Îmi place să folosesc des expresia ”fă rai din ce ai” și o aplic mai mereu. Am învățat de la viață că cel mai mult contează lucrurile mărunte care ni se întâmplă și bucuriile pe care le poți face celor din jurul tău. Risc să devin prea sentimentală, așa că mă voi rezuma la raiul de astăzi pe care l-am făcut din cele mai aromate ingrediente de sezon.
Păi dacă nu mâncăm acum supă de roșii în toate variantele, atunci când? Am multe rețete de supă pe blog, dar de departe supa din roșii coapte la cuptor este preferata mea.
Roșiile sunt super cunoscute ca fiind un aliment cu multe beneficii! O să repet ce am mai spus într-un alt articol referitor la roșii și anume că pentru o absorbție optimă de flavonoizi este indicat ca roșiile să fie gătite. Mai mult decât atât pentru absorbția licopenului este indicat să adăugați ulei de masline la preparare. Cum am învățat și în timpul cursului de nutriționist ”Roșia fără un strop de ulei, e degeaba…”
Supa de roșii cu roșii coapte este cea mai delicioasă variantă din câte am testat până acum. Indiferent dacă pui mentă sau busuioc, gustul va fi unul pe care te rog să mi-l descrii în rubrica comentarii după ce faci rețeta 🙂
Ingrediente:
- 2 kg roșii bine coapte
- 2 tije apio
- 1 ceapă albă
- 4 căței de usturoi
- 5-6 frunze de mentă
- ulei de măsline
- sare
- piper
- ardei iute (opțional)
- brânză feta (opțional)
- ou poșat (nu aș spune opțional pentru că tocmai el este senzația)
- felii de pâine de secară FINN CRISP (dacă alegi varianta cu chimen, pfai ce deliciu)
Mod de preparare:
Am preîncăzlit cuptorul la 200 de grade.
Roșiile le-am tăiat pe jumătate și le-am așezat într-o tavă împreună cu tijele de apio tocate, ceapa tăiată în 4 și usturoiul zdrobit. Am stropit ingredientele cu ulei de măsline și am lăsat tava în cuptor pentru 30 de minute.
După ce roșiile s-au răcorit puțin, le-am îndepărtat coaja (ce se va desprinde foarte ușor) apoi am transferat totul într-un blender, am adăugat frunzele de mentă și am pulsat la viteză mare până când supa a devenit una cremoasă!
În primă fază puteți pune doar roșiile, dar eu am pus și lichidul ce s-a lăsat în tavă. Am condimentat cu sare, piper și un strop de ardei iute, foarte puțin am adăugat pentru că interesul era să mănânce și Alexia.
Supa se trece prin sită pentru a avea o textură și mai fină.
Când spui supă de roșii te cam gândești la supa aia din copilărie în care se punea orez, nu-i așa? Eu cam așa mă duc cu gândul, dar las gustul acela al copilăriei pentru când merg acasă și mă las alintată de mama.
Eu am alte idei nastrușnice de servire, iar ideea oului poșat m-a trăznit pe moment. Pentru a avea un bol echilibrat și nu doar o supă gustoasă.
Am adus un aport de proteină din ou, 2-3 cuburi de brânză feta pentru că nu-i așa că merge brânza cu roșia fie și într-o supă, iar feliile de pâine crocantă finn crisp au avut grijă să înlocuiască clasicele crutoane care pe mine nu ma pasioneză deloc, în plus aroma de chimen a completat tot acest tablou.
O singură dată i-am dat supă la pachet Domnului B, acum a cerut singur să-i pun supa exact așa cum arată în poze :
Arată bine cred dacă a cerut omul de bună voie și nesilit de nimeni, nu?
Nu știu cât de bine am reușit să transmit în imagini și în vorbe, dar eu zic să te apuci de treabă că o să fie bine pentru toată familia.
Noi am servit-o atât rece, dar și caldă 🙂
Cu drag,
D
Dorina
Nu știu dacă ți-am spus, dar vara pregătesc doar acest fel de supa crema de roșii! Și suntem îndrăgostiți de ea! Mulțumim!
danielaniculi
Nu mi-ai spus pana acum, dar pentru mine este minunat sa aflu oricand!!! SA VA MEARGA LA SUFLET ORI DE CATE ORI O VEI PREPARA!