Toamna și aromele ei mă invită întotdeauna să descopăr combinații inedite de arome, în special să pregătesc deserturi lejere folosind fructe și legume de sezon. Brownie este un fel de negresă românească, cu ciocolată multă, unt, făină și nuci, în varianta clasică. Da, este o prăjitură pe care am mai pregătit-o, oamenii o iubesc, evident! În copilărie era negresa făcută de mama, dar să fiu sinceră nu m-am omorât niciodată cu gustul ei, preferam de o mie de ori o clătită cu ciocolată decât o negresă.
Varianta blogului este brownie fără zahăr cu dovleac și făină de migdale!
Aproape 4 luni de alimentație fără zahăr, iar acest desert a fost super apreciat de papilele mele gustative. Am avut chiar surpriza să fie savurat și de câțiva musafiri dornici de a experimenta, iar eu am primit un feedback aproape pozitiv 🙂
De fiecare dată explic oamenilor că acest gen de deserturi nu au nicio legătură cu prăjiturile tradiționale. Folosind făină de cocos sau migdale, textura este foarte diferită, sunt prăjituri sfărâmicioase, le iubești sau nu, este simplu.
Niciodată nu mă supăr când cineva refuză sau are repulsie atunci când gustă, înțeleg perfect pentru că și eu am reacționat la fel prima oară când am gustat dintr-o brioșă low carb. Doar că ceva mi-a plăcut și mi-am dorit să experimentez mai mult și să descopăr exact combinația de arome care mi se potrivește.
BROWNIE CU DOVLEAC ȘI FĂINĂ DE MIGDALE
Ingrediente:
- 250 g piure de dovleac
- 100 g făină de migdale
- 2 ouă (mai mari)
- 3 linguri pudră de cacao
- 50 g ulei de cocos
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 vârf cuțit nucșoară
- un sfert linguriță pudră de vanilie
- 100 g nuci (nucă românească sau ce altceva aveți la îndemână) Puteți folosi stafide sau alte fructe deshidratate, nuci pecan etc.
*Pentru a îndulci se pot folosi 45 g de îndulcitor natural, stevia este una din alegeri. Eu am renunțat să îl adaug.
Pentru că am vrut o reacție cât mai prietenoasă din partea familiei am făcut și o cremă de mascarpone cu banană care a adus partea dulce pe care toți o caută.
Pentru asta am folosit: 250 g mascarpone + 1 banană și 1 lingură zeamă de lămâie. Se blendeaza ingredientele câteva secunde, iar crema se poate distribui pe toată suprafața prjiturii sau individual pe fiecare bucată.
Mod de preparare:
Pentru început am gătit dovleacul. Eu am ales o metodă de gătit la aburi, însă puteți opta pentru varianta dovleacului copt, iar dacă îl fierbeți în puțină apă este foarte important să îl lăsați la scurs într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid.
Dovleacul gătit l-am transformat în piure cu ajutorul unui blender.
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade!
Într-un alt vas am amestecat ingredientele uscate: făina, pudra de caco, praful de copt și condimentele.
Am turnat alimentele umede peste peste cele uscate.
Am amestecat cu un tel până când am obținut o compoziție omogenă, cremoasă și fină. Am lăsat compoziția pentru 5 minute deoparte, am adăugat nucile, apoi am turnat amestecul într-o tavă (tapetată cu hârtie de copt) cu diametrul de 20X15 cm.
Brownie se coace timp de 25-30 de minute, iar după ce este gata se lasă măcar 2 ore la temperatura camerei înainte de afi feliat. Fiind un aluat afărâmicios nu se va tia cum trebuie, ba chiar va fi foarte greu. Eu am lasat-o până a doua zi în tavă, apoi am feliat-o, am adăugat crema și am presărat câteva semințe de rodie.
O altă glazură interesantă este ciocolata vegană. Rețeta AICI.
Eu chiar aștept impresii din partea voastră și mă aștept ca orice curios să o încerce 🙂
Cu drag,
D
Anca
Buna,există riscul să iasă umedă?
danielaniculi
Pai ca si textura nu va fi ca painea clasica, este aluat umed, da. Ai facut-o?