Eu și rețetele tradiționale, două drumuri paralele.
De ce?
Pentru că pur și simplu nu pot respecta cu strictețe o rețetă tradițională. Îmi place mâncarea tradițională, îmi place ca din când în când să mă bucur de preparatele cu care am crescut și care îmi amintesc de copilărie, doar că schimb ceea ce cred eu de cuviință pentru a adapta rețeta la stilul meu de viață.
Varza călita a fost printre preferatele mele, iar acum a rămas la fel, în plus de fiecare dată când face mama varză călită cu curcan la cuptor abia aștept să ajung acasă.
De două ori pe an fac și eu propria mea rețetă, mă rog rețetă e mult zis, abordare suna mai corect, de varză pe care o gătesc în prima în oală direct pe sursa de căldură, apoi o transfer într-un vas termorezistent și continui gătirea în cuptor.
Pornind de la rețeta de varză a la Cluj am început să pun 2-3 linguri de smântână lichidă în amestecul de vară, deși nu e varză a la Cluj și nu conține carne tocată, smântâna lichidă îi dă un gust aparte, în plus nu folosesc absolut deloc ulei, iar grăsimea din smântână este o alegere mult mai ok.
NU vă rețin mult atenția pentru că vreau să trecem la partea importantă din acest articol.
Ingredientele necesare sunt:
- 1 varză și jumătate (tocată mărunt)
- 1 ceapă roșie
- 3 roșii mari, bine coapte
- 300 ml sos de roșii Freshona
- 3 ardei kapia
- 30 ml smântână lichidă 30 % grăsime (Pilos)
- ardei iute
- sare
- piper
Mod de preparare:
Varza tocată mărunt o amestec cu ceapa și ardeiul Kapia feliate subșire. Pun sare (după gust bineînțeles) și cu ambele mâini frec varza puțin, atât cât se înmoaie și începe să iasă apa din ea. Expresia asta nu mă încântă deloc, dar dacă asta îi facem acum ce sens are să încercăm să dăm alt înțeles.
Oala cu pricina se așează pe sursa de căldură (plită, aragaz, după caz) și se lasă la foc moderat, după ce am adăugat însă aproximativ 500-600 ml de apă.
Roșiile le-am decojit apoi le-am tocat mărunt și le-am adăugat peste varză împreună cu sosul de roșii. Poți merge pe un bulion de casă amestecat cu apă, eu am scris ce am folosit pentru că asta am avut.
Ei bine din momentul în care a început să fiarbă am lăsat vasul timp de 35 de minute, apoi am preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am pregătit un vas termorezistent.
Am transferat varza în vasul termorezistent, însă nu chiar cu toată zeama lăsată, peste care am adăugat smântâna lichidă și un ardei iute tocat. *Aici trebuie verificat ardeiul cât de cât că dacă îți dă foc e mai bine să treci peste partea asta. Ideea este să nu fie pregnantă iuțeala 🙂
Vasul a stat în cuptor pentru 40 de minute cu aproximație. Poate sta și mai mult de atât la o temperatură mult mai scăzută. Trebuie doar să găsești rețeta potrivită ție, eu am ținut varza la cuptor și mai mult de o oră la 130 de grade. Este interesant să încerci de fiecare dată altceva și să descoperi ce anume ți-a plăcut cel mai mult.
Am servit cu mămăliguță pusă puțin în grill și stropită cu ulei de măsline + cârnăciori de oaie (care au ajuns după ședința foto).
Domnul B consideră că varza fără o bucată de carne este blasfemie! Ce-i drept, are alt gust, dar eu o ador și simplă, este, repet, printre preferatele mele!
Oamenii se feresc de rețetele tradiționale pentru că sunt ”grase”, dar orice rețetă poate fi adaptată, iar cât timp grăsimea nu este din uleiuri vegetale, nici nu ai de ce să îți faci prea multe griji, iar atâta timp cât integrezi toate aceste mâncăruri într-o alimentație echilibrată din nou nu trebuie să te preocupi!
Varza cu mămăligă și cârnați nu este BAU-BAU 🙂
Cu drag,
D
Anonim
Bună dimineața, mulțumim.
danielaniculi
Cu mare drag!