Viața fără pâine e pustiu, nu-i așa? Să nu ai tu pe ce să întinzi niște unt sau să dai prin sosul de la ostropel, mmm, ce fantezii am eu în miezul zilei.
Se tot perindă știri cum că pâinea nu este bună, că provoacă ce are ea chef, că dă stări de rău, balonare, oboseală sau ce alte idei îi mai vin. A fi sau a nu fi adevărat, este clar că oricum am pune problema și semnul de întrebare, un lucru este cert, pâinea îngrașă și mai ales în combinații nefericite precum cele amintite mai sus.
Trebuie să recunosc că mă abțin cu greu, mai ales atunci când fac pâine de casă, dar pentru că îmi place să testez tot timpul ceva nou, astăzi am încercat pâinea cu făină de quinoa, făină de ovăz și lapte vegetal.
Hai să vedem cum stă treaba:
Ingrediente:
- 340 g quinoa (am optat pentru un produs de la Republica BIO)
- 90 g făină de ovăz
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță sare
- 3 lingurițe ulei de cocos (dacă este cazul să reamintesc, Republica BIO vă stă la dispoziție și oferă cea mai bună calitate)
- 430 ml lapte vegetal (eu am folosit un lapte de quinoa, fără zahăr)
- 1 linguriță sirop de agave
- 1 linguriță oțet (cidru de mere)
Modalitate de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și ungeți cu ulei de cocos o formă de chec.
Într-un blender de mare viteză sau o râșniță, transformați quinoa și fulgii de ovăz într-o făină fină.
Combinați amestecul de făină cu bicarbonatul de sodiu, sarea și praful de copt.
Într-un alt recipient amestecați ingredientele lichide, respectiv laptele, uleiul de cocos, siropul de agave sau mierea de albine și oțetul.
Turnați amestecul lichid peste ingredientele uscate și cu ajutorul unei spatule amestecați până la omogenizare.
Transferați în forma pregătită și introduceți la cuptor pentru 60 de minute. Primele 30 de minute păstrați tava acoperită cu o hârtie de copt pentru a evita arderea în partea de sus.
La frigider pâinea poate fi păstrată timpd e două săptămâni.
Îmi place foarte mult pâinea de acest gen pentru că este foarte sățioasă spre deosebire de pâinea albă sau restul sortimentelor din comerț.
Nu aș fi vrut să mă scap în borcanul cu gem ce-i drept, dar nu am avut încotro, stătea ostentativ pe blatul de lucru, era păcat să nu îmi țină companie, iar cu atât mai mult cu cât produsele de la Bonne Maman au un conținut ridicat de fruct, minimum 50%, fără coloranți și arome artificiale.
Cu drag,
D
Alexandra
As vrea si eu sa incerc reteta dar mi se pare o cantitate de quinoa destul de mare si nu e tocmai ieftina 🙂 As putea folosi in loc de quinoa, amarant?
danielaniculi
Buna, Alexandra! Trebuie sa recunosc ca eu am folosit amarant de 2-3 ori si atunci pentru icre, nu sunt convinsa daca folosind aceleasi cantitati de ingrediente poti obtine aceasta paine. Mi-ai dat insa o tema buna, sa pregatesc o reteta de paine cu amaranth. Dar sa stii ca am vazut quinoa si la preturi mai micute si la ce proprietati are, e pacat sa nu o folosesti. Te astept si cu alte intebari 🙂
Anonim
Este buna la gust?
Am incercat multe combinatii şi nu prea au iesit ok..:(
danielaniculi
Buna. Retetele low carb nu sunt la fel de prietenoase la gust precum cele clasice, cu faina, dar cu ajutorul aromelor poti avea o paine gustoasa si sanatoasa in acelasi timp. Iti recomand sa incerci reteta asta: https://danielaniculi.ro/2015/05/07/paine-cu-masline/ Cea cu quinoa mie mi-a placut mult si s-a potrivit cu multe feluri de mancare, spre deosebire de painea cu faina de cocos care te duce mai mult cu gandul la un desert si consumata ca atare. Zi frumoasa sa ai si sa-mi dai de veste daca ti-a placut cea cu masline 🙂
Illy
Buna
Painea e in cuptor , abia astept sa fie gata ….
Intrebare daca se poate te rog frumos :
Oare cu amarant merge in loc de qinoua ?
Am citit ca amarantul se inmoaie 12 ore , si daca as vrea sa o transform in faina ar trebuii sa fac acest procedeu, oare ?
Am 2 kg si as vrea sa fac ceva crackersuri cu ea , nu numai terciuri
Multumesc mult
danielaniculi
Sa imi spui cum ti se pare painea, te rog! Amaranth nu prea am folosit si nu stiu ce sa iti spun. Am facut icre la un moment dat si mi-au placut foarte mult, dar paine nu am incercat
Illy
Buna
Painea a iesit minunata !!!e super gustoasao sa adaug poza pe fb la comment .
Multumimi de reteta
danielaniculi
Suuuper!!
Lidia Serbanescu
Pot folosi aceeași cantitate de faina de quinoa ?
danielaniculi
Da, eu am rasnit quinoa si am transformat-o faina.
Manea Oana
Salut. O întrebare te rog!
Folosesc quinoa adesea în in mâncare însă o spăl f bine după ce sta la hidratat. Mie mi se pare că are un miros neplăcut (amărui) și mă gândesc cum iese pâinea dacă o macin pur și simplu….(prin hidratare și spălare mirosul neplăcut dispare).
Mulțumesc…
danielaniculi
Si eu spal quinoa inainte de fiecare utilizare, dar sa stii ca la aceasta reteta nu am simtit vreun gust amarui. Sa folosesti quinoa ecologica 🙂
Margareta Logigan
Da,este o rețeta minunata. Eu n-am avut suficientă quinoa așa ca am riscat sa completez cu mei nedecorticat.(cant de 2/3 din totalul de 430).am folosit lapte de ovăz iar pulpa de ovăz (90 g ovăz uscat+700 apa.)am folosit-o in chip de ovăz dar am pus-o la partea lichida iar late am pus după un calcul ingineresc de pulpa+lapte=ovăz uscat +lapte adică 90+430..In final a ieșit ceva fenomenal de bun.
Îți multumesc pentru aceasta rețeta
Margareta
danielaniculi
Hey, Margareta!! Multumesc pentru acest comentariu util pentru comunitate. Este important de stiut pentru cei ce vor sa mai schimbe ingredientele. Ma bucur tare ca a iesit atat de bun!