Atunci când discuți despre principii de alimentație echilibrată, moderație, combinații alimentare și reguli simple ce pot fi puse în practică de oricine, există riscul de a transmite informații repetitive.
Am învățat însă, de-a lungul timpului, că trebuie să rămâi constant în a oferi informații, în special atunci când vrei să fii de ajutor și să aduci o schimbare în comunitatea ta. Această regulă este valabilă în orice alt domeniu, dar aici ne concentrăm pe tipul de informații care sunt în zona mea de expertiză.
Când am început să scriu primele rețete pe blog eram deja trecută prin mai multe schimbări în alimentație, cu greșeli din care am învățat. Blogul a fost dintotdeauna ca o carte deschisă a experiențelor mele pentru mediul online. Am ales să împărtășesc fiecare experiență pe care am considerat-o utilă și pentru alți oameni. Una dintre aceste experiențe a fost cea în care am ales brusc o alimentație raw vegană, apoi am înțeles cât de mult m-ar fi ajutat să găsesc mai multe informații și idei despre fiecare stil alimentar.
Mi-aș fi dorit să înțeleg că schimbarea către o alimentație vegană se face treptat și cu accent pe anumite combinații echilibrate pentru a nu-mi priva corpul de nutrienți esențiali.
Despre ce a însemnat pentru mine trecerea bruscă la o alimentație vegană, am scris pe blog, într-un articol intitulat „Experiența mea raw-vegană. Cu ce-am greșit și ce aș schimba dacă ar fi să o iau de la început.”
Acum, după cum se poate remarca din planurile alimentare pe care le împărtășesc aici cu voi lunar, am o alimentație moderată și diversificată, și pun accentul în continuare pe alegeri echilibrate. Și chiar dacă într-o familie (de 3, cum suntem noi) este firesc să avem gusturi diferite, încerc să păstrez această direcție de echilibru pentru fiecare dintre noi.
Meniu organizat pentru un stil de viață echilibrat este proiectul care îmi permite să fiu și mai aproape de voi, să țin cont de fiecare recomandare sau dorință din partea voastră îmbinând totul de la o lună la alta, astfel încât să fie multă varietate.
Pentru luna aceasta m-am gândit să vă arăt cum integrez proteina animală în combinații cu care să îl mulțumesc și pe Domnul B. Spre exemplu, eu mi-am dorit să integrez în acest plan și un preparat ușor tradițional, mai exact o varză la cuptor, pe care am completat-o cu partea preferată a Domnului B, o porție de cârnați la grill. Iar la Lidl am găsit cârnați de vită și oaie, la zona de preparate refrigerate, alături de alte sortimente de carne, perfecți pentru mâncarea de varză.
Pentru a avea mese echilibrate este important să avem grijă în stabilirea tuturor categoriilor de alimente. Mai întâi stabilesc sursa de proteină și în jurul ei construiesc preparatele. Veți remarca în acest plan alimentar prezența preparatelor pe bază de pește, dar și carne, integrate în meniu pe baza obiceiurilor formate de-a lungul timpului: mai exact garnitura verde nu lipsește din nicio farfurie!
Am pornit și de această dată de la o listă de cumpărături. De fiecare dată discut cu Alexia și cu Domnul B despre ce pofte au pentru a ști cum fac planul și cum stabilesc cantitățile. Cu lista de cumpărături merg direct la @LidlRomânia unde găsesc tot ceea ce am nevoie, apoi mă apuc de stocat alimentele corespunzătoare pe categorii, gătesc pentru primele zile un fel principal și în rest gătim în special cina, foarte rapid și ușor, în fiecare zi.
Vă las, ca de obicei, și lista de cumpărături. Iar pentru orice fel de sugestii, propuneri sau mențiuni, nu uitați că rubrica de comentarii este deschisă.
*Doresc să fac o precizare importantă! Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.
5 zile de plan alimentar, după cum urmează:
ZIUA 1:
Masa 1: smoothie cu căpșune și avocado
Masa 2: o felie de pâine integrală cu humus, frunze de salată și ou fiert
Masa 3: stroganoff de ciuperci cu polenta și parmezan
Masa 4: 10 migdale Alesto
Masa 5: naked burger Meat Revolution cu salată
ZIUA 2:
Masa 1: file de păstrăv curcubeu Nautica cu roșioare cherry, castraveți și ardei kapia
Masa 2: suc de apio cu lămâie, ananas și ghimbir
Masa 3: supă cremă de linte roșie și crutoane cu parmezan
Masa 4: 1 cottage cheese + 10 migdale
Masa 5: biban de mare Fresh Fish cu salată și zucchini la grill
ZIUA 3:
Masa 1: omletă cu mărar, brânză de capră și salată de castraveți cu roșii + 1 avocado pasat
Masa 2: 1 suc verde din apio, pătrunjel și lămâie
Masa 3: varză călită cu cârnați din carne de vită și oaie la grill
Masa 4: 1 felie clafoutis cu zmeură congelată
Masa 5: dorada Fresh Fish la grill cu sparanghel și salată
ZIUA 4:
Masa 1: terci de ovăz cu zmeură + 1 limonadă
Masa 2: 1 cottage cheese BIO Milbona
Masa 3: salată de păstrăv curcubeu, mozzarella light și quinoa
Masa 4: 1 felie clafoutis
Masa 5: stripsuri de pui cu salată tabbouleh
ZIUA 5:
Masa 1: shakshuka cu ceapă verde, zucchini și sparanghel
Masa 2: 1 suc de apio cu lămâie
Masa 3: varză călită cu mămăligă
Masa 4: 10 migdale + 1/2 mango și ananas
Masa 5: salată de crudități (fenicul, morcov, țelină) cu macrou afumat Nautica
Vă reamintesc că, sesiunile de cumpărături și propunerile de rețete pentru meniurile alimentare lunare, au câte un reel dedicat pe pagina de Instagram.
Pentru că fiecare părere din partea voastră contează enorm pentru mine, vă invit în rubrica de comentarii să povestim despre cum vă ajută acest proiect. Ce vă place la el și dacă sunt informații pe care ați dori să punem mai mult accent, să îmi lăsași feedback, iar eu vă asigur că voi ține cont de el. Sunt super recunoscătoare pentru această minunată comunitate și vă mulțumesc că sunteți aici!
Cu drag,
Marian
Interesant
danielaniculi
Incantata sa aud 🙂