PIURE DE PĂSTÂRNAC
Uneori pare că îmi plac mâncărurile foarte sofisticate, când mie de fapt îmi plac combinațiile puțin ciudate. Nu văd nimic sofisticat într-un piure de păstârnac, însă felul în care morcovii ușor acrișori au completat farfuria a fost minunat pentru mine.
Cred că este al doile piure de păstârnac pe care îl fac de când îmi petrec eu timpul prin bucătărie. Poate pentru că prima experiență nu a fost așa memorabilă nici nu am mai încercat.
Ieri i-am dat a doua șansă, eh, așa fac eu în general în viață, acord a doua șansă, uneori și mai multe, știu… nu e chiar o calitate, dar mie îmi oferă confort sufletesc.
Să revenim însă la păstârnacul nostru.
Ingrediente:
- 1 kg păstârnac
- 30 g unt 85% grăsime
- 100 ml smântână lichidă
- sare (adăugată încă de la fierbere)
- 2-3 linguri ulei de măsline
- busuioc opțional, mie însă mi-a plăcut mult
Pentru morcovi:
- 1 caserolă morcovi curcubeu sau baby morcov
- sucul de la jumăate de limetă
- 30 g unt
- sare
Pentru piure am curățat păstârnacul și l-am tăiat rondele.
L-am transferat într-o oală și am acoperit cu apă. Tot acum am adăugat sarea (1 linguriță) și am lăsat la foc mic spre mediu să fiarbă încet.
Când păstârnacul a fost gata, iar apa a scăzut destul de mult, am scurs din lichid într-un pahar și l-am adăugat pe măsură ce am pasat păstârnacul pentru a avea o textură echilibrată (nici prea moale, nici prea fad)
Tot acum am adăugat untul împreună cu smântâna lichidă și am continuat să mixez cu blenderul vertical până am obținut un piure fin, cremos, elegant.
După ce a fost gata, am stropit cu ulei de măsline și am adăugat câteva frunze de busuioc.
Este de departe o rețetă pe care o voi repeta. Nu știu dacă am să schimb proporțiile, deși îmi place mult să gătesc la ochi și să mă adaptez în funcție de diverse conjuncturi. Bineînâeles că un păstârnac nu seamănă cu altul. Poate tu vei găsi ceva mai aromat, poate nu a avut aceeași prospețime.
Am spus de nenumărate ori că gustul unei mâncări depinde în primul rând de calitatea ingredientelor. Simplitatea va fi întotdeauna memorabilă, așa cum a fost pentru mine acest piure.
Am servit cu pită caldă pentru că făcusem pentru salata de vinete, dar pentru Domnul B am pregătit un burger de vită.
Pentru a prepara morcovii vă puteți inspira din această rețetă cu morociv glazurați cu portocală:
Eu am tras morcovii în tigaie cu unt, i-am stropit cu zeama de limetă și am adăugat și 2 căței de usturoi. Nu necesită mult timp de gătire, mai ales că bucuria constă în textura morcovului 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns