OBSESIA LUNII IUNIE
Mai e cineva care face complicături de prăjituri acasă? Întreb doar, pentru că eu una am încercat acum câțiva ani să fac un tort de ”cofetar” și mi-a luat 5 ore, timp în care am fost nevoită să desfac 2 pungi de zahăr a câte 1 kg fiecare (păi de, fiecare cremă, fiecare strat cu cantitatea lui de zahăr), mai mult decât atât, a trebuit să folosesc boluri și bolișoare, castroane și castronele, să răcesc creme, să demontez congelatorul ca să bag tortul și tot așa. A fost o experiență, recunosc, iar rezultatul bineînțeles că a fost pe placul tuturor, dar așa ceva nu e de mine.
Eu pot folosi toată bucătăria doar în situația în care gătesc măcar 3 feluri de mâncare și fac un desert, doar așa mai ajung la performanța de atunci. Faptul că de atunci și până acum s-au produs schimbări în alimentație, asta e altă poveste cu care v-ați obișnuit deja de 1 an de zile.
Mie îmi plac lucrurile simple, atât în viața de zi cu zi, cât și în bucătărie. Iar mai simplu de atât ce să fie?
Bagi la blender o mână de ingrediente, scoți sâmburii de la câteva caise, așezi totul într-o tavă, dai la cuptor, gata prăjitura. Că pot și eu să-i fac o cremă fistichie pe deasupra asta iar e altă poveste, dar aceste prăjituri eu le pregătesc în special pentru gustările de peste zi. Au ingrediente de calitate, nutritive, sunt foarte sățioase și fără pic de zahăr.
Să începem cu începutul!
Ingrediente:
- 8 ouă (pe care le separăm albuș de gălbenuș)
- 140 g făină de migdale
- 2 linguri fulgi de cocos (opțional)
- 3 linguri pudră de roșcove sau cacao
- un praf de sare
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță ghimbir dat pe răzătoare (opțional)
- 10-12 caise bine coapte
*Pentru un plus de aromă se pot adăuga semințele de la o păstaie de vanilie sau extract natural de vanilie. Mai ales dacă nu ești obișnuit cu deserturile fără zahăr, ele au nevoie de o completare în acest sens.
Mod de preparare:
Am mai scris o variantă de clafoutis aici, dar de această dată am schimbat tehnica pentru o variantă ușor mai pufoasă.
Am preîncălzit mai întâi cuptorul la 180 de grade.
Apoi am separat ouăle și am pus gălbenușurile în blender, împreună cu făina de migdale, scorțișoara, praful de copt, pudra de roșcove, sarea și ghimbirul, apoi am pulsat la viteză mare nu mai mult de 1 minut.
Într-un bol separat am bătut albușurile spumă, eu am folosit un blender vertical care are un accesoriu special pentru aceste intervenții, astfel încât am obținut o spumă destul de fermă într-un timp foarte scurt.
Am adăugat albușurile peste compoziția de bază și am amestecat cu o spatulă de sus în jos pentru a nu distruge textura albușului.
Tot amestecul l-am transferat într-o tavă de silicon cu diametrul de 20 de cm și am adăugat caise din loc în loc, cât să acopăr toată suprafața.
Am lăsat vasul în cuptor pentru 35 de minute, apoi încă 10 minute am mai lăsat prăjitura în formă înainte de a fi scoasă.
Cel mai bun gust l-a avut după ce s-a răcit complet, iar eu am simțit nevoia de niște coacăz roșu proaspăt atât pentru decor, dar și pentru gustul acrișor ce se potrivește de minune cu aroma prăjiturii.
Cu drag,
D
Cristina Vesa
Bună. Oare dacă ar fi să înlocuiesc făina de migdale cu cea normală, tot 140g pot să pun? Aș vrea să o fac, dar nu ajung să cumpăr făină de migdale. Mulțumesc
danielaniculi
Da, poti pune aceeasi cantitate de faina, in cazul in care ti se pare prea groasa compozitia poti adauga putin lapte. Recomand caise foarte coapte si daca ai extract de vanilie sa pui 🙂
Denisa Grigoruta
Am respectat reteta, dar partea cu fainurile amestecate cu galbenuse, plus celelate componente a iesit foarte tare (ca plastelina). M-am chinuit sa o integrez cu albusurile, dar fara succes. Oare unde am gresit? Si cum pot pe viitor sa evit situatia aceasta?
danielaniculi
faina de migdale nu ar trebui sa faca asa, nu inteleg ce s-a putut intampla, eu am facut si amestecand toate ingredientele la blender, dar si varianta asta cu albus batut spuma pt o textura mai pufoasa. Chiar nu stiu ce s-a putut intampla, ini pare rau
Stela
Azi am făcut și eu această rețetă, însă fără cacao dar cu două lingurițe cu indulcitor de stevia. Și mie mi s-a întărit compoziția de migdale cu gălbenușuri însă am adăugat albușurile bătute spumă amestecând ușor cu telul și până la urmă compoziția a devenit mai moale și a putut fi turnată în vas. Nu am avut o formă rotundă de silicon si am copt prajitura într-una de yena în care am pus hârtie de copt.
A ieșit mai înaltă ca cea din poza ,dar nu mă deranjează deloc,e pufoasă ( nu ca o prăjitură făcută cu făină din grâu, dar e ok)și mi se pare gustoasă și sățioasă. Per total eu sunt multumită de rezultat, mai ales că vorbim de o alternativă fără zahăr, faină și grăsime.
Următoarea încercare vă fi checul cu făină de cocos si afine. Încă o dată, multumesc pentru ideile sănătoase!
danielaniculi
Ma bucur tare mult ca ti-a iesit bine si ca prajitura este pe placul tau. Aceste retete sunt minunate pentru momentele in care vrei un desert gustos si nutritiv 🙂
Sa faci checul, este o minunatie!
Denisa Grigoruta
Oare se poate incerca si cu faina de orez, iar in loc de caise sa pun afine? 🙂
danielaniculi
Hey! Sa stii ca nu am incercat faina de orez pana acum 🙁 Cred ca se comporta diferit ca sa nu zic cat ar schimba gustul, pentru ca faina de migdale ofera un gust mult mai bun per total. Fructele le poti schimba desigur
Anonim
La fel de tare mi-a iesit si mie partea cu faina si galbenus, dar asa am mancat
danielaniculi
Hm, este una dintre retetele pe care am facut-o de foarte multe ori, dar niciodata nu a iesit tare. La gust cum a fost?
Rudeanu Lavinia
Bună, am făcut aseară prăjitura cu nectarine in loc de caise. Nu este dulce deloc… ce aș poate adauga in compoziție, pe viitor, banane ar fi ok?
Mulțumesc!
danielaniculi
Buna! Nu este dulce pentru ca este un desert ce nu contine deloc zahar. Incearca sa folosesti green sugar, sirop de agave (varianta naturala- cel brun care e 100% natural) Green sugar se pare ca este printre variantele mai bune de a indulci.