În urmă cu ceva timp am scris un articol referitor la banii de buzunar ai copilului și despre ceea ce cumpără cei mici de la chioșc. Articolul integral este AICI și subiectul de astăzi vine în completarea lui.
Începerea școlii aduce involutar în grija părinților și pachețelul pentru școală. Ceea ce este minunat până la urmă pentru că pachețelul pentru școală ar ține copiii departe de tentațiile de la chioșc.
Întrebarea este cum îi facem pe cei mici să mănânce ceea ce le pregătim de acasă astfel încât să nu fie tentați să arunce mâncarea la coșul de gunoi și să aleagă diverse dulciuri sau ronțăieli precum chipsuri, stiksuri sau mâncare de tip fast food.
În primul rând eu sunt de părere că meniul pentru școală ar trebui conceput împreună cu copilul, ținând cont de părerile și preferințele lui culinare și integrând alimentele preferate în rețete cât mai sănătoase.
Este cert că cei mici au o slăbiciune pentru sendvișuri, ceea ce nu este rău cât timp alegem ingredientele potrivite. Pâinea integrală și bogată în fibre în locul celei albe. Un mezel de tipul șuncă de curcan sau mușchi file cu o etichetă cât mai curată în locul salamului sau feliei de parizer. Cremele de brânză și untul se potrivesc de minune în aproape orice sendviș.
Lipiile integrale ce pot fi umplute cu tot felul de ingrediente astfel încât să îi creeze impresia că are la pachet o shaorma folosind piept de curcan marinat cu ierburi aromatice, ulei de măsline și zeamă de lămâie, gătit în grill și amestecat cu frunze de salată și legume va fi o încântare pentru orice copil.
Iaurturile ce pot fi însoțite de rondele de orez, fructe proaspete și nuci (migdale, caju, nuci pecan etc). Iaurtul poate fi amestecat într-un borcanel special pentru pachet și dacă preferă iaurturile dulci îi puteți adăuga o linguriță cu miere de albine sau una cu dulceață fără zahăr.
În ceea ce privește dulcele nu va fi eliminat și nu va fi parte din categoria bau-bau cât timp desertul este pregătit în casă. De la brioșe, pandișpan, batoane cu ovăz și fructe deshidratate până la pătrățele de ciocolată neagră, toate sunt opțiuni gustoase și delicioase pentru pachețelul de școală al copilului.
Obezitatea în rândul copiilor crește, iar obsesia pentru fast food, alimente procesate și alimente cu conținut ridicat de zahăr, va deveni o problemă din ce în ce mai mare dacă alimentația sănătoasă nu devine principala problemă a părinților.
Pachetul pentru școală al copilului trebuie să fie complet, să-i aducă sațietate astfel încât să nu existe dorința de a mânca ceva dulce.
La finalul acestui articol vei regăsi fotografii care să te inspire și idei pentru 5 zile de pachețel hrănitor și gustos!
SUNTEM 70 % APĂ
HIDRATAREA ESTE LA FEL DE IMPORTANTĂ
A doua problemă în ceea ce privește alimentația copilului la școală o reprezintă HIDRATAREA!
Din ghiozdanul copilui nu ar trebui să lipsească sticla cu apă. Apă naturală care să potolească setea.
Setea nu se potolește cu suc, să ne înțelegem. Sucul este un amestec de apă cu zahăr și alte arome, menit să declanșeze în creierul copilului dorința de a consuma mai mult și mai mult. Sucul taie pofta de mâncare și crește pofta de alimente bogate în zahăr. Acest comportament poate fi observat cu ușurință la orice petrecere unde există liber la sticla cu suc.
Apa are rolul de a potoli setea. Consumul de apă este important pentru funcționarea corectă a organismului și a minții.
De cele mai multe ori părinții caută soluții miraculoase pentru a trata constipația copiilor, oferind fel și fel de suplimente sau alimente indicate în acest sens, când hidratarea incorectă poate fi de cele mai multe ori principala cauză, asta ca o paranteză.
În ghiozdanul copilului meu există întotdeauna o sticlă generoasă cu apă, astfel încât să mă asigur că îi ajunge.
În plus dacă are la ea sticla filtrantă pentru apă de la BRITA își va putea face plinul fără probleme, aceasta fiind dotată cu filtru din carbon activ care va permite umplerea sticlei cu apă potabilă și va putea fi consumată proaspăt filtrată, procesul fiind de filtrare imediată în timp ce apa este consumată.
Sticla este foarte practică, are capacitatea 600 ml, înălțimea de 22 cm și diametrul de 7,2 cm, găsindu-și loc cu ușurință în ghiozdan etc., dar și în spațiile standard de susținere a recipientelor (în mașină, de exemplu).
Cu ajutorul microdiscurilor filtrante Brita, special concepute și adaptate pentru sticla filtrantă Fill&Go, apa potabilă ajunge în cea mai bună formă: fără gust și miros de clor, fără impurități, fără calcar în exces.
De departe produsul este o soluție de hidratare economică, fiind nevoie să schimbi discul filtrant o dată pe lună (sticla fiind reutilizabilă), și în același timp produsul încurajează o atitudine ecologică, protejând mediul înconjurător de peturi foarte greu degradabile.
Cu aceste informații vă invit să pregătiți gustărele pe care cei mici să le adore și să devină sursă de inspirație și pentru colegii lor.
Așa cum spuneam mai sus vă propun 5 meniuri pentru 5 zile:
Pâine cu semințe, cremă de brânză și crudități
La această variantă, pentru cei cu intoleranță la lactoză, se pot folosi felii de brânză vegană (nu din soia, sunt unele din migdale)
Iaurt cu chipsuri de orez si fructe proaspete
Baghetă cu cremă de brânză, șuncă de curcan, frunze de salată
Pentru ronțăială nuci și afine sau alt fruct la alegere
Baghetă cu felii de brânză, șuncă de curcan, salată verde, castraveți
Gustare: baton cu fructe (fără zahăr adăugat) sau fructe și un iaurțel mic
Rondele de orez cu somon afumat sau brânzeturi
Gustare: kiwi sau prune și caju
Banana bread este o opțiune de desert pe care cei mici o vor devora!
La fel și brioșele
Le mulțumesc celor de la BRITA că m-au provocat să scriu despre un subiect atât de delicat cum este cel legat de alimentația copiilor. Tocmai pentru că sunt mamă știu ce înseamnă să îi faci pe plac copilului, să te lupți cu diverse alergii și să nu știi efectiv ce să îi mai dai să mănânce, dar mai știu și că dacă vei persevera cu siguranță vei reuși să-l ăndrumi către un stil de viașă sănătos.
Alexia de cum a văzut sticlele și-a ales modelul mov și nu s-a mai desprins de ea.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns