Nu o să spun că este sezonul cireșelor și că e imperios necesar să profiți de gustul unic pe care îl au, spun doar că acest gen de desert este o super gustare pentru birou, un răsfăț în miezul zilei, o alegere minunată de desert gustos, super sățios și nutritiv.
Gustarea copilului poate fi și altfel, poate fi și FĂRĂ ZAHĂR!
După ce termin de scris mă duc să pun repejor de un clafoutis cu vișine.
Prin prisma faptului că Alexia este într-o perioadă în care trebuie să țină glutenul sub control, au apărut și aceste rețete pe acre mulți dintre voi le așteptau deja. Din păcate aud de tot mai multe cazuri cu intoleranță la gluten/ lactoză. Este clar că excesul este cel care dăunează, iar atunci când am început să vorbesc despre alimentația fără zahăr adăugat, implicit am scos de pe lista de cumpărături multe prostioare. Este o diferență între a mânca o felie de pâine la micul dejun sau a suplimneta între mese tot cu pâine/ covrigi/sticksuri.
Cred că la un moment dat obosisem să tot insist pe o alimentație fără procesate/ fără zahăr, cumva și pentru că mulți încă nu înțeleg riscul la care se expun prin consumul excesiv de produse procesate/ sucuri/ dulciuri/ alimente bogate în zahăr.
Mă rog, am obosit o vreme, apoi mi-am revenit, pentru că aici este despre experiența mea, despre viața mea și despre alegereile pe care le fac pentru mine și familia mea, iar cine rezonează cu subiectul principal este perfect, cine nu rezonează e foarte ok, eu o să fiu aici și mai târziu când conștientizarea va interveni.
Oricum despre aceste mici detalii o să avem o discuție separată, nu vreau să umbresc această frumusețe de prăjitură.
Aaaa, aș mai vrea să pun accent pe un detaliu foarte important. Nu sunt bucătar cu diplome sau cu studii, sunt doar pasionată de gătit în stilul meu, de gătit simplu, rețete ce pot fi făcute de oricine.
Accentul meu este pus pe alimentație, pe gătitul acasă, pe mâncarea cu gust și proaspătă, așa că nu v-aș putea povesti cine știe ce istorie a termenului de clafoutis, eu doar l-am cosmetizat în varianta care îmi place mie cel mai mult.
CLAFOUTIS CU CIREȘE SAU CUM SA TE BUCURI DE UN DESERT BUN FĂRĂ ZAHĂR ȘI FĂRĂ GLUTEN
Ingrediente:
- 1 linguriță ulei cocos (opțional, eu am pus așa doar pentru un boost de savoare)
- 240 ml lapte de migdale (neîndulcit)
- semințele de la o păstaie de vanilie
- un praf sare
- 1 linguriță îndulcitor natural stevia
- 6 ouă (organice)
- 140 g făină de migdale
- 200 g cireșe albe/galbene/ roșii
Mod de preparare:
Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade pentru început.
Am amestecat într-un blender laptele de migdale, semințele de la păstaia de vanilie, îndulcitorul, praful de sare și ouăle, apoi am pulsat pentru 15-20 secunde.
Am adăugat făina de migdale și am amestecat pentru încă 30 de secunde.
Am turnat compoziția (destul de lichidă) într-o formă rotundă de silicon cu diametrul de 20 cm și am adăugat din loc în loc cireșele (fără sâmburi)
Am introdus vasul în cuptor pentru 35 de minute, timp în care amestecul se va închega, iar la final vei avea o super prăjiturică.
Din punctul meu de vedere este o prăjitură perfectă.
O singură porție are undeva la 214 calorii, este o gustare minunată pentru birou, îți va da sațietate și își va potoli pofta aceea de dulce care apare prin partea a doua a zilei 🙂
Este un desert food for your soul!
Cu drag,
D
Raluca
Pot folosi lapte de cocos?
danielaniculi
Sigur, o sa schimbe insa gustul mai mult, dar daca nu te deranjeaza e ok 🙂
Andreea
Cu ce as putea înlocui ouăle?
danielaniculi
Nu am incercat o varianta fara ou, in general oul se inlocuieste cu un amestesc din seminte de chia si apa, insa eu pe reteta asta nu am testat. Mi-ai dat tema sa incerc pe viitor 🙂
Alina
Doar sa stii ca l-am facut si s-a mancat pana la ultima firimitura de la nepotica de 2 ani pana la sot si prietenii lui mofturosi. Si inca nu am avut faina de migdale ci am pus migdalele in blender si le-am maruntit pana s-au facut aproximativ faina dar totusi ceva mai grunjoasa 🙂
danielaniculi
Uaaaa, asa cevaa!! Este un super desert pe care eu il tot fac sa poata lua sotul la pachet cate o felie :))
Uneori nu-mi vine sa cred cat de mult si-a schimbat si el gusturile!!
Eugenia
De unde luam cireșe acum??? Eu as pune fructe de pădure congelate … ar fi Ok? Multumesc pentru toată filosofia din mancare☺️
danielaniculi
Ziceam la postarea din facebook ca eu l-am refacut cu prune 🙂 Cu reteta de baza mergem mai departe prin sezon si il gatim in orice varianta! Cu prune de ex e genial!
Carmen
Buna Daniela. Am facut aceasta reteta, a iesit buna, dar cred ca sunt prea multe oua, are gust de omleta cu cirese. Ce imi recomanzi? daca pun doar 3 oua cum sa modific cantitatea pentru faina de migdale si lapte? Multumesc.
danielaniculi
Hello! Cred ca din lipsa indulcitorului este gustul mai pregnant pe ou, pt ca asa si crema de zahar ars contine mult ou dar este anulat gustul de indulcitor. Poti bune mai multa miere sau indulcitor, poti incerca si varianta cu 4 oua si reduci cantitatile de faina si lapte.
danielaniculi
Si mai este ceva 🙂 rece e altceva, servit eventual cu putina inghetata 🙂
Cristina
Bună Daniela!
Ai încercat și cu fructe congelate?
Mă gândesc că proporțiile sunt afectate din cauza apei pe care o lasă.
Mulțumesc!
danielaniculi
Da, merge si cu fructe congelate fara problema.
Anonim
Hei Daniela! Se poate folosi faina de cocos in loc de cea de migdale?
danielaniculi
Hello! Nu m-as risca cu cea de cocos, e foarte pretentioasa