarnac si morcovi, presarati sare dupa gust, putin ardei iute, 1 capatana de usturoi desprinsa si pierduta prin tava cu tot cu coaja, stropite cu ulei de masline si rumenite pentru 30 de minute la 200 de grade.
Saaau, asezate intr-un Zepter sau aparat de gatit la abur, orice veti alege, gustul ramane neschimbat!
Ce am castigat?
- ulei
- timp
- gust
- vitamine
Nu aveti oala, nu-i asa o tragedie, urmand aceeasi pasi, plasati totul intr-un vas termorezistent si introduceti in cuptorul preincalzit la o temperatura scazuta sau la foc mic, pentru tot atatea ore!
Sencs, Ina !
V-am pupat,
Lasă un răspuns